DomovZdravje & prehrana10 idej za uporabo ostankov hrane

10 idej za uporabo ostankov hrane

Koliฤina zavrลพene hrane je ลกokantna. Morda se vam zdi, da kot posameznik ne more narediti dosti, vendar so za drugaฤen svet pomembne tako individualne kot sistemske spremembe.

ฤŒe po obrokih pogosto zavrลพete ostanke hrane, saj jih najverjetneje ne bi nihฤe pojedel, je ฤas za drugaฤen pristop. Ostanke lahko z malce kreativnosti spremenite v povsem nove, okusne in zdrave jedi.

Zelenjavni pire

Kdo pravi, da mora biti pire nujno (samo) iz krompirja. ฤŒe ste za kosilo kot prilogo postregli praลพeno zelenjavo, ki vam je ni uspelo pojesti, jo lahko za veฤerjo pretlaฤite in postreลพete kot pire. Uporabite lahko samo ostanke zelenjave, ฤe je ni ostalo veliko, pa lahko seveda skuhate tudi krompir in ga pretlaฤite skupaj z zelenjavo.

Juhe in enolonฤnice

Enolonฤnice so lahko posebno dobra izbira za uporabo ostankov hrane, saj dovoljujejo poljubne kombinacije. V njih lahko uporabite ostanke najrazliฤnejลกih jedi. Dodajte ลกe nekaj zaฤimb, pest suhih gob ipd. โ€“ in enolonฤnica bo pripravljena. Iz ostankov zelenjave/stroฤnic pa lahko pripravite tudi okusne in nasitne kremne juhe.

Tortilje

Improvizirani nadevi za tortilje so pogosto najokusnejลกi. ฤŒe pri roki nimate tortilj, jih lahko hitro in enostavno pripravite sami. Po ลพelji pa lahko ostanke hrane uporabite tudi kot nadev za (gratinirane) palaฤinke.

ยปBudine skledeยซ

Pred nekaj leti so postale zelo popularne t. i. Budine sklede. Gre za sklede, napolnjene z razliฤnimi jedmi oziroma ลพivili. Sestavljene so tako, da zajamejo vse kljuฤne skupine makrohranil, torej ogljikove hidrate, beljakovine in maลกฤobe, zaradi pestrega nabora ลพivil pa so obenem tudi polne koristnih vitaminov in mineralov. Pri pripravi Budine sklede lahko seveda brez teลพav uporabite tudi ostanke hrane โ€“ ker je jedi veliko, zadoลกฤa ลพe zelo majhna koliฤina posamezne jedi.

Poplete

Tudi polpete dopuลกฤajo ogromno improvizacije, zato so odliฤna izbira, ฤe ลพelite porabiti ostanke hrane. Dodajte peterลกilj, ฤebulo, ฤesen in druge zaฤimbe, da se okusi poveลพejo. Polpete lahko nato postreลพete s poljubno prilogo in/ali solato, uporabite pa jih lahko seveda tudi v burgerjih.

Povrnitev sveลพine s pomoฤjo hladne vode

Tu sicer ne gre za ostanke hrane v oลพjem pomenu izraza, vendar je dobro vedeti, kaj narediti z uvelo zelenjavo, saj gre za skupino ลพivil s precej kratkim rokom trajanja. Ljudje pogosto precenijo, koliko solate, sveลพe ลกpinaฤe, blitve, sveลพih zeliลกฤ ipd. bodo pojedli. Tako kupijo preveliko koliฤino, ko ugotovijo, da je zelenjava uvela, pa jo preprosto zavrลพejo. Na sreฤo obstaja boljลกa reลกitev. ฤŒe ste se pri koliฤini uลกteli, lahko uveli zelenjavi hitro in enostavno povrnete sveลพino tako, da jo za krajลกi ฤas potopite v zelo hladno vodo.

Zamrzovanje obrokov

ฤŒe nimate ฤasa, da bi ostanke hrane spremenili v novo jed, jih preprosto prestavite v manjลกo posodico in jih zamrznite. Ne pozabite oznaฤiti, kaj je v posodici in kdaj ste jo dali v zamrzovalnik. Ko boste naslednjiฤ pripravljali enolonฤnico ali podobno jed, v katero je mogoฤe vkljuฤiti ostanke hrane, pobrskajte po zamrzovalniku. Najverjetneje boste ugotovili, da imate veฤino sestavin ลพe pri roki.

Unikatna solata

Veฤina ljudi se pri pripravi solat drลพi preverjenih kombinacij. Tako ni presenetljivo, da se zdijo solate marsikomu precej dolgoฤasne, vendar pa so lahko v resnici pravo razvajanje za brbonฤice. Vanje lahko vkljuฤite tudi najrazliฤnejลกe ostanke jedi โ€“ in celo sadje, ki bi se sicer najverjetneje kmalu pokvarilo.

Domaฤi tortelini ali njoki

Tortelini so pogosto precej dragi, vendar jih lahko na sreฤo pripravite kar sami, ne da bi za to potrebovali ogromno znanja in posebne spretnosti. Domaฤe torteline lahko napolnite kar z ostanki hrane, ki ste jih pretlaฤili in jim dodali zaฤimbe po izbiri. Ostanke hrane pa lahko spremenite tudi v domaฤe njoke.

Smuti

Smutiji so lahko nasiten in zdrav obrok. Tudi smutijem lahko dodate najrazliฤnejลกe ostanke hrane oziroma ลพivila, ki se bodo kmalu pokvarila, na primer ovseno kaลกo, ki vam je ni uspelo pojesti, ali banane, ki postajajo mehke.

Karmen Jordan
Karmen Jordan
Karmen Jordan je naลกa dolgoletna sodelavka, novinarka, literarna komparativistka, slovenistka in kritiฤarka/recezentka. Je veganska in avtorica ลกtevilnih ฤlankov in receptov. Njena podroฤja so zdrav ลพivljenjski slog ter nasveti za zdravje.

NAJNOVEJล E