0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTežave z venami – ima jih vsak drugi

Težave z venami – ima jih vsak drugi

MORDA VAS ZANIMA

Vene so žile, po katerih kri teče proti srcu. Od arterij se ločijo po tanjših žilnih stenah in zaklopkah, ki jim pomagajo usmerjati kri navzgor, v smeri od nog proti srcu. Skoraj vsak drugi Slovenec ima take ali drugačne težave z venami, opozarjajo zdravniki.

- Oglas -

Tri vrste ven v telesu

Približno 90 odstotkov krvi se vrne v srce po sistemu globokih ven, ki se nahaja globoko v telesu. Poznamo tudi sistem povrhnjih ven; to so tiste vene, ki jih lahko vidimo skoti kožo. Nahajajo se v podkožju in so z globokimi venami povezane preko sistema prehodnih ven. Bolezni ven so kronične bolezni povrhnjih ven v nogah. Prizadetost globokih ven je manj pogosta, a je lahko tudi smrtna.

Vene in bolezni ven

Krčne žile – bolezensko razširjene vene

Bolezni ven nastanejo zaradi motenj v venskem obtoku, zaradi katerega se poveča tlak v nogah. Žilne stene ven se razmaknejo, zaklopke začnejo popuščati, to pa otežuje potiskanje krvi proti srcu. Do prvih težav z venami lahko pride že po 18. letu starosti. Če bolezni ne zdravimo dovolj zgodaj, nastanejo krčne žile. Kar tretjina Slovencev ima vidne krčne žile ali varice, bolezensko razširjene povrhnje vene na nogah (zlasti na golenih). Prvi simptomi bolezni so občutek težkih, utrujenih in napetih nog, srbenje, otekanje hrbtišča stopal ali gležnjev, nemirne noge in nočni krči. Ko je bolezen nezdravljena in napreduje, pride do temnejšega obarvanja kože ali trde kože. Zadnja faza nezdravljene venske bolezni so razjede, ki pestijo več kot dve tretjini oseb starejših, od 70 let.

- Oglas -

Kako zmanjšati tveganje za nastanek venskih bolezni?

Nekaj glavnih dejavnikov, ki lahko sprožijo ali poslabšajo vensko bolezen, so prekomerna telesna teža, dolgotrajno sedenje, prenašanje težkih bremen in starost. Med dejavnike tveganja štejemo tudi kajenje, neprimerna obuvala (recimo visoke pete) in pretesna oblačila, ki ovirajo cirkulacijo krvi. Na nastenek venske bolezni med drugimi vplivajo izpostavljenost visokim temperaturam, plosko stopalo in hormonske motnje (kontracepcija, nosečnost, menopavza). Bolezen je dedna, saj se v določenih primerih pojavlja pri več družinskih članih.

Kako si pomagati?

Pomembno je, da se oboleli že zgodaj odločijo za zdravljenje s kompresijsko terapijo – povijanje s kompresijskim povojem in nošenje kompresijskih nogavic, ki pomagajo mišični črpalki pri potiskanju venske krvi v pravo smer, svetujejo zdravniki. Rastline (oziroma njihovi pripravki: čaji, mazila, kapsule …), ki pomagajo pri venski bolezni, so: navadni divji kostanj, glog, lobodika, azijski vodni popnjak, virginski nepozebnik in navadni rman. Priporočajo tudi prehranska dopolnila v obliki ekstrakta grozdnih pešk in zelenih alg.

Kot preventivo pri nastanku krčnih žil priporočajo kolesarjenje in premore med daljšimi obdobji sedenja (kratek sprehod ali v sedečem oz. ležečem položaju dvignemo noge višje od višine glave).

.

NAJNOVEJŠE