0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaNad plesen z alkoholnim kisom: Natančen opis postopka korak za korakom in...

Nad plesen z alkoholnim kisom: Natančen opis postopka korak za korakom in varnostni napotki

MORDA VAS ZANIMA

Vlaga lahko povzroči izjemno hitro širjenje plesni, zato je zelo pomembno, da skrbite za vzdrževanje ustrezne zračne vlage. Strokovnjaki se večinoma strinjajo, da relativna stopnja zračne vlage v prostorih ne bi smela presegati 60 %. Če je stanovanje zelo vlažno, je nedvomno smiselno investirati v kakovosten razvlažilnik zraka, saj vam lahko to prihrani precej težav. Poleg vlage v zraku lahko k povečanemu tveganju za razmnoževanje plesni prispevajo tudi puščanja cevi in večje nezgode, na primer poplava zaradi okvare pralnega stroja. Nujno je, da skrbite za redno pregledovanje cevi in da poskušate težave čim hitreje odpraviti.

- Oglas -

Seveda pa se lahko kljub pazljivosti na stenah pojavijo zaplate plesni, ki so lahko za nekatere ljudi posebno nevarne, na primer za astmatike. Nujno je, da plesen čim hitreje odstranite, pri čemer morate paziti, da bo delo opravljeno karseda temeljito. V trgovinah lahko sicer kupite posebna čistila za odstranjevanje plesni, vendar gre običajno za izdelke, polne zelo agresivnih kemikalij, ki lahko poškodujejo kožo in ogrozijo zdravje. Medtem ko rešujete eno težavo, si torej nakopljete novo. Precej pametneje je, da za odstranjevanje plesni uporabite kis. Ocetna kislina v kisu lahko učinkovito odstrani plesen, pri tem pa je zdravju – in ne nazadnje tudi okolju – prijazna.

Pripomočki in varnostni napotki

Naj že takoj na začetku opozorimo, da pride metoda s kisom v poštev predvsem pri manjših zaplatah plesni. Če se je plesen razširila po celotnem prostoru ali celo stanovanju, je precej pametneje poklicati strokovnjake, ki bodo lahko poskrbeli za resnično temeljito sanacijo oziroma odstranitev plesni. Tako boste lahko brez skrbi. Obenem upoštevajte, da morate uporabiti kis, ki vsebuje najmanj 6 odstotkov ocetne kisline, sicer boste plesen zelo težko uničili. Najboljša izbira je zato praviloma alkoholni kis. Ta bo uspešno zavrl razmnoževanje plesni, vendar bo za to potreboval malce več časa kot sredstva za odstranjevanje plesni, kupljena v trgovini. Potrebna je torej potrpežljivost. Na koncu bo na steni najverjetneje ostal madež, kar pomeni, da bo potrebna nadaljnja sanacija (beljenje ipd.), vendar je bistveno to, da bo plesen uničena. To pomeni, da bo mogoče precej bolj zdravo bivanje. Poleg sten lahko s to metodo očistite tudi številna druga območja, na katerih se pogosto razmnoži plesen, na primer keramične ploščice v kopalnici ali notranjost hladilnika. Upoštevajte le, da kis ni primeren za čiščenje materialov, kot so marmor, granit, les, aluminij in nerjavno jeklo.

Poleg (alkoholnega) kisa boste potrebovali nekaj pripomočkov, vključno z zaščitno opremo, in sicer:

- Oglas -
 • vedro,
 • razpršilko,
 • čistilno gobico,
 • gumijaste rokavice,
 • masko N-95 in
 • zaščitna očala.
Odstranjevanje plesni z alkoholnim kisom

