0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBolečine v hrbtu: kdaj so lahko simptom resnejših zdravstvenih težav?

Bolečine v hrbtu: kdaj so lahko simptom resnejših zdravstvenih težav?

MORDA VAS ZANIMA

Z bolečinami v hrbtu se je verjetno večina izmed vas že soočila. Čeprav so lahko bolečine v hrbtu precej neprijetne, pa običajno niso zelo nevarne. Malce več pazljivosti pri dvigovanju težjih bremen in več odmorov med sedečim delom poskrbi, da ne boste imeli več težav z bolečinami v hrbtenici. Za hrbet so lahko zelo koristne tudi določene vaje za hrbtenico, še posebej tiste, ki se izvajajo pri jogi.

- Oglas -

Bolečine v hrbtu so lahko zelo trdovratna težava

Vendar pa so v nekaterih primerih bolečine v hrbtu izjemno trdovratne, zato se jih ni mogoče znebiti tako enostavno. Včasih pa so lahko bolečine tudi simptom drugih bolezni, ki se skrivajo v ozadju. Čeprav so takšni primeri relativno redki, je vsekakor dobro, da znate prisluhniti, če vas začne hrbtenica opozarjati, da z vašim zdravjem ni vse v najlepšem redu.

Anevrizma aorte

O anevrizmi govorimo, ko del arterijske stene oslabi, zato pride do abnormalne razširitve arterije. Najpogosteje je prizadeta aorta, in sicer v trebušnem predelu. Eden od značilnih znakov anevrizma aorte so prav bolečine v hrbtu. Te se pojavijo nenadoma in so lahko zelo hude. Anevrizma aorte zahteva čim hitrejšo medicinsko pomoč, saj lahko privede do notranjih krvavitev, ki so lahko v skrajnih primerih tudi usodne. V največji nevarnosti so moški nad 60 let, ki kadijo ali imajo povišan holesterol.

Razlitje slepiča

Vnetje slepiča, ki lahko privede do razlitja, se v mnogih primerih ne kaže le z najbolj tipičnimi simptomi. Pri številnih ljudeh se tako bolečina ne pojavi nujno v spodnjem desnem delu trebuha. Včasih lahko bolečino občutite v drugih delih trebušne votline, nekateri ljudje pa zaznajo bolečino celo v spodnjem delu hrbta. Razlog za to je, da je pri približno 15 odstotkih ljudi slepič pomaknjen nekoliko nazaj, v smer proti ledvicam. Gre torej za malcespecifično anatomsko zgradbo, ki privede tudi do specifičnih simptomov.

- Oglas -

Ginekološke težave

Obstaja kar precej težav, ki spadajo na področje ginekologije, za katere je značilno, da jih spremljajo bolečine v hrbtu. Eden od možnih razlogov je lahko maternica, nagnjena nekoliko nazaj. V tem primeru lahko ženske menstrualne krče občutijo v spodnjem delu hrbta, ne trebuha. Včasih so lahko za bolečine v hrbtu krivi tudi fibroidi, če pritiskajo na mišice in živce v spodnjem delu hrbta. Še eden od vzrokov za bolečine pa je lahko endometrioza – stanje, za katerega je značilno, da endometrij, tkivo, ki sicer tvori notranjo steno maternice, raste tudi izven maternice in prekrije druge organe. Obisk pri ginekologu je tako vsekakor pomemben, če se želite prepričati, kaj je zares krivo za vaše težave z bolečinami v hrbtu.

Osteoporoza

Marsikdo tega ne ve, vendar spada huda bolečina v hrbtu med zelo tipične simptome osteoporoze. Včasih lahko pride zaradi osteoporoze celo do tako hudih poškodb vretenc, da se zlomijo. Ob tem pa se pojavi zelo ostra bolečina v hrbtu, ki ne popusti. Posledica večjega števila tovrstnih zlomov je lahko ukrivljena hrbtenica in postopno zmanjševanje vaše višine.

Artritis in bolečine v hrbtu

Artritis lahko prizadene praktično kateri koli del vaše hrbtenice, vendar je tveganje še posebej visoko pri spodnjem delu hrbta, saj je ta del najbolj obremenjen oziroma nanj pritiska največ naše teže. Bolečine v hrbtu so najpogosteje povezane z osteoartritisom, za katerega je značilno propadanje hrustanca, ki predstavlja nekakšno oblazinjenje za kosti.

Ledvični kamni

Dobra stran ledvičnih kamnov je, da se iz telesa običajno izločijo sami, ne da bi pri tem povzročili kakršno koli škodo. Slaba plat tega pa je, da je lahko izločanje ledvičnih kamnov izjemno boleče. Običajno se pojavi zelo ostra, zbadajoča bolečina, ki se razvije v spodnjem delu hrbta ali ob strani trupa. Večinoma bolečina prihaja v valovih. Po nekaterih podatkih naj bi bili prav ledvični kamni med glavnimi razlogi za obisk urgence, kar je dokaz za to, da je bolečina zares huda, obenem pa zastrašujoča, če ne veste, kaj natanko se vam dogaja.

.

NAJNOVEJŠE