0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaKako odstraniti vodni kamen brez nevarnih kemikalij?

Kako odstraniti vodni kamen brez nevarnih kemikalij?

MORDA VAS ZANIMA

Vodni kamen je eden največjih izzivov, s katerimi se soočamo pri čiščenju. Morda se vam zdi, da so edina rešitev posebna čistila, namenjena odstranjevanju vodnega kamna, vendar pa v njih pogosto najdemo sestavine, ki dražijo kožo, škodujejo vašim pljučem in negativno vplivajo na okolje. Na srečo obstaja boljša možnost. Vodnega kamna se lahko znebite tudi s precej manj nevarnimi sredstvi, ki jih imate najverjetneje že doma …

- Oglas -

Odstranjevanje vodnega kamna na naraven način in brez uporabe agresivnih kemikalij je pomembno za ohranjanje našega zdravja in varstva okolja. Vodni kamen je trdovratna obloga, ki se nabira na različnih površinah in napravah, kjer pride v stik z vodo.

Vodni kamen najprej ‘napade’ pipe

Za odstranjevanje vodnega kamna s pip uporabite krpo, ki ste jo pomočili v mešanico limoninega soka in kisa. Krpo ovijte okoli pip in počakajte približno eno uro. Po potrebi postopek še enkrat ponovite. Na koncu bodo pipe sijoče, kot bi bile nove, brez sledi vodnega kamna, vam pa bo prihranjen napor, ki bi ga morali sicer vložiti v drgnjenje.

Vodni kamen

Kopalna kad

V stekleničko z razpršilnikom natočite alkoholni kis in limonin sok. Najprej preizkusite na manjši površini. Če ste zadovoljni z rezultatom, popršite po celotni kopalni kadi. Načeloma zadostuje že približno pol ure, v primeru posebej trdovratnega vodnega kamna pa pustite delovati do dve uri. Na koncu nežno zdrgnite kad, izperite z vodo in zbrišite s suho krpo.

- Oglas -

Straniščna školjka

Tudi za odstranjevanje vodnega kamna s površine straniščne školjke ne potrebujete agresivnih čistil. Po školjki popršite kis (bodite pozorni na to, da bo kis zares dosegel celotno površino) in počakajte do jutra. Zjutraj školjko zdrgnite s ščetko. Pomagate si lahko tudi s kokakolo. Čeprav je to pijača, ki ni najboljša za vaše zdravje, pa je lahko zelo dobra alternativa klasičnim čistilom. Popršite jo po straniščni školjki in že čez nekaj ur boste opazili, da je razžrla vodni kamen.

Čiščenje vodnega kamna

Steklena kabina za tuširanje je hitro polna vodnega kamna

Pogosto se vodni kamen pojavi tudi na vratih oziroma stenah kabine za tuširanje. V tem primeru si lahko pomagate z belim vinom. Popršite po steklu in po pol ure zbrišite s krpo. Vodni kamen bo tako le še neprijeten spomin.

Naravne sestavine, ki bodo odstranile vodni kamen

Obstaja nekaj naravnih sestavin, ki so še posebej učinkovite pri odstranjevanju vodnega kamna.

Beli kis

Beli kis je naravna in okolju prijazna sestavina za odstranjevanje vodnega kamna. Kis vsebuje kislino, ki raztopi vodni kamen. Namočite obložene površine z belim kisom ali razpršite raztopino enakih delov kisa in vode po prizadetih mestih. Pustite delovati 15-30 minut, nato pa zdrgnite površino in sperite s čisto vodo. Pri trdovratnem vodnem kamnu postopek ponovite ali pustite učinkovati dlje časa.

- Oglas -

Limona

Limona vsebuje citronsko kislino, ki je prav tako učinkovita pri odstranjevanju vodnega kamna. Prerežite limono na pol in jo podrgnite po površinah, kjer se nabira vodni kamen. Pustite delovati približno 15 minut, nato pa zdrgnite in sperite s čisto vodo. Limona ne le odstrani vodni kamen, temveč tudi osveži površine z naravnim vonjem.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je še eno naravno sredstvo za odstranjevanje vodnega kamna. Zmešajte sodo bikarbono z vodo, da dobite gosto pasto, ki jo nanesete na prizadete površine. Pustite delovati 15-20 minut, nato pa zdrgnite z mehko krpo ali gobico. Sperite s čisto vodo. Soda bikarbona je še posebej učinkovita pri čiščenju kopalniških površin, kot so pipe in tuš kabine.

Sol

Sol lahko uporabite za odstranjevanje vodnega kamna z nežnih površin, kot so steklo ali keramika. Namočite krpo v vodo in jo potopite v sol, nato pa nežno podrgnite po prizadetih mestih. Sol bo delovala kot abraziv in pomagala odstraniti trdovratne obloge. Po čiščenju površino sperite s čisto vodo.

Preprečite nastanek vodnega kamna

Preprečevanje nastanka vodnega kamna je ključnega pomena za ohranjanje čistih površin in podaljševanje življenjske dobe naprav. Redno čiščenje površin z naravnimi čistilnimi sredstvi, kot so beli kis, limona ali soda bikarbona, pomaga preprečiti nabiranje vodnega kamna. Poleg tega je priporočljivo redno čiščenje aparatov, kot so grelniki vode in pralni stroji, z uporabo belega kisa. Če živite na območju s trdo vodo, razmislite o namestitvi vodnega mehčalca, ki bo zmanjšal količino mineralov v vodi in posledično zmanjšal tveganje za nastanek vodnega kamna.

.

NAJNOVEJŠE