Če imate povišan holesterol, naredite vse ostalo, preden posežete po zdravilih. Zdravila naj bodo absolutno zadnja izbira, ko ste poizkusili že vse prej, pa vam ni pomagalo.

Kaj se je zgodilo osebi, ki jo poznam

Holesterol ni nujno vedno vzrok boleznim srca in ožilja, prav tako kot sladkor ni vzrok sladkorne bolezni. Pri meni zelo ljubi osebi šele zdaj spoznavam, v kakšnem začaranem krogu se je vrtela.

Najprej ji je ščitnica delovala preveč in je bila zaradi hipertiroze zdravljena z radioaktivnim jodom, ki ji je ščitnico preveč požgal. Nato je zaradi posledično premajhnega delovanja pristala na tabletah, ki naj bi jih jedla celo življenje, z leti pa so ji jih postopno le še zviševali.

Po štirih letih je zaradi povišanega holesterola dobila tablete za zniževanje, kljub temu da ni jedla nobene živalske hrane, ki vsebuje holesterol, ni pila niti kadila. Po enem letu jemanja so ji predpisali aspirin za redčenje krvi in nato tudi tablete za pritisk, potrdili so ji osteopenijo in še lansko pomlad je bila predebela. Kljub temu da se je izogibala nasičenim maščobam, jedla je veliko sadja, žitaric …

Holesterol

Zdaj ne potrebuje nikakršnih zdravil, energije ima več kot kadar koli poprej, bolečine v sklepih so veliko manjše in nedvomno veliko bolje zgleda. Veliko bolje od marsikatere 30-letnice.

Izhod iz začaranega kroga

Vesela sem, da se je odločila spremeniti pot začaranega kroga in je izbrala pot brez stranskih učinkov. Spomnim se, ko mi je na začetku govorila, da klistirja pa že ne bo delala. In jaz sem jo prepričevala, zakaj je klistir za jetra tako zelo pomemben. Videla sem preveč bolnikov, resnih bolnikov z rakom v zadnjem stadiju, ki so se s takšnim programom pozdravili, vsak dan spremljam številne, ki so na poti zdravljenja, in tudi moj zelo, zelo dober prijatelj si je z Gersonovo terapijo povrnil življenje, ko je vse drugo že odpovedalo (beri: uradna medicina).

Zdaj se moja prijateljica svojim pomislekom o kavnih klistirjih le še smeji, saj je na lastni koži izkusila njihov odločilen pomen, pomen nekaterih priporočenih naravnih dodatkov in spremenjene prehrane.

Holesterol je v današnjem času stvar, ki obremenjuje že skoraj vsakogar izmed nas. Povsod nam grozijo z nevarnostmi povišanega holesterola, nižajo nam ga s tableti in tudi vrednosti še dopustnih količin holesterola v krvi se vsako leto nižajo. Holesterol je postal nekaj, kar moramo vztrajno nižati ali pa se po drugi strani spopasti s pogubnimi posledicami na naše zdravje. Bolezni srca in ožilja zasedajo prvo mesto med boleznimi in razlog zanje naj bi bil povišan holesterol.

Je res holesterol tisti vzrok zgoščevanja krvi in nevarnosti kapi?

Ne. Holesterol ni vzrok bolezni srca in ožilja, ampak je le posledica.

Maščobe in holesterol so opisane kot nekaj najhujšega za naše zdravje, zato je vsako leto predpisanih več in več zdravil za zniževanje holesterola. Vsako leto zaznavamo tudi vedno več tablet za zniževanje visokega pritiska, za težave s ščitnico in za težave s srcem. Vedno več ljudem se nabira maščoba ravno okoli pasu, kljub jemanju tablet za zniževanje holesterola. Maščobe okoli pasu, ki se jih nikakor ne moremo znebiti (zakaj ne, sledi v nadaljevanju), pa so glavni pokazatelj zamaščenosti jeter in težav s presnovo maščob in holesterola.

Našega holesterola ne moremo urediti, če ne uredimo delovanja naših jeter.

Zamaščena jetra so eden izmed krivcev nepravilnih količin slabega in dobrega holesterola, posledično težav s ščitnico, pritiskom in odvečnimi kilogrami, ki se najprej naložijo okoli pasu.

Kaj je holesterol in zakaj ga potrebujemo?

