0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana3 napitki za zniževanje holesterola

3 napitki za zniževanje holesterola

MORDA VAS ZANIMA

Poznamo dve vrsti holesterola. Prva vrsta je t. i. LDL-holesterol, ki vsebuje lipoproteine z nizko gostoto. Druga vrsta pa se imenuje HDL-holesterol. Ta vsebuje lipoproteine z visoko gostoto.

- Oglas -

Holesterol je snov, ki jo naše telo nujno potrebuje, in sicer za sintezo encimov in hormonov, ki so ključni za nemoten potek najrazličnejših procesov v našem telesu. Vendar pa lahko presežek holesterola hitro privede do resnih težav. Pri tem imamo v mislih LDL-holesterol, saj je prav presežek te vrste holesterola, ki ga običajno imenujemo »škodljivi« oziroma »slabi« holesterol, glavni krivec za kopičenje oblog na stenah arterij, s čimer se povečuje tveganje za srčno kap in srčni infarkt.

Za uravnavanje holesterola je nujna urejena prehrana oziroma izogibanje živilom, ki vsebujejo veliko holesterola in ki jetra obenem spodbujajo k pospešeni sintezi škodljivega, torej LDL-holesterola (ena od najbolj problematičnih skupin so živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob). Po drugi strani pa se priporoča pogostejše uživanje živil, ki poskrbijo za naravno uravnavanje holesterola v krvi …

Najboljša živila za zniževanje holesterola

Jabolka so odličen vir pektina in drugih vrst prehranskih vlaknin, polifenolov ter fitosterolov (rastlinskih sterolov). Naštete snovi so zelo koristne za naravno zniževanje holesterola, med drugim zato, kar preprečujejo oksidacijo LDL-holesterola.

- Oglas -

Pri zniževanju holesterola si lahko pomagate tudi s pomarančami, ki vsebujejo veliko vitamina C, folatov in hesperidina, ter s hruškami, ki so v boju s škodljivim holesterolom dragocene predvsem zaradi pektina.

Če se spopadate s povišanimi vrednostmi LDL-holesterola, priporočamo tudi redno uživanje špinače, saj gre za eno od živil, ki vsebujejo veliko karotenoidov – snovi, ki so med drugim dragocene zaradi dejstva, da zavirajo kopičenje holesterola v žilah.

Koristne so tudi kumare, ki spadajo med odlične vire rastlinskih sterolov, tj. snovi, ki skrbijo za naravno zniževanje LDL-holesterola, in limone, ki so dragocene zaradi polifenolov in limonoidov.

Pozabiti ne smemo niti na peso, ki vsebuje ogromno topnih vlaknin, pa tudi betacianina – snovi, ki preprečuje oksidacijo škodljivega holesterola, s tem pa njegovo kopičenje v bližini arterijskih sten.

- Oglas -

Nato sta tu še zeleni čaj, ki lahko po zaslugi katehinov prepreči absorpcijo škodljivega holesterola v črevesju, in ingver, ki je koristen predvsem zaradi gingerola. Gre namreč za snov, ki lahko prek aktivacije specifičnih encimov spodbudi boljši izkoristek holesterola, s čimer se znižajo vrednosti škodljivega holesterola v krvi.

Posebno omembo pa si zaslužijo tudi lanena semena, ki so zaradi alfalinolenske kisline koristna tako v boju s povišanim LDL-holesterolom kot v boju s povišanimi trigliceridi, ter jabolčni kis, ki prav tako pomaga pri obeh omenjenih težavah, in sicer predvsem po zaslugi ocetne kisline.

Napitki, ki pomagajo v boju s povišanimi vrednostmi holesterola

1. SMUTI Z RDEČO PESO, ŠPINAČO, ZELENIM ČAJEM IN DODATKI

 • 1 skodelica pese
 • 1 skodelica špinače
 • 1 skodelica ohlajenega zelenega čaja
 • 1 zeleno jabolko
 • 1 pomaranča
 • košček ingverja
 • 1 žlica mletih lanenih semen
 • 1 žlica jabolčnega kisa

V kuhinjski mešalnik stresite oprano špinačo in peso, ki ste jo predhodno olupili in narezali na majhne koščke. Namesto špinače lahko uporabite tudi druge vrste zelenolistne zelenjave, na primer blitvo ali ohrovt.

Prilijte ohlajen zeleni čaj in vse skupaj dobro zmešajte. Nato dodajte še olupljen košček ingverja, na kocke narezano zeleno jabolko, rezine pomaranče, mleto laneno seme in jabolčni kis. Dobro zmešajte vse sestavine. Smuti nato prelijte v kozarec in ga popijte.

2. SOK IZ JABOLK, KUMAR, INGVERJA IN LIMON

 • 2 jabolki
 • 1 kumara
 • košček ingverja (približno 2 cm)
 • 1 limona

S pomočjo sokovnika iztisnite sok iz jabolk. Postopek nato ponovite še s kumaro in ingverjem. Na koncu ožemite limono in prilijte še limonin sok. Dobro zmešajte in popijte.

Če nimate sokovnika, sestavine zmešajte s pomočjo kuhinjskega mešalnika, nato pa uporabite čisto vrečko za pranje občutljivega perila, skozi katero precedite tekočino. Na koncu poskušajte iz pulpe iztisniti čim več soka. Seveda pa lahko namesto soka iz sestavin po želji pripravite tudi smuti in s tem telesu zagotovite dodatne vlaknine.

3. POMARANČNO-HRUŠKOV SOK Z DODATKOM JABOLČNEGA KISA

 • 2 pomaranči
 • 2 hruški
 • košček ingverja (približno 2 cm)
 • 1 žlica jabolčnega kisa

Iztisnite sok iz pomaranč, hrušk in ingverja (če nimate sokovnika, sledite napotkom, ki so navedeni pri zgornjem receptu). Soku nato primešajte še 1 žlico jabolčnega kisa. Vse skupaj dobro premešajte in popijte.

.

NAJNOVEJŠE