0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZeliščna pomoč pri bolečinah v hrbtu

Zeliščna pomoč pri bolečinah v hrbtu

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča nam lahko priskočijo na pomoč pri najrazličnejših zdravstvenih težavah – tudi takrat, ko nas »uščipne v hrbtu«. Seveda pa moramo uporabiti ustrezna zelišča, sicer rezultati ne bodo najboljši. Obenem upoštevajte, da je zelišča dobro kombinirati z drugimi metodami za lajšanje bolečin v hrbtenici, posebno če gre za resnejše težave, na primer z obiski kiropraktika.

- Oglas -

Katera zelišča so torej najboljša za lajšanje bolečin v hrbtu in kako jih uporabiti za doseganje optimalnih učinkov?

Protibolečinska zelišča za peroralno uporabo

Nekatera zelišča so primerna predvsem za zunanjo uporabo v obliki mazil in podobnih pripravkih, spet druga pa pridejo v poštev tudi za peroralno uporabo. Eno od zelišč za lajšanje bolečin v hrbtu, ki spadajo v drugo skupino, je drobnocvetni lučnik (Verbascum thapsus), ki ga prepoznate po drobnih rumenih cvetovih. Čaj za lajšanje bolečin v hrbtenici si lahko pripravite iz listov lučnika, posebno učinkoviti pa so pripravki iz korenin te rastline.

Grozdnata svetilka (Actaea racemosa) je sicer najbolj znana kot rastlina, ki lahko pomaga lajšati simptome, značilne za obdobje prehoda v menopavzo, vendar pozitivni učinki grozdnate svetilke nikakor niso omejeni samo na tovrstno rabo. S pripravki iz te rastline (čaji, tinkture ipd.) si lahko med drugim pomagate pri lajšanju bolečin v hrbtenici. Rastlina se lahko namreč pohvali z močnim protibolečinskim delovanjem.

- Oglas -

Bolečine v hrbtu so lahko povezane z najrazličnejšimi vzroki. Včasih gre za posledico neposredne preobremenitve oziroma poškodbe hrbtenice in okoliških struktur, v drugih primerih pa so lahko bolečine v hrbtu sekundarni simptom – na primer simptom ledvičnih bolezni. Če se izvor težav resnično skriva v ledvicah, si lahko pomagate s pripravki iz peteršilja. Gre namreč za odličen naravni diuretik.

Za naravno lajšanje bolečin v hrbtu so lahko zelo koristni tudi pripravki iz navadne brogovite (Viburnum opulus). Rastlina vsebuje naravne antispazmodike, torej snovi, ki preprečujejo krče. Tako lahko poskrbi za sprostitev napetih, zakrčenih mišic v hrbtu, posledično pa za ublažitev bolečine.

Protibolečinska zelišča za zunanjo uporabo

Eno od najboljših zelišč za izdelavo protibolečinskega mazila za lajšanje bolečin v križu oziroma v hrbtu je nedvomno arnika, posebno če so bolečine povezane s preobremenitvijo ali poškodbo hrbta. Protibolečinsko mazilo z arniko je seveda mogoče kupiti, po želji pa se lahko izdelave lotite tudi sami.

Če se spopadate z bolečinami v hrbtu, si lahko pomagate tudi z mazili iz navadnega repinca (Arctium lappa), ki seveda ni primeren samo za zunanjo uporabo, ampak se lahko uporabi tudi za izdelavo tinktur, čajev itn. Za lajšanje bolečin sicer niti ni potrebna izdelava posebnih pripravkov, saj lahko pomaga tudi polaganje repinčevih listov neposredno na razbolelo območje.

- Oglas -

Vražji krempelj (Harpagophytum procumbens) je zelišče, ki uspeva predvsem na območju Južne Afrike, vendar lahko pripravke, izdelane iz tega zelišča, kupite tudi pri nas, vključno s hladilnimi geli, ki so med drugim zelo primerni za lajšanje bolečin v hrbtu. Gel z dodatkom vražjega kremplja lahko obenem spodbudi prekrvavitev in obnovo poškodovane kože.

Kajenski poper sicer ni zelišče v strogem pomenu besede, vendar si kljub temu zasluži omembo na tem seznamu. Iz kajenskega popra lahko namreč izdelamo izredno učinkovito protibolečinsko mazilo, ki je uporabno tudi za lajšanje bolečin v hrbtu. Za to je zaslužen kapsaicin – izjemno močna protivnetna snov v kajenskem popru. Preprosto protibolečinsko mazilo lahko pripravite tako, da zmešate kokosovo ali olivno olje in ščepec kajenskega popra. Mazilo najprej preizkusite na manjšem delčku kože. Če ne zaznate negativne reakcije, se lahko mazilo nato uporabi za masažo hrbta oziroma bolečih območij.

Preberite tudi: Bolečine v hrbtu: kdaj so lahko simptom resnejših zdravstvenih težav?

.

NAJNOVEJŠE