To je mehka, voskasta snov, ki jo najdemo v krvnem obtoku in v vsaki naši celici, ki prispeva k proizvodnji celične membrane, hormonov, vitamina D in žolčnih kislin, ki nam pomagajo pri prebavi maščob. Holesterol je ključnega pomena za nevrološke funkcije in je nujno pomemben za široko paleto vitalnih funkcij v telesu. Je tudi sestavni del celičnih membran in je tudi snov, ki jo telo uporabi za izdelavo hormonov. Prav tako koža potrebuje holesterol, da s pomočjo UVB-žarkov sploh lahko v kri absorbira vitamin D3.

Ko so ravni holesterola prenizke (kar sem spoznala tudi na sebi), nam začne primanjkovati hormonov, ki pa so tisti, ki nadzirajo naše celotno delovanje.

Holesterol je prav tako bistvenega pomena za optimalno zdravje možganov. Pomaga pri oblikovanju spomina in je ključnega pomena za nevrološke funkcije. V resnici je nizka raven holesterola povezana z različnimi nevrološkimi težavami, vključno z izgubo spomina. Prenizke vrednosti holesterola povečujejo tveganja obolevnosti za rakom, Parkinsonovo bolezen …

LDL holesterol, HDL holesterol Približno 75 % holesterola našega telesa nastane v jetrih in obstajata dve vrsti:

 1. HDL holesterol: To je »dobri« holesterol, ki pomaga ohranjati optimalno raven holesterola po žilah in odstranjuje presežek iz arterijskih oblog ter tako prispeva k preprečevanju bolezni srca.
 2. LDL holesterol: To je »slabi« holesterol, ki kroži po krvi in se lahko kopiči v žilah ter tvori obloge, zaradi česar postanejo žile ozke in manj fleksibilne, kar vodi v aterosklerozo.

Če je strdek v eni od zoženih arterij, ki vodijo do srca ali možganov, lahko povzroči srčni napad ali kap.

Torej: Vrednost skupnega holesterola ni najboljši indikator našega zdravja in tveganj za bolezni srca.

Vloga »dobrega« holesterola HDL je, da iz tkiv, arterij in celic odnese slabi LDL holesterol in ga pripelje nazaj v jetra, kjer ga jetra reciklirajo in ponovno porabijo za tkiva in celice. Če bi bil celoten naš organizem prirejen tako, da se mora slabi LDL holesterol odstraniti iz telesa, kot to počnemo s tableti oz. zaviramo njegovo absorpcijo, bi ga tudi naša jetra izločila v ledvice ali črevo, od koder bi zapustil naše telo. Vendar naše telo ne deluje tako. Deluje na princip, da jetra slabi holesterol pretvorijo v dobrega in ga ponovno uporabijo.

Naše telo se samo trudi, da ohranja optimalno količino in razmerje med dobrim in slabim holesterolom, saj je nujen za naše zdravje.

Holesterol je naš prijatelj, ne naš sovražnik. Ideja, da je holesterol zlo, je zelo škodljiv mit

Dr. Rosedale poudarja: »Holesterol je bistveni del vsake celične membrane na zemlji. Z drugimi besedami: ni življenja na zemlji, ki lahko živi brez holesterola. Dejstvo je, da je holesterol eden od naših najboljših prijateljev.«

Brez njega nas ne bi bilo. Nič čudnega, da zniževanje holesterola preveč povečuje tveganje posameznikovega umiranja. Holesterol je tudi predhodnik vseh steroidnih hormonov. Brez holesterola ne morejo nastajati estrogen, testosteron, kortizon, progesteron

In v sodobnem času se prav vsi bojimo staranja, ki se mu upiramo z raznimi anti-aging terapijami.

 • Zakaj se staramo?
 • Zakaj nam upadajo vrednosti hormonov?
 • Zakaj si jih dvigujemo z umetnimi hormonskimi nadomestki?
 • Zakaj ob enem nižamo holesterol in se redimo?
 • Zakaj imamo težave s pritiskom in ščitnico?
 • Kaj pa osteoporoza?

Vsi vemo, kako pomemben je vitamin D za naše kosti. Vendar ali veste, da se le ta tvori s pomočjo holesterola, saj UVB-žarki le z interakcijo s holesterolom tvorijo pomembni vitamin D.

Prav vse je med seboj povezano. In prav vse izvira iz holesterola … in iz naših jeter, ki morajo brezhibno delovati.

Holesterol

Holesterol in vnetja – kakšna je povezava oz. Zakaj je povišan holesterol le posledica vnetij v našem telesu?

Vnetja so povezana z različnimi boleznimi, z boleznimi srca in ožilja.

