Koliฤina zavrลพene hrane je ลกokantna. Morda se vam zdi, da kot posameznik ne more narediti dosti, vendar so za drugaฤen svet pomembne tako individualne kot sistemske spremembe.
ฤe po obrokih pogosto zavrลพete ostanke hrane, saj jih najverjetneje ne bi nihฤe pojedel, je ฤas za drugaฤen pristop. Ostanke lahko z malce kreativnosti spremenite v povsem nove, okusne in zdrave jedi.
Zelenjavni pire
Kdo pravi, da mora biti pire nujno (samo) iz krompirja. ฤe ste za kosilo kot prilogo postregli praลพeno zelenjavo, ki vam je ni uspelo pojesti, jo lahko za veฤerjo pretlaฤite in postreลพete kot pire. Uporabite lahko samo ostanke zelenjave, ฤe je ni ostalo veliko, pa lahko seveda skuhate tudi krompir in ga pretlaฤite skupaj z zelenjavo.
Juhe in enolonฤnice
Enolonฤnice so lahko posebno dobra izbira za uporabo ostankov hrane, saj dovoljujejo poljubne kombinacije. V njih lahko uporabite ostanke najrazliฤnejลกih jedi. Dodajte ลกe nekaj zaฤimb, pest suhih gob ipd. โ in enolonฤnica bo pripravljena. Iz ostankov zelenjave/stroฤnic pa lahko pripravite tudi okusne in nasitne kremne juhe.
Tortilje
Improvizirani nadevi za tortilje so pogosto najokusnejลกi. ฤe pri roki nimate tortilj, jih lahko hitro in enostavno pripravite sami. Po ลพelji pa lahko ostanke hrane uporabite tudi kot nadev za (gratinirane) palaฤinke.
ยปBudine skledeยซ
Pred nekaj leti so postale zelo popularne t. i. Budine sklede. Gre za sklede, napolnjene z razliฤnimi jedmi oziroma ลพivili. Sestavljene so tako, da zajamejo vse kljuฤne skupine makrohranil, torej ogljikove hidrate, beljakovine in maลกฤobe, zaradi pestrega nabora ลพivil pa so obenem tudi polne koristnih vitaminov in mineralov. Pri pripravi Budine sklede lahko seveda brez teลพav uporabite tudi ostanke hrane โ ker je jedi veliko, zadoลกฤa ลพe zelo majhna koliฤina posamezne jedi.
Poplete
Tudi polpete dopuลกฤajo ogromno improvizacije, zato so odliฤna izbira, ฤe ลพelite porabiti ostanke hrane. Dodajte peterลกilj, ฤebulo, ฤesen in druge zaฤimbe, da se okusi poveลพejo. Polpete lahko nato postreลพete s poljubno prilogo in/ali solato, uporabite pa jih lahko seveda tudi v burgerjih.
Povrnitev sveลพine s pomoฤjo hladne vode
Tu sicer ne gre za ostanke hrane v oลพjem pomenu izraza, vendar je dobro vedeti, kaj narediti z uvelo zelenjavo, saj gre za skupino ลพivil s precej kratkim rokom trajanja. Ljudje pogosto precenijo, koliko solate, sveลพe ลกpinaฤe, blitve, sveลพih zeliลกฤ ipd. bodo pojedli. Tako kupijo preveliko koliฤino, ko ugotovijo, da je zelenjava uvela, pa jo preprosto zavrลพejo. Na sreฤo obstaja boljลกa reลกitev. ฤe ste se pri koliฤini uลกteli, lahko uveli zelenjavi hitro in enostavno povrnete sveลพino tako, da jo za krajลกi ฤas potopite v zelo hladno vodo.
Zamrzovanje obrokov
ฤe nimate ฤasa, da bi ostanke hrane spremenili v novo jed, jih preprosto prestavite v manjลกo posodico in jih zamrznite. Ne pozabite oznaฤiti, kaj je v posodici in kdaj ste jo dali v zamrzovalnik. Ko boste naslednjiฤ pripravljali enolonฤnico ali podobno jed, v katero je mogoฤe vkljuฤiti ostanke hrane, pobrskajte po zamrzovalniku. Najverjetneje boste ugotovili, da imate veฤino sestavin ลพe pri roki.
Unikatna solata
Veฤina ljudi se pri pripravi solat drลพi preverjenih kombinacij. Tako ni presenetljivo, da se zdijo solate marsikomu precej dolgoฤasne, vendar pa so lahko v resnici pravo razvajanje za brbonฤice. Vanje lahko vkljuฤite tudi najrazliฤnejลกe ostanke jedi โ in celo sadje, ki bi se sicer najverjetneje kmalu pokvarilo.
Domaฤi tortelini ali njoki
Tortelini so pogosto precej dragi, vendar jih lahko na sreฤo pripravite kar sami, ne da bi za to potrebovali ogromno znanja in posebne spretnosti. Domaฤe torteline lahko napolnite kar z ostanki hrane, ki ste jih pretlaฤili in jim dodali zaฤimbe po izbiri. Ostanke hrane pa lahko spremenite tudi v domaฤe njoke.
Smuti
Smutiji so lahko nasiten in zdrav obrok. Tudi smutijem lahko dodate najrazliฤnejลกe ostanke hrane oziroma ลพivila, ki se bodo kmalu pokvarila, na primer ovseno kaลกo, ki vam je ni uspelo pojesti, ali banane, ki postajajo mehke.