0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana10 idej za uporabo ostankov hrane

10 idej za uporabo ostankov hrane

MORDA VAS ZANIMA

Količina zavržene hrane je šokantna. Morda se vam zdi, da kot posameznik ne more narediti dosti, vendar so za drugačen svet pomembne tako individualne kot sistemske spremembe.

- Oglas -

Če po obrokih pogosto zavržete ostanke hrane, saj jih najverjetneje ne bi nihče pojedel, je čas za drugačen pristop. Ostanke lahko z malce kreativnosti spremenite v povsem nove, okusne in zdrave jedi.

Zelenjavni pire

Kdo pravi, da mora biti pire nujno (samo) iz krompirja. Če ste za kosilo kot prilogo postregli praženo zelenjavo, ki vam je ni uspelo pojesti, jo lahko za večerjo pretlačite in postrežete kot pire. Uporabite lahko samo ostanke zelenjave, če je ni ostalo veliko, pa lahko seveda skuhate tudi krompir in ga pretlačite skupaj z zelenjavo.

Juhe in enolončnice

Enolončnice so lahko posebno dobra izbira za uporabo ostankov hrane, saj dovoljujejo poljubne kombinacije. V njih lahko uporabite ostanke najrazličnejših jedi. Dodajte še nekaj začimb, pest suhih gob ipd. – in enolončnica bo pripravljena. Iz ostankov zelenjave/stročnic pa lahko pripravite tudi okusne in nasitne kremne juhe.

- Oglas -

Tortilje

Improvizirani nadevi za tortilje so pogosto najokusnejši. Če pri roki nimate tortilj, jih lahko hitro in enostavno pripravite sami. Po želji pa lahko ostanke hrane uporabite tudi kot nadev za (gratinirane) palačinke.

»Budine sklede«

Pred nekaj leti so postale zelo popularne t. i. Budine sklede. Gre za sklede, napolnjene z različnimi jedmi oziroma živili. Sestavljene so tako, da zajamejo vse ključne skupine makrohranil, torej ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe, zaradi pestrega nabora živil pa so obenem tudi polne koristnih vitaminov in mineralov. Pri pripravi Budine sklede lahko seveda brez težav uporabite tudi ostanke hrane – ker je jedi veliko, zadošča že zelo majhna količina posamezne jedi.

Poplete

Tudi polpete dopuščajo ogromno improvizacije, zato so odlična izbira, če želite porabiti ostanke hrane. Dodajte peteršilj, čebulo, česen in druge začimbe, da se okusi povežejo. Polpete lahko nato postrežete s poljubno prilogo in/ali solato, uporabite pa jih lahko seveda tudi v burgerjih.

Povrnitev svežine s pomočjo hladne vode

Tu sicer ne gre za ostanke hrane v ožjem pomenu izraza, vendar je dobro vedeti, kaj narediti z uvelo zelenjavo, saj gre za skupino živil s precej kratkim rokom trajanja. Ljudje pogosto precenijo, koliko solate, sveže špinače, blitve, svežih zelišč ipd. bodo pojedli. Tako kupijo preveliko količino, ko ugotovijo, da je zelenjava uvela, pa jo preprosto zavržejo. Na srečo obstaja boljša rešitev. Če ste se pri količini ušteli, lahko uveli zelenjavi hitro in enostavno povrnete svežino tako, da jo za krajši čas potopite v zelo hladno vodo.

- Oglas -

Zamrzovanje obrokov

Če nimate časa, da bi ostanke hrane spremenili v novo jed, jih preprosto prestavite v manjšo posodico in jih zamrznite. Ne pozabite označiti, kaj je v posodici in kdaj ste jo dali v zamrzovalnik. Ko boste naslednjič pripravljali enolončnico ali podobno jed, v katero je mogoče vključiti ostanke hrane, pobrskajte po zamrzovalniku. Najverjetneje boste ugotovili, da imate večino sestavin že pri roki.

Unikatna solata

Večina ljudi se pri pripravi solat drži preverjenih kombinacij. Tako ni presenetljivo, da se zdijo solate marsikomu precej dolgočasne, vendar pa so lahko v resnici pravo razvajanje za brbončice. Vanje lahko vključite tudi najrazličnejše ostanke jedi – in celo sadje, ki bi se sicer najverjetneje kmalu pokvarilo.

Domači tortelini ali njoki

Tortelini so pogosto precej dragi, vendar jih lahko na srečo pripravite kar sami, ne da bi za to potrebovali ogromno znanja in posebne spretnosti. Domače torteline lahko napolnite kar z ostanki hrane, ki ste jih pretlačili in jim dodali začimbe po izbiri. Ostanke hrane pa lahko spremenite tudi v domače njoke.

Smuti

Smutiji so lahko nasiten in zdrav obrok. Tudi smutijem lahko dodate najrazličnejše ostanke hrane oziroma živila, ki se bodo kmalu pokvarila, na primer ovseno kašo, ki vam je ni uspelo pojesti, ali banane, ki postajajo mehke.

.

NAJNOVEJŠE