0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaAlkoholni Kis: Naravno čistilo za vsak dom

Alkoholni Kis: Naravno čistilo za vsak dom

MORDA VAS ZANIMA

Alkoholni kis ni zgolj nepogrešljiva sestavina v kuhinji, ampak tudi izjemno učinkovito in naravno čistilo, ki ga lahko uporabljamo v različnih delih doma. Kot vemo, je kis eden najbolj vsestranskih eko čistil, ki jih najdemo doma v kuhinji, večinoma pa se za čiščenje uporablja alkoholni kis zaradi bolj nevtralnega vonja.

- Oglas -

Zakaj je alkoholni kis odlična izbira za čiščenje?

Alkoholni kis je odlična izbira za ekološko čiščenje zaradi svojih naravnih antibakterijskih in antiseptičnih lastnosti. Je varna ter okolju prijazna alternativa komercialnim čistilnim sredstvom, ki vsebujejo močne kemikalije. Poleg tega je tudi precej cenovno dostopen in vsestransko uporaben.

Uporaba alkoholnega kisa kot čistilnega sredstva ni samo korak k bolj zdravemu načinu življenja, ampak tudi izraz spoštovanja do narave, ki nam nudi vse potrebne vire za življenje. Zato naslednjič, ko boste iskali učinkovito rešitev za čiščenje doma, ne pozabite na alkoholni kis, ki lahko postane vaš zaveznik v boju proti umazaniji in bakterijam, ki ne zahteva kompromisov pri varovanju zdravja in okolja.

Kako uporabljati alkoholni kis za čiščenje?

Dezinfekcija kuhinjskih površin

Razpršite razredčen alkoholni kis po kuhinjskih površinah in pustite delovati nekaj minut, nato obrišite s čisto krpo. S tem boste odstranili bakterije in viruse, hkrati pa raztopili tudi kakšne stare ostanke hrane in madeže.

- Oglas -

Čiščenje oken in steklenih površin

Zmešajte enake dele alkoholnega kisa in vode ter uporabite mešanico za čiščenje oken in steklenih površin. Naravna mešanica bo pustila steklo bleščeče čisto in brez lis.

Odstranjevanje vodnega kamna

Alkoholni kis je izjemno učinkovit pri odstranjevanju vodnega kamna, ki se pogosto nabira okrog pip v kuhinjah in kopalnicah. Nanesite nerazredčen alkoholni kis na področja z vodnim kamnom in pustite delovati vsaj nekaj minut in nato sperite z vodo. Pri trdovratnejših in zastaranih kamnih lahko traja tudi nekaj ur ali čez noč, da se popolnoma raztopi.

čistila iz kisa

Osvežitev pralnega stroja

Dodajte skodelico alkoholnega kisa v prazen pralni stroj in zaženite kratek cikel pri visoki temperaturi. Kis bo odstranil neprijetne vonjave in očistil notranjost stroja.

Naravni mehčalec za perilo

Alkoholni kis lahko uporabite kot naravni mehčalec za perilo. Dodajte pol skodelice kisa v predalček pralnega stroja za mehčalec, da bo vaše perilo mehko in brez statične elektrike.

- Oglas -

Še nekaj uporabnih navodil naših babic

Čistilo za okna

Četrtino skodelice kisa zmešamo z litrom vode in dobimo odlično čistilo za steklene površine. Kadar uporabljamo kombinacijo kisa in vode za čiščenje oken, jih moramo na koncu obrisati s starim časopisnim papirjem, da se svetijo. Če boste naredili čistilo v obliki pršila pa morate narediti mešanico kisa in vode v razmerju 50:50.

Bakreni predmeti in posoda

Za bakrene predmete in posodo naredite pasto is kisa in soli.

Pomivanje posode

Z mešanico belega kisa in vode boste s posode po pranju z detergentom ali milom zlahka zdrgnili trdovratne madeže. Poleg tega bo mešanica z vaših rok odstranila tudi sledi detergenta.

Pekače boste najbolje očistili z mešanico eko mila in 1/4 skodelice kisa, ki ju vmešate v vročo, vendar ne vrelo vodo. S tem čistilom lahko prav tako očistite pečico. Dodajte 1/4 skodelice kisa tudi v pomivalni stroj, da bo vaša posoda bleščeče čista.

Pomivanje tal

Vlijte pol skodelice kisa v 4 litre vode in dobili boste odlično čistilo za marmorne, keramične in ostale gladke nepovoskane površine tal v vašem domu.

Pomivanje posode s kisom

Vodni kamen in madeži vode

Te madeže lahko enostavno očistite z mešanico nekaj kisa in vode.

Masažna kad

Zlijte enkrat letno 3 litre belega kisa v vodo kopalne masažne kadi in zaženite masažne turbine. Mešanice vode in kisa razmasti in očisti nabrano umazanijo po celotnem masažnem sistemu, katerega sami ne moremo doseči in očistiti.

Poceni čistilo iz kisa

  • 1/3 belega kisa
  • 1/3 čistilnega alkohola
  • 1/3 vode
  • 3 kapljice eko čistila ali nekaj koščkov mila

Zmešajte sestavine v staro pršilko (tako lahko reciklirate rabljeno embalažo) in dobili ste izvrstno čistilo za talne površine. Čistilo se uporablja tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav, alkohol pa pomaga, da se površina hitreje posuši.

Sicer pa ne pozabite, da lahko vsem čistilo dodate nekaj kapljic najljubšega eteričnega olja in vaš dom bom čist in svež in prijetnega vonja.

Previdnost pri uporabi alkoholnega kisa

Čeprav je alkoholni kis izjemno učinkovit in varen za čiščenje, je pomembno, da ga uporabljamo previdno. Kis lahko poškoduje nekatere površine, kot so marmor ali neobdelan les, zato pred uporabo vedno preverite učinkovitost na manj vidnem mestu. Prav tako ne mešajte kisa z belilom, saj lahko to povzroči nevarno mešanico, ki izpareva zdravju škodljive pline.

.

NAJNOVEJŠE