0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaLedvični kamni - Kako si pri težavah lahko pomagamo sami?

Ledvični kamni – Kako si pri težavah lahko pomagamo sami?

MORDA VAS ZANIMA

Ledvični kamni so trda mineralna zrna, ki se lahko oblikujejo v ledvicah in povzročajo bolečino, okužbe in v nekaterih primerih tudi blokado urinarnega trakta. Ti kamni so lahko zelo boleči in lahko povzročijo resne zdravstvene težave.

- Oglas -

Ledvični kamni so ostre, kristalne strukture in različnih velikosti, najpogosteje pa se oblikujejo iz odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu. Sprva so zelo drobni, šele po več letih pa se tako ledvični kamni povečajo, da začno povzročati težave. Imajo jih ljudje vseh starosti, pogostejši pa so pri moških v starostnem obdobju med 30 in 50 let.

Ledvični kamni lahko povzročajo kup težav

Drobni ledvični kamni se brez posebnih težav izločajo s sečem. Večji ledvični kamni ali njihovi odkruški pa lahko pri prehajanju skozi sečevod povzročajo izjemno boleče krče sten sečevoda. Med najznačilnejše simptome, ki to nakazujejo, sodi huda bolečina, ki izvira v ledvenem predelu in seva prek boka do notranjega dela stegen. Ta bolečina se imenuje ledvična kolika, mnogi pa jo opisujejo kot eno izmed najhujših poznanih bolečin.

Ledvično koliko običajno spremljajo nenadna potreba po uriniranju, nemir, hematurija, potenje in bruhanje. Bolečina navadno traja od 20 do 60 minut, njen glavni vzrok pa je peristaltika sečevoda, ki skuša izriniti nastali ledvični kamen.

- Oglas -

Ledvični kamni in vzroki za nastanek

Med prehranske vzroke za tvorbo ledvičnih kamnov sodijo premajhen vnos tekočine na en in visok vnos živalskih beljakovin, natrija in rafiniranih sladkorjev na drugi strani. Poleg prehranskih pa lahko ledvične kamne povzročajo tudi drugi vzroki.

Verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov po drugi strani zmanjšuje kalij, saj ta spodbuja izločanje citrata v seč, ta pa zavira tvorbo kristalov. Tudi povišan vnos magnezija naj bi verjetnost tvorbe kamnov zmanjšal, ker je tudi magnezij, podobno kot citrat, zaviralec kristalov v seču.

Ledvični kamni

Simptomi ledvičnih kamnov

Simptomi ledvičnih kamnov se lahko razlikujejo, odvisno od velikosti in položaja kamna. Nekateri ljudje morda ne občutijo nobenih simptomov, dokler se kamen ne premakne v urinarni trakt. Najpogostejši simptomi vključujejo:

  • Bolečino v hrbtu, trebuhu ali strani
  • Bolečino pri uriniranju
  • Rožnato, rdeče ali rjavo obarvan urin
  • Slabost in bruhanje
  • Pogosto uriniranje
  • Vročina in mrzlica, če pride do okužbe

Prilagodite prehrano!

Najpomembnejši ukrep, ki ga v izogib ledvičnim kamnom lahko sprejmemo, je pitje vode – popiti jo je treba toliko, da dnevno izločimo okrog dva litra urina. Ker na nastanek ledvičnih kamnov vpliva tudi prehrana, bogata z beljakovinami, je nekaj omejitev potrebno sprejeti tudi pri tem. To pomeni, da na naš jedilnik meso uvrstimo redkeje. Manjkrat naj bo na krožniku tudi hrana z oksalati, denimo pesa, čokolada, kava, oreščki in pšenični otrobi. Priporočljivo je tudi zmanjšanje količine soli v jedeh, saj ta vsebuje natrij, ki tvorbo ledvičnih kamnov povzroča.

Naravna pomoč in preventiva

Povečajte vnos tekočine

Eden najučinkovitejših načinov za preprečevanje ledvičnih kamnov je pitje veliko tekočine, zlasti navadne vode. To pomaga preprečiti kristalizacijo soli in mineralov, ki lahko vodijo v nastanek kamnov.

- Oglas -

Zmanjšajte vnos soli

Visok vnos soli v prehrani lahko poveča tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Omejitev vnosa soli pomaga zmanjšati koncentracijo mineralov, ki lahko povzročijo nastajanje ledvičnih kamnov.

Omejite živila z visoko vsebnostjo oksalata

Nekatera živila, kot so pesa, špinača, rabarbara in oreščki, so bogata z oksalatom, snovjo, ki lahko prispeva k nastanku kalcijevih oksalatnih kamnov. Zmanjšanje teh živil lahko pomaga preprečiti nastajanje kamnov.

Zelišča

Nekatera zelišča, kot je konjski rep, peteršilj, … imajo diuretične lastnosti, ki lahko pomagajo pri čiščenju ledvic. Koristna je lahko tudi kopriva, ki lahko poveča pretok urina in pomaga ozplakniti kamne iz ledvic.

Uživanje citrusov

Citrusi, med katere spadajo na primer limone in pomaranče, vsebujejo citrat, ki lahko pomaga preprečiti nastanek kamnov. Pitje blage limonade brez sladkorja je najbolj preprost način za povečanje vnosa citrata.

Redna telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost lahko pomaga preprečiti nastanek kamnov, saj spodbuja zdravo prekrvavitev in presnovo.

Recept za sirup

V veliko pomoč pri izločanju ledvičnih kamnov pa bo tudi naraven pripravek iz olivnega olja, peteršiljeve korenine, limone, medu in javorjevega sirupa. Njegova priprava je hitra in enostavna, zanj pa potrebujemo po 250 gramov hladno stiskanega olivnega olja ter isto količino peteršiljeve korenine, limone in medu iz ekološke pridelave ter nekaj žlic javorjevega sirupa.

Limono dobro očistimo in jo z olupkom vred narežemo na kose. Očistimo in narežemo tudi korenino peteršilja in oboje stresemo v mešalnik. Dodamo javorjev sirup, med in olivno olje ter na največji hitrosti mešamo, dokler ne dobimo homogene mešanice.

Pripravek iz posode prelijemo v steklen kozarec in ga postavimo v hladilnik. Priporočljivo je, da ga vsako jutro uživamo po eno žlico na prazen želodec.

Preberite tudi: Ledvice v težavah? Peteršilj hiti na pomoč!

.

NAJNOVEJŠE