fbpx
Domov Dom & energija Čiščenje s kisom: za kaj vse ga lahko uporabimo?

Čiščenje s kisom: za kaj vse ga lahko uporabimo?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Čiščenje s kisom je nekaj, kar mnogi na novo odkrivajo. Po obdobju množičnega kupovanja čistil s polic trgovin vse več ljudi ugotavlja, da ta pogosto niso najboljša za naše zdravje, seveda pa imajo tudi negativen vpliv na okolju. Čiščenje s kisom je tako precej bolj zdrava in ekološka rešitev, obenem pa je to tudi zelo poceni možnost. Zaradi izjemne učinkovitosti kisa lahko pride ta v poštev v praktično vseh prostorih v vašem domu – seveda pa še posebej v kuhinji in kopalnici. Ponujamo vam nekaj zanimivih idej za čiščenje s kisom, tako znanih kot manj znanih.

Čiščenje s kisom

Čiščenje hladilnika

V hladilniku shranjujemo hrano, ki jo nato zaužijemo, zato je še posebej pomembno, da se izognete čiščenju hladilnika s potencialno škodljivimi kemikalijami. Na srečo kis delo opravi več kot odlično. Svetujemo vam, da kis pred uporaba razredčite z vodo, in sicer v razmerju 1 : 1. Prelijte v stekleničko z razpršilnikom in uporabite namesto klasičnega čistila.

Odmaševanje odtokov

Čeprav je kis že sam po sebi izvrstna naravna alternativa čistilom s polic trgovin, se njegova moč še dodatno okrepi, če ga združimo s sodo bikarbono. To velja predvsem za čiščenje oziroma odmaševanje odtokov. Če ste opazili, da v zadnjem času odtoki ne požirajo vode, kot bi jo morali, vanje najprej nasujte malce sode bikarbone. Nato prelijte še s kisom in počakajte, da pride do reakcije. Na koncu lahko v odtoke zlijte še malce vrele vode (pazite, da pri tem ne poškodujete keramike). Navdušeni boste nad tem, kako bodo težave z zamašenimi odtoki kar naenkrat izginile brez uporabe škodljivih kemikalij – izginile pa bodo tudi neprijetne vonjave, ki pogosto spremljajo zamašitev odtokov.

Čiščenje s kisom v kuhinji

Kuhinjske deske so pogosto izpostavljene vlagi, zato se lahko na njih hitro razvije plesen, pojavijo pa se tudi druge nečistoče. Tako je pomembno, da skrbite za redno čiščenje kuhinjskih desk. To bo zelo preprosto, če si boste pomagali s kisom. Ker so tudi kuhinjske deske nenehno v stiku z živili, je tudi tu seveda nujno, da se izognemo potencialno nevarnim čistilom. Deske preprosto popršite z nerazredčenim alkoholnim kisom, malce počakajte, nato pa jih sperite pod toplo vodo. Če boste to počeli redno, ne boste imeli več nikakršnih težav z umazanijo na vaših kuhinjskih deskah.

Čiščenje straniščne školjke

Za marsikoga je čiščenje straniščne školjke eno najbolj neprijetnih hišnih opravil. To pa se lahko hitro spremeni, če si boste pomagali s kisom, ki bo zelo uspešno odstranil nečistoče in neprijetne vonjave. Tako skorajda ne boste imeli posebnega dela z drgnjenjem. Najprej školjko dobro popršite s kisom. Najbolje, da pustite delovati čez noč. Nato zjutraj posujte še s sodo bikarbono, malce zdrgnite s straniščno ščetko in potegnite vodo. In to je vse!

Čiščenje kabine za tuširanje

Tudi kabina za tuširanje lahko hitro postane gojišče plesni, mikrobov, zasušenih ostankov mila in druge umazanije, če ne skrbimo za njeno redno čiščenje. In tudi v tem primeru je praktično vse, kar potrebujete, kis. Priporočamo vam, da ga pred uporabo segrejete. Nato pa vanj pomakajte gobico, s katero očistite kabino. Seveda pa lahko tudi tu na gobico posujete še malce sode bikarbone.

Uporaba kisa namesto mehčalca za perilo

Ste vedeli, da lahko kis uporabite tudi namesto mehčalca? Brez skrbi, oblačila na koncu ne bodo dišala po kisu – bodo pa zato mehka, kot verjetno niso bila še nikoli. Obenem pa se boste izognili mnogim nevarnim snovem, ki jih lahko vsebujejo mehčalci za perilo – pogosto so to tudi snovi, ki povzročajo alergijske reakcije. Kis preprosto vlijte v predalček, ki je sicer namenjen mehčalcu, in počakajte, da se zgodi prava mala čarovnija!

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×