0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZdravilna Dišeča Vijolica + Izdelajte si domače pripravke

Zdravilna Dišeča Vijolica + Izdelajte si domače pripravke

MORDA VAS ZANIMA

Dišeča vijolica je ena izmed prvih znanilk pomladi. Razvaja nas s svojo vijolično barvo in vonjem, ki kar kliče po prvih toplejših pomladnih sončnih žarkih. Največkrat si z majhnimi šopki popestrimo in odišavimo domove, manjkrat pa si z njo popestrimo obrok ali jo zaužijemo v zdravilne namene. V sebi namreč skriva veliko več kot samo mogočno barvo in omamen vonj.

- Oglas -

Dišečo vijolico in recepte za pripravke iz nje nam je predstavila dr. Katja Rebolj. Oseba, ki jo navdihuje narava, v kateri bivamo, je strokovnjakinja za užitne divje rastline, okrasne jedilne rastline in zeliščni plevel. Svojo strast do odkrivanja, raziskovanja in nabiranja jedilnih in zdravilnih rastlin rada deli z okolico. Da bi nam približala svoj svet, je svojo ljubezen do nabiralništva strnila tudi v dve knjigi, ki sta pravi zakladnici znanja in zdravilno-kulinaričnih idej na tem področju.

Katja Rebolj
Katja Rebolj

Kako prepoznati dišečo vijolico

“Dišečo vijolico, Viola odorata, najbolje ločimo od drugih podobnih vijolic prav po vonju. Po videzu ji je namreč podobnih še nekaj vrst vijolic, tistih, ki cveto bolj ali manj intenzivno vijolično, imajo podobno zgradbo cvetov in enako oblikovane liste. Zelo pa se razlikujejo po vonju. Najbolj dišeča je prav vrsta dišeča vijolica. Dišeči vijolici je najbolj podobna dlakava vijolica, Viola hirta, ki je videti enako, a le blago diši. Tudi za to vrsto velja, da jo lahko uporabljamo v kulinariki, medtem ko za zeliščarske pripravke izbiramo dišečo vijolico.” Najlažje jo bomo našli na suhih in senčnih travnikih. Zelo verjetno pa ste se z njo srečali že na svojem vrtu. Nadvse rada se bohoti tudi ob grmovju in v živih mejah.

Nabiranje dišeče vijolice

V zdravilne namene lahko nabiramo korenine, liste in cvetove vijolice. Marec in april, ko so vijolice v polnem razcvetu, sta najprimernejša meseca za nabiranje njenih listov in cvetov. Z nabiranjem korenin pa počakajmo na jesen. Odlična meseca sta oktober in november, saj korenine takrat vsebujejo največ zdravilnih učinkovin. Ob nabiranju hvaležno poskrbimo tudi za naravo, saj bomo lahko le tako naslednje leto na istem mestu nabrali novo svežo zalogo vijolic. V ta namen nekaj korenin pustimo in s tem omogočimo, da se lahko vijolica obnovi. Naslednjič nas bo zato hvaležno ponovno razveselila in obdarila s svojimi zdravilnimi deli.

- Oglas -
Dišeča vijolica

Zdravilni učinki

“Predvsem je koristna v mešanicah proti trdovratnemu kašlju in izločanju sluzi, ki se nabira v pljučnih mešičkih. V ta namen se pogosto uporablja skupaj s slezenovcem. Tudi diuretično deluje in znižuje povišano telesno temperaturo. Uporabna je tudi pri spodbujanju limfnega obtoka ter pri zdravljenju kožnih vnetij.” Dobrodejno deluje na glavobole in bolečine nasploh. V pomoč pa nam je lahko tudi pri nespečnosti, saj nas pomirja in posledično lažje zaspimo.

Uporaba dišeče vijolice

“Iz dišeče vijolica največkrat izdelujemo sirupe in sokove, ker na ta način lahko razvije res lepo barvo in je tak sirup z veseljem popiti. Zaradi barve nato pričakujemo tudi, da bo okus sirupa presežen, pa nas ta včasih razočara, zato ga največkrat kombiniramo z bezgovim sirupom, vodnim kefirjem, kombučo in tudi z alkoholnimi pijačami. Lahko pa iz vijolice pripravimo tudi sladkor, zeliščno sol ali jo damo v kis. V kulinariki jo lahko uporabljamo surovo ali kuhano. S količino nikoli ne pretiravamo, saj je potem tudi njen okus premočan.

Poleg cvetov pa pri dišeči vijolici uporabljamo tudi liste, a le mlade. Po navadi jih skuhamo v omakah in juhah, ki jih vijolice zaradi sluzi, ki jih vsebujejo, rahlo zgostijo. Starejših listov vijolic ne uporabljamo, saj se koncentracija strupenih alkaloidov v njih po cvetenju lahko močno poveča. ” Velikokrat prija tudi čaj iz vijolic. Tisti s prevladujočimi cvetovi in nekaj mladimi listi je še posebej okusen. Dve žlički suhe mešanice zeli prelijemo s skodelico vrele vode. Počakamo 10 minut in nato precedimo.

