Ledvični kamni – Kako si pri težavah lahko pomagamo sami?

    Ledvični kamni so trde tvorbe, ki nastanejo v sečnih izvodilih, najpogosteje zaradi dolgotrajnega pomanjkanja tekočine. So ostre, kristalne strukture in različnih velikosti, najpogosteje pa se oblikujejo iz odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu. Sprva so zelo drobni, šele po več letih pa se tako ledvični kamni povečajo, da začno povzročati težave. Imajo jih ljudje vseh starosti, pogostejši pa so pri moških v starostnem obdobju med 30 in 50 let.

    Drobni ledvični kamni se brez posebnih težav izločajo s sečem. Večji ledvični kamni ali njihovi odkruški pa lahko pri prehajanju skozi sečevod povzročajo izjemno boleče krče sten sečevoda. Med najznačilnejše simptome, ki to nakazujejo, sodi huda bolečina, ki izvira v ledvenem predelu in seva prek boka do notranjega dela stegen. Ta bolečina se imenuje ledvična kolika, mnogi pa jo opisujejo kot eno izmed najhujših poznanih bolečin.

    Ledvično koliko običajno spremljajo nenadna potreba po uriniranju, nemir, hematurija, potenje in bruhanje. Bolečina navadno traja od 20 do 60 minut, njen glavni vzrok pa je peristaltika sečevoda, ki skuša izriniti nastali ledvični kamen.

    Ledvični kamni - sirup
    Sirup iz olivnega olja, peteršiljeve korenine, limone, medu in javorjevega sirupa.

     

    Ledvični kamni in vzroki za nastanek

    Med prehranske vzroke za tvorbo ledvičnih kamnov sodijo premajhen vnos tekočine na en in visok vnos živalskih beljakovin, natrija in rafiniranih sladkorjev na drugi strani. Poleg prehranskih pa lahko ledvične kamne povzročajo tudi drugi vzroki.

    Verjetnost za nastanek ledvičnih kamnov po drugi strani zmanjšuje kalij, saj ta spodbuja izločanje citrata v seč, ta pa zavira tvorbo kristalov. Tudi povišan vnos magnezija naj bi verjetnost tvorbe kamnov zmanjšal, ker je tudi magnezij, podobno kot citrat, zaviralec kristalov v seču.

    Prilagodite prehrano!

    Najpomembnejši ukrep, ki ga v izogib ledvičnim kamnom lahko sprejmemo, je pitje vode – popiti jo je treba toliko, da dnevno izločimo okrog dva litra urina. Ker na nastanek ledvičnih kamnov vpliva tudi prehrana, bogata z beljakovinami, je nekaj omejitev potrebno sprejeti tudi pri tem. To pomeni, da na naš jedilnik meso uvrstimo redkeje. Manjkrat naj bo na krožniku tudi hrana z oksalati, denimo pesa, čokolada, kava, oreščki in pšenični otrobi. Priporočljivo je tudi zmanjšanje količine soli v jedeh, saj ta vsebuje natrij, ki tvorbo ledvičnih kamnov povzroča.

    PREBERITE TUDI:  Kaj lahko škoduje vašemu nasmehu?

    Recept za sirup

    V veliko pomoč pri izločanju ledvičnih kamnov pa bo tudi naraven pripravek iz olivnega olja, peteršiljeve korenine, limone, medu in javorjevega sirupa. Njegova priprava je hitra in enostavna, zanj pa potrebujemo po 250 gramov hladno stiskanega olivnega olja ter isto količino peteršiljeve korenine, limone in medu iz ekološke pridelave ter nekaj žlic javorjevega sirupa.

    Limono dobro očistimo in jo z olupkom vred narežemo na kose. Očistimo in narežemo tudi korenino peteršilja in oboje stresemo v mešalnik. Dodamo javorjev sirup, med in olivno olje ter na največji hitrosti mešamo, dokler ne dobimo homogene mešanice.

    Pripravek iz posode prelijemo v steklen kozarec in ga postavimo v hladilnik. Priporočljivo je, da ga vsako jutro uživamo po eno žlico na prazen želodec.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte