0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljePirotehnična sredstva škodujejo naravi, ljudem in živalim

Pirotehnična sredstva škodujejo naravi, ljudem in živalim

MORDA VAS ZANIMA

Policija pred bližajočimi prazniki opozarja na nevarnosti uporabe pirotehničnih izdelkov. Neprimerna uporaba pirotehničnih izdelkov je problem vseh, zato prosijo starše, skrbnike, učitelje in vzgojitelje, da opozarjajo na nevarnosti in možne posledice. Pirotehnična sredstva pa ne predstavljajo grožnje le ljudem, temveč negativno vplivajo tudi na okolje in živali.

- Oglas -

Pirotehnika

Povečane koncentracije prašnih delcev s težkimi kovinami

Zaradi ognjemetov in pirotehničnih sredstev so koncentracije prašnih delcev PM1, ki lahko prodrejo zelo globoko v pljuča, v prazničnem času močno povečane. Ti delci vsebujejo težke kovine, kot so stroncij, barij in svinec. Onesnaženje je zlasti problematično za astmatike in kronične bolnike s kardiovaskularnimi boleznimi. Drobni delci, ki vsebujejo kovine, povzročajo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh. Raziskave so pokazale korelacijo med povišanjem onesnaženosti zraka in poslabšanjem bolezni pri ljudeh z respiratornimi boleznimi in tudi povečanje števila smrti pri starejših ljudeh zaradi kardiovaskularne in respiratorne bolezni.

Podatki že več let kažejo, da so koncentracije prašnih delcev PM 10 v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane, vsako leto pred božično-novoletnimi prazniki sporočajo z Agencije za okolje. Na to vplivajo tudi ognjemeti in druga pirotehnična sredstva. Ognjemeti namreč povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida.  Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni (približno 1 mikrometer) in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec, če ni padavin, lahko ti delci v zraku lebdijo več kakor teden dni.

- Oglas -

Tudi male iskrice niso nedolžna zabava

Tudi male otroške radosti pri prižiganju povsod dostopnih iskric niso le nedolžna zabava. Med prasketanjem ene iskrice so izmerili  več kot 160.000 nanodelcev iz barijevih, aluminijevih in železovih reakcijskih produktov v cm3.

Kaj pa živali?

Za živali so praznični dnevi zaradi glasnega pokanja izjemno stresni, lastniki pa jim lahko Če prižigajo petarde v bližini vašega doma, mu ponudite zaščito. Psa je najbolje odpeljati v hišo, predvsem to velja na božični in novoletni večer, ko poka vsepovsod. Psu nataknite zanesljivo ovratnico, ki je ne more sneti in ga pripnite na povodec z močnim karabinom. Zunaj naj bo ves čas trdno pripet, vi pa pozorni. Mnogo psov se namreč izgubi med sprehodom, ko se po nenadnem bližnjem poku izvijejo iz ovratnice in zbežijo v neznano.

.

NAJNOVEJŠE