Če se urežemo, nam proces vnetja omogoči, da se nam rana zaceli. Kri postane gostejša, tako da se lahko naredi strdek, imunski sistem pošilja celice za boj proti virusom in bakterijam, celice se množijo za popravilo škode … Nobena naša celica se ne more oblikovati brez holesterola.

Če so naša jetra, ko si poškodujemo celice z npr. urezom, obveščena, v krvni obtok spustijo več holesterola, saj le tako lahko nastajajo nove celice.
Kronična vnetja so zelo pogosta in razlog zanje je nepravilno delovanje naših jeter, zamaščenost jeter in s tem nepravilno razmerje med dobrim in slabim holesterolom oz. previsok slabi holesterol. Kronična vnetja so lahko razlog za srčni napad.

Namen vnetja je začetek procesa zdravljenja!

Vsi imamo v telesu določeno stopnjo vnetja, kar je normalno, vendar ima večina med nami te ravni daleč previsoke. Naša prehrana je bogata z omega-6 maščobami iz npr. sončničnega olja; ocvrta in v naprej pripravljena živila, meso in mlečni izdelki, nenaravna kozmetika, zdravila … – vse to povzroča vnetja.

Preobširna vnetja pa so tihi ubijalec našega telesa

Če imate torej povišan holesterol, je to zagotovo znak, da imate v telesu kakšno vnetje, saj je holesterol povišan zato, da zgradi nove, zdrave celice. Če so naša jetra zamaščena in preobremenjena, pa se slabi holesterol ne more preoblikovati v dobrega in zgraditi novih, zdravih celic.

Konvencionalna medicina pri povišanem holesterolu predpiše tablete za zniževanje le-tega, s tem pa vnetja še okrepimo in telo se le še bolj trudi, da bi proizvedlo več holesterola.

Sintetične tablete poleg hrane, alkohola, stresa in nezdravega načina življenja še dodatno obremenijo in zamastijo naša jetra, ki so tako nesposobna za pretvorbo slabega holesterola v dobrega. Začno se nam kopičiti maščobe, poviša se nam pritisk, nastanejo težave s ščitnico, vse to vodi v težave z žlezo slinavko. Jemljemo vedno več zdravil, naša jetra so vedno bolj obremenjena in enkrat je v njih nakopičenih toksinov preveč. Žolčni kamni, povišani jetrni encimi in rak jeter so na žalost vedno bolj pogosti.

Konvencionalna medicina pri »zdravljenju« zgreši v celoti, saj pozabi, zakaj je v prvotnem namenu holesterol sploh v nas.

Veliko pametneje, kot nižati naš holesterol, je popraviti vnetja v našem telesu.

Ne pozabimo, da vsaka od naših celic potrebuje holesterol, vključno s tistimi v možganih. Nizek holesterol negativno vpliva na psiho in povzroča simptome depresije, agresije, Parkinsonove bolezni …

Kako znižati vnetja v našem telesu in s tem preprečiti visoke ravni holesterola ter se tako izogniti krvnim strdkom in kapi?

Obstaja napačno prepričanje, da se moramo najprej izogniti vsej hrani, ki vsebuje holesterol in nasičene maščobe. Čeprav je res, da maščobe iz živalskih virov vsebujejo holesterol, smo že zgoraj pojasnili, da gre pri povišanem holesterolu pravzaprav za vnetje in se moramo zato izogniti vsem jedem, ki v nas povzročajo vnetja oz. nam ne pomagajo pri zdravljenju.

Povsod pišejo, izpustite nasičene maščobe in se tako izognite tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja, kapi … Društva diabetikov opozarjajo na nevarnost nasičenih maščob. Vsi se jim izogibamo (velikokrat slišim vprašanje, zakaj priporočam kokosovo maščobo, saj vemo, da vsebuje nasičene maščobe).

In kaj ljudje naredijo, ko iz prehrane izpustijo vse nasičene maščobe? Začno posegati po predelani hrani, ki vsebuje transmaščobe, ki povzročajo vnetja v telesu. Jedo vedno več predelanih žitaric, žitaric z glutenom, fruktoze in fruktoznih sirupov, koruze in predelanih rastlinskih olj. Uživajo v velikih količinah uvoženega sadja, zelenjavo dolgo časa toplotno obdelujejo, živijo predvsem sedeče življenje … alkohol, kajenje in stres – vse to telesna vnetja le še pospešuje.

Povišan holesterol

Torej moramo najprej prenehati uživati hrano, ki v nas povzroča vnetja in s tem viša naš slabi holesterol.