Najbolj optimalno je zaužiti do 3 skodelice takega čaja dnevno. V primeru vnetih dihalnih poti je priporočljivo čaj tudi grgrati. Za lažje izkašljevanje pa si pripravimo čaj iz korenin vijolice. V tem primeru naredimo prevretek, zato pustimo na nizkem ognju vreti do 20 minut. A s pitjem čaja iz korenin ne pretiravajmo. Učinkovine v koreninah so namreč intenzivnejše, zato je priporočljivo zaužiti samo do 2 skodelici dnevno.

- Oglas -

Zmerno in previdno pri uporabi

“Z vijolicami ne smemo pretiravati. Med nezaželenimi snovmi, ki jih vsebuje vijolica, so nekateri alkaloidi. Eden je poimenovan kar violin, ki pa je v visokih koncentracijah za nas škodljiv. Tudi količina saponinov je v vijolici kar velika, zato lahko pri velikih količinah povzroča slabost. Prav tako vijolica ni primerna za tiste z alergijo na salicilate. Na tem mestu naj dodam še opozorilo glede varovanja naših dragocenih vrst.

V kuharske ali zdravilne namene vijolic nikoli ne nabiramo na vlažnih rastiščih, saj tam rastejo tudi zavarovane in ranljive vrste vijolic. Ker so podobne tem zdravilnim vrstam vijolic, bi lahko s tem nevede uničevali našo naravo.” V primeru, da smo svet zdravilnih rastlin začeli odkrivati nedavno in smo na tem področju še začetniki, vijolice nabirajmo le ob cvetenju. Liste vijolic lahko dokaj hitro zamenjamo s podobnimi strupenimi rastlinami, kot je na primer kopitnik.

Nabiranje dišeče vijolice

Recepti

Vijolica v kisu

“Pri tem bomo dobili modro-vijoličasti kis, zelo lepe barve, na okus pa sama vijolica ne bo bistveno vplivala. Najboljša izbira kisa je, če izberemo kakovostni brezbarvni kis, največkrat je to vinski kis. A rahlo vijolična barva se razvije tudi, kadar uporabimo domači jabolčni kis.”

Sestavine:

  • 0,5 l kisa
  • 2 pesti dišeče vijolice

Priprava:

Za obarvanje pol litra kisa potrebujemo 2 pesti dišečih vijolic. Namočene cvetove po dveh tednih lahko precedimo, lahko pa jih kar pustimo v kisu, dokler ga ne porabimo.

Sladkor z dišečo vijolico

Sladkor z dišečo vijolico

Sestavine:

  • 1 pest cvetov dišeče vijolice
  • sladkor

Priprava:

Naberemo za pest cvetov vijolic in jim dodamo enkrat toliko sladkorja. Vse skupaj temeljito premešamo, rahlo pretlačimo in shranimo v zaprtem kozarcu. Kmalu porabimo, saj barva takšnega sladkorja začne bledeti že po nekaj dneh.

Sirup iz vijolice

Sirup iz vijolice

“Zeliščne sirupe lahko pripravimo na več načinov. V nadaljevanju je opisan topli postopek priprave sirupa iz vijolice.”

Sestavine:

  • 20 g vijolic
  • 200 ml vode
  • 1 g citronske kisline
  • 200 g sladkorja

Priprava:

Cvetove vijolice naberemo v steklen lonček in čez njih prelijemo vrelo vodo. Pustimo stati do naslednjega dne. Vodo z vijolicami nato precedimo v kozico in dodamo sladkor. Na majhnem ognju mešamo, da se ves sladkor raztopi. Segrejemo do vretja. Vrelo tekočino prelijemo v kozarček za vlaganje in zatesnimo. Tako pripravljen sirup lahko hranimo več mesecev v shrambi. Ko ga enkrat načnemo, ga shranjujemo v hladilniku in kmalu porabimo. Barva tako pripravljenega sirupa je očarljiva, temno vijolična do temno modra. Sirup uporabljamo za pripravo sladic, sladoleda ali iz njega naredimo naravno obarvano limonado.

Suhe vijolice

Vijolice so za sušenje precej zahtevne. Posušimo jih na hitro, drugače bodo počrnele in take ne bodo več uporabne niti v zdravilne niti v kulinarične namene. Najbolje je uporabiti sušilec za sadje in jih sušiti pri 35 do 40 stopinj Celzija. Posušene nato shranimo v steklenem kozarcu, v temi in dobro zaprte. Porabimo jih za okraševanje sladic in tort, pa tudi na solato jih potresemo.

.

NAJNOVEJŠE