0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPozor – v pomladnem času na pse preži nevarnost

Pozor – v pomladnem času na pse preži nevarnost

MORDA VAS ZANIMA

Pazljivo, ko se boste te dni odpravili s psom na sprehod v gozd ali na travnate površine. V tem času se namreč v sprevodih z drevesa na drevo selijo gosenice hrastovega in borovega sprevodnega prelca. Njihove dlačice izločajo zelo strupeno snov, ki človeku povzroča opekline, psa pa lahko resno poškoduje.

- Oglas -

Hrastov in borov sprevodni prelec sta vrsti metuljev. Njihove samice na gladke površine drevesnih debel odlagajo jajčeca, iz katerih se spomladi izležejo gosenice. Avgusta iz njih nastanejo metulji, ki živijo eno leto. Gosenice hrastovega in borovega sprevodnega prelca se v iskanju hrane (listja) selijo po tleh gozdnih in travnatih površin. Hrastov sprevodni prelec najpogosteje zasledimo na starejših hrastovih sestojih. Borov sprevodni prelec lahko pri nas opazimo na Krasu in v borovih gozdovih. Gosenice so aktivne do sredine junija, ko se zabubijo na drevesih. Čez dan se skrivajo v zapredkih na drevesih. Ponoči se hranijo z listjem, proti jutru pa se v nekakšnih procesijah oziroma sprevodih, ki so lahko dolgi tudi več deset metrov, vračajo v gnezda.

Gosenice - pinijev sprevodni prelec

Psu lahko odmre tkivo na smrčku ali jezičku

Gosenice hrastovega in borovega sprevodnega prelca predstavljajo posebno nevarnost za pse, saj jih ti iz radovednosti zlahka poližejo. Če strupena snov, ki jo izločajo, pride v stik s sluznico v ustih psa, resno poškoduje sluznico in povzroči odmiranje tkiva (nekrozo). Pes se ob stiku s strupom gosenice začne močno sliniti, njegov jezik se obarva rdeče-vijolično in lahko tudi močno oteče. Med znake zastrupitve spada tudi: odklanjanje hrane, driska (lahko tudi krvava), vročina, bruhanje. Ker prihaja do zatekanja ustne votline in jezika, obstaja nevarnost zadušitve.

Kaj storiti, če pes pride v stik z nevarno gosenico?

Če vaš kosmatinec pride v stik z gosenicami borovega sprevodnega prelca, mu, čeprav se bo temu verjetno upiral, z vodo nemudoma temeljito izperite gobček in ustno votlino. S tem mu lahko rešite življenje. Nujno je, da takoj zatem poiščete veterinarsko pomoč. Veterinar mora psu pogosto odstraniti odmrli del tkiva, najpogosteje jezička. Ker tudi hiter obisk veterinarja na žalost ne pomeni zelo dobrih obetov, naj bo na prvem mestu preventiva. Pes se nevarnosti, ki preži nanj, ne zaveda, zato morate za njegovo varnost na sprehodih poskrbeti vi.

- Oglas -

Te gosenice so nevarne so tudi za človeka

Dotik takšne gosenice je neprijeten tudi za človeka. Njene dlačice so kakor ožigalke, ki na koži povzročijo nekaj podobnega opeklini – hudo vnetje, srbečico in pekoč občutek. Ker se dlačice gosenic lahko prenašajo po zraku, lahko povzročijo tudi vnetja oči in težave z dihanjem. Nanje so še posebej občutljivi otroci in starejši. Če zapredke opazite v mestih ali naseljih, se jih nikakor ne dotikajte, ampak čim prej obvestite Zavod za gozdove, ki jih bo na ustrezen način odstranil. Tovrstni masovni pohodi gosenic so nevarni tudi za mlada drevesa, ki po napadu gosenic počasi odmrejo.

.

NAJNOVEJŠE