Jejte hrano, ki vaše telo krepi, ne zasluzi in ne povzroča vnetij:

 • Olje iz mikroalg je najboljše, sledita laneno olje, kokosova maščoba.
 • Uživajte veliko presne zelenjave.
 • Uživajte namočena semena in oreščke (mandlji).
 • Priskrbite si priporočene prehranske dodatke – nattokinase, mleko osata, priporočene dodatke po Gersonu.
 • Redno delajte klistir jeter in poskrbite za njihovo dobro delovanje .
 • Držite se načel Gersonove terapije (prehrana + dnevna aktivnost, editacija + odstranitev strupov iz telesa).

Izogibajte se:

 • Odpravite zrna v prehrani oz. uživajte le tista brez glutena, nepredelana.
 • Odpravite sladkor v prehrani, izpustite sadje (na začetku).
 • Izpustite vse živalske produkte, saj ne pomagajo zniževati holesterola.
 • Odpovejte se alkoholu, cigaretam.

Zavedajte se, da samo izključevanje holesterola in prehrane ne bo dovolj, da boste zmanjšali svoj slabi holesterol. Poskrbeti morate za dobro delovanje vaših jeter, ki so tista, ki odločajo, koliko katerega holesterola bo v vašem telesu.

Kar 75 odstotkov vašega holesterola, ki ga izločajo jetra, je pod vplivom ravni inzulina. Zato morate najprej optimizirati raven inzulina in na takšen način boste uredili tudi svoj holesterol.

Živila, ki zvišujejo raven inzulina, prispevajo tudi k visokim ravnem slabega holesterola.

Prehranjevanje, ki vsebuje večinoma ogljikove hidrate (sladkor, žitarice, škrob, predelana hrana, sladko sadje …), povzroča postopno in konstantno višanje ravni inzulina v krvi. Inzulin med drugim aktivira proteine, ki potujejo do svojega DNK, in vklopi več kot 30 genov za sintezo holesterola. Več holesterola posledično skrbi za zamašene arterije – bolezni srca in ožilja.

Neposredni učinek holesterola v beta celicah torej odpira novo vrsto mehanizmov, ki lahko prispevajo k disfunkciji beta celic in pripeljejo do pojava sladkorne bolezni!

Na stotine vrhunskih znanstvenih člankov dokazano povezuje odpornost na inzulin, na tveganje obolevnosti, na bolezni srca in ožilja veliko močneje kot holesterol. Zvišane ravni holesterola sicer res ogrožajo naše delovanje srca in ožilja, vendar so le posledice nepravilnih signalov na proizvodnjo holesterola v naših jetrih, vzrok pa je v presežku inzulina.

Podobno kot sladkor ne povzroča sladkorne bolezni, vendar jo le še okrepi, prav tako holesterol ni vzrok za bolezni srca in ožilja.

Odstranjevanje holesterola ne bo poskrbelo za izboljšanje osnovnih problemov, vzrokov kroničnih bolezni. Le-te bodo vedno posledica neustrezne komunikacije presnove inzulina in leptina. Ravni inzulina so tiste, ki jih je treba obravnavati, da se obvarujemo boleznim srca in ožilja, diabetesa, osteoporoze, debelosti in posledic staranja.

Zakaj statini za nižanje holesterola vodijo v številne bolezni?

Na ducate študij podpira tudi povezavo med znižano ravnjo holesterola s statini in z večanjem tveganja pri obolevnosti za raka.

Kdo se je odločil, katera zdravila so »zdrava« in katera škodljiva?

Priporočila o primerni vrednosti holesterola se z leti vse bolj nižajo, s tem pa seveda narašča uporaba sintetičnih zdravil za umetno zniževanje le tega. Prav ta zdravila pa ustvarjajo ogromno tržišče farmacevtske industrije. Vsako leto je več bolezni srca in ožilja, rak zaseda visoko nevarnost pri vsakomur izmed nas, naraščata tudi sladkorna bolezen in diabetes. Le zakaj je temu tako?

Če dobro pomislim, ima res že vsak drugi zdravila za holesterol. Marsikdo po letu ali dveh uporabe dobi zdravila za zvišan pritisk, nato se poviša tudi sladkor v krvi. Žleza ščitnica pa je tako ali tako že pri skoraj vseh oslabljena.

Statini delujejo tako, da zavirajo encime v jetrih, ki proizvajajo holesterol.

Encimi se nahajajo v notranjosti jetrnih celic, in ko so te celice poškodovane, zamaščene oz. vnete, ti encimi pronicajo v krvni obtok ter posledično zvišujejo vrednosti jetrnih encimov v krvi.