Navodila za odstranjevanje plesni s kisom

 • Ne čakajte, da se plesen razširi. Odstranjevanja se lotite takoj, ko opazite manjšo zaplato plesni. Plesen se lahko namreč razmnoži izjemno hitro. Prej ko se boste lotili dela, lažje bo odstranjevanje. Priporočamo, da občasno temeljito pregledate celotno stanovanje, predvsem območja, na katerih je tveganje za razmnožitev plesni posebej veliko.
 • Pred odstranjevanjem plesni si nadenite zaščitno opremo, torej masko, rokavice in očala. Tudi zelo močan kis lahko seveda razdraži kožo, zato je dobro, da poskrbimo za ustrezno zaščito, vendar to ni glavni razlog, zaradi katerega je pri odstranjevanju plesni potrebna uporaba zaščitne opreme. Precej bolj kot kis je problematična sama plesen. Če ste malce bolj občutljivi na plesen, lahko neposredni stik s plesnijo privede do različnih neprijetnih reakcij (razdražena koža, težave z dihanjem ipd.). Pomembno je tudi to, da oblačila, ki ste jih nosili, po čiščenju nemudoma operete v pralnem stroju (pri dovolj visoki temperaturi). Tako se spore plesni ne bodo mogle razširiti po stanovanju.
 • Poskrbite, da bo v prostoru med čiščenjem zagotovljeno dobro prezračevanje. Odprite vrata in/ali okna. V kuhinji je pametno prižgati tudi kuhinjsko napo, v kopalnici pa ventilator.
 • Nerazredčen kis nalijte v razpršilko. Popršite ga po plesni, nato pa počakajte najmanj eno uro.
 • Območje zdrgnite z gobico, ki jo med čiščenjem večkrat operite pod tekočo vodo in ožemite (gobica naj bo vlažna, ne popolnoma mokra). Čistite od zgoraj navzdol.
 • Če je plesen na steni povzročila razbarvanje, si lahko pomagate z belilom (varekino), vendar morate biti pri tem zelo previdni. Varekina ne sme priti v stik s kisom, saj se med mešanjem teh dveh sestavin sprošča nevaren plin. Po odstranjevanju plesni je torej dobro počakati, da kis popolnoma izhlapi, in se šele nato lotiti sanacije razbarvanja. Najbolje je uporabiti belilo v prahu ali v tabletah. Potrebujete pol skodelice belila, ki ga stresite v vedro, napolnjeno z vročo vodo. Dobro premešajte, nato pa mešanico nanesite na razbarvana območja na steni (s pomočjo gobice ali ščetke z najlonskimi ščetinami). Tudi med nanašanjem belila je seveda pametno uporabljati zaščitno opremo. Počakajte najmanj 30 minut (ne pozabite na prezračevanje!), nato pa steno očistite z rahlo vlažno gobico, da odstranite ostanke belila. Pustite, da se stena dobro posuši.

Alternativna možnost: Odstranjevanje plesni z eteričnim oljem čajevca

Eterično olje čajevca se pogosto uporablja kot pomoč pri glivičnih okužbah, na primer kot pomoč pri glivičnih okužbah stopal in pri prhljaju, ki ga povzročajo glivice. Tako ni posebno presenetljivo, da lahko pomaga tudi pri odstranjevanju plesni s sten.

Potrebujete 500 mililitrov vode in 1 žlico eteričnega olja čajevca. Prepričajte se, da gre resnično za 100-odstotno eterično olje čajevca (znanstveno ime rastline je Melaleuca alternifolia). Obenem je pomembno, da olje vsebuje najmanj 30 odstotkov spojine, imenovane terpinin 4-ol, in ne več kot 15 odstotkov evkaliptola oziroma cineola.

Upoštevajte varnostne napotke, ki so opisani pri metodi z alkoholnim kisom (uporaba zaščitnih pripomočkov itn.

Vodo nalijte v razpršilko in dodajte eterično olje čajevca. Dobro pretresite, nato pa tekočino popršite po plesni in počakajte približno eno uro. Na koncu območje zdrgnite s ščetko ali gobico.

- Oglas -

Če so po čiščenju na steni še vedno vidne drobne sledi plesni, postopek ponovite, da odstranite vso plesen.

.

NAJNOVEJŠE