Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljePirotehnična sredstva škodujejo naravi, ljudem in živalim

Pirotehnična sredstva škodujejo naravi, ljudem in živalim

MORDA VAS ZANIMA

Policija pred bližajočimi prazniki opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato prosijo starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. Pirotehnična sredstva pa ne predstavljajo grožnje le ljudem, temveč negativno vplivajo tudi na okolje in živali.

- Oglas -

Pirotehnika

Povečane koncentracije prašnih delcev s težkimi kovinami

Zaradi ognjemetov in pirotehničnih sredstev so koncentracije prašnih delcev PM1, ki lahko prodrejo zelo globoko v pljuča, v prazničnem času močno povečane. Ti delci vsebujejo težke kovine, kot so stroncij, barij in svinec. Onesnaženje je zlasti problematično za astmatike in kronične bolnike s kardiovaskularnimi boleznimi. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. Raziskave so pokazale korelacijo med povišanjem onesnaženosti zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z respiratornimi boleznimi in tudi povečanje števila smrti pri starejših ljudeh zaradi kardiovaskularne in respiratorne bolezni.

Podatki že več let kažejo, da so koncentracije prašnih delcev PM 10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane, vsako leto pred božično-novoletnimi prazniki sporočajo z Agencije za okolje. Na to vplivajo tudi ognjemeti in druga pirotehnična sredstva. Ognjemeti namreč povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida.  Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni (približno 1 mikrometer) in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec, če ni padavin, lahko ti delci v zraku lebdijo več kakor teden dni.

Tudi male iskrice niso nedolžna zabava

Tudi male otroške radosti pri prižiganju povsod dostopnih iskric niso le nedolžna zabava. Med prasketanjem ene iskrice so izmerili  več kot 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov v cm3.

Kaj pa živali?

- Oglas -

Za živali so praznični dnevi zaradi glasnega pokanja izjemno stresni, lastniki pa jim lahko Če prižigajo petarde v bližini vašega doma, mu ponudite zaščito. Psa je najbolje odpeljati v hišo, predvsem to velja na božični in novoletni večer, ko poka vsepovsod. Psu nataknite zanesljivo ovratnico, ki je ne more sneti in ga pripnite na povodec z močnim karabinom. Zunaj naj bo ves čas trdno pripet, vi pa pozorni. Mnogo psov se namreč izgubi med sprehodom, ko se po nenadnem bližnjem poku izvijejo iz ovratnice in zbežijo v neznano.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×