Kadar jemljemo statine za nižanje holesterola, encimi ne delujejo na celice, celice zaradi tega propadajo in se začno nekje nalagati (žolčni kamni, tumorji …), encimi pa se sprostijo v kri in posledice so lahko resne zdravstvene težave – povišani jetrni encimi, rak, ciroza jeter, srčno popuščanje in številne druge.

Zamaščena jetra in holesterol

Povišanje jetrnih encimov je lahko tudi posledica zamaščenosti jeter, uporaba antibiotikov, uživanje večjih količin alkohola, tablet proti bolečinam, sintetičnih hormonskih nadomestkov, pesticidov in izvajanje nepravilnih diet.

Na srečo so jetrne celice zelo prožne in jih lahko s pravilnim načinom prehranjevanja obnovimo, tako pa se bodo tudi encimi počasi vrnili v normalno stanje.

Uporaba statinov dokazano povzroča poškodbe živčevja in močno poslabša spomin. Eden od razlogov je, da statini delujejo zavirajoče na ključni encim, ki proizvaja holesterol v jetrih. Vendar pa ti isti encimi v jetrih izdelujejo koencim Q10, ki je biokemijsko potreben za prenos energije iz hrane do naših celic, ki ga uporabljajo za delovanje in za svoje življenje.

Prav tako statini zelo močno ropajo naše telo nekaterih drugih vitaminov in encimov, kar vodi v mišično oslabelost, utrujenost, občutljivost in srčno popuščanje.

Mimogrede, bolečine v mišicah in telesna šibkost sta znak, da se vaša telesna tkiva rušijo – stanje, ki lahko povzroči poškodbe ledvic.

Statini so povezani tudi z/s:

 • povečanim tveganjem za poškodbe živčevja, ki povzroča bolečine v rokah in nogah ter težave pri hoji.
 • omotico.
 • kognitivnimi motnjami, vključno z izgubo spomina.
 • povečanim tveganjem za raka.
 • zmanjšanjem funkcije imunskega sistema.
 • depresijo.
 • težavami z jetri, z zvišanjem jetrnih encimov (kar sem dosegla tudi sama, vendar z različnimi hormonskimi terapijami).
 • oslabljenim delovanjem žleze slinavke.

Ne pozabite, če že jemljete zdravila za nižanje holesterola, si obvezno priskrbite nekatere dodatke, ki bodo omilili učinke zdravil (koencim Q10, nattokinase, mleko osata …) To bo pomagalo preprečiti neželene učinke, navedene zgoraj.

Meje priporočenega holesterola so vedno nižje

Pomembno je vedeti, da obstaja velika razlika med povprečno in zdravo ravnjo holesterola. To je zelo podobno temu, kar se dogaja z ravnjo vitamina D. Vendar se nihalo s holesterolom nagiba vedno nižje, kar je velika posledica močne industrije zdravil.

Pred letom 2004 je vrednost 130 LDL holesterola veljala za zdravo mejo. Posodobljene smernice danes pa priporočajo raven manj kot 100 ali celo manj kot 70 (pri bolnikih z visokim tveganjem). Z drugimi besedami: nikoli ni bilo dokončno dokazano, da zniževanje holesterola rešuje življenja. V bistvu je več velikih študij pokazalo, da zniževanje holesterola povečuje tveganja za smrt in še posebej raka.

Plazma skupnega holesterola se pri zdravih ljudeh giblje od 3,6 do 7,8 mmol/l (140–300mg/100ml). Vedno poglejte, kakšno razmerje imate med dobrim in slabim holesterolom, kajti še zdaleč ne bo dovolj, če boste vedeli le podatek skupnega holesterola.

Razmerje določite tako, da HDL delite z LDL.

Npr. HDL holesterol 50 mg/dl

LDL holesterol 150 mg/dl

HDL/LDL = 0,33

Cilj: obdržite razmerje nad 0,3, najbolje pa je okoli 0,5 ali več.

Predlagam vam, da si greste izmeriti dobri in slabi holesterol in si nato izračunate razmerje med njima. Če boste imeli razmerje pod 0,3, pa se odločite, da boste zvišali vaš dobri holesterol in znižali tistega slabega. Spremenite prehrano, zaščitite vaša jetra, odstranite toksine iz svojega telesa in si priskrbite nekatere naravne dodatke, ki vam bodo pomagali urediti razmerje med dobrim in slabim holesterolom.

Predvsem pa ne pozabite: holesterol je tukaj zato, ker ga potrebujemo, in ne zato, ker je nekaj slabega, kot dandanes marsikdo misli.