0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeV ZDA v divjanju tornadov najmanj pet mrtvih

V ZDA v divjanju tornadov najmanj pet mrtvih

MORDA VAS ZANIMA

Washington, 29. aprila – V divjanju izjemno velikega števila tornadov, ki so prizadeli zvezne države v osrednjem delu ZDA, je umrlo najmanj pet ljudi, so v nedeljo sporočile lokalne oblasti. Najhuje je bilo v Oklahomi, od koder poročajo o štirih smrtnih žrtvah.

- Oglas -

Že v petek so z območja poročali o 78 tornadih, ki so prizadeli zlasti Nebrasko in Iowo, nato pa je v soboto ločen vremenski sistem nad območje od severnega Teksasa in Oklahome do Missourija prinesel še 35 tornadov. Ponekod je v le nekaj urah padlo 18 centimetrov dežja, pristojne oblasti pa so svarile tudi pred nevarnostjo poplav.

Že v soboto je bilo hudo prizadeto mesto Sulphur v Oklahomi, kjer je bilo uničenih veliko stavb, umrla je ženska. Guverner Kevin Stitt je dejal, da je škoda v mestu najhujša, kar jo je videl v šestih letih na položaju.

Še dva človeka sta življenje izgubila v mestu Holdenville, eden od njiju je bil po poročanju lokalnih medijev štirimesečni dojenček. Četrti človek je umrl na cesti v kraju Marietta, posnetki od koder prikazujejo številne poškodovane avtomobile ob robu cestišča.

- Oglas -

Glede na prve podatke nacionalne meteorološke agencije so sunki vetra v tornadih dosegali hitrost 218 kilometrov na uro.

Stitt je razglasil 30-dnevne izredne razmere, da bi pospešil dostavo pomoči na najhuje prizadeta območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Že v petek je bil sicer v divjanju tornadov poškodovan še moški v Iowi, ki je pozneje v bolnišnici umrl, je za medije povedala njegova družina.

V Teksasu je bilo v nedeljo popoldne brez elektrike več kot 25.000 domov, v Oklahomi pa 19.000.

- Oglas -

Regija je sicer znana po pogostih in močnih tornadih, ki se pojavljajo spomladi. Kot izjemno redko pa vremenoslovci ocenjujejo njihovo tako veliko število na zaporedne dni, še piše AFP.

.

NAJNOVEJŠE