0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliPreden vržete petardo, pomislite tudi na živali

Preden vržete petardo, pomislite tudi na živali

MORDA VAS ZANIMA

Pokanje petard ni le zelo moteče, tudi nevarno je. Tistim, ki mečejo petarde in uporabljajo druga pirotehnična sredstva, je očitno prav malo mar za druge – tako ljudi, kot živali. Vsako leto lahko beremo o nepredstavljivih dejanjih ljudi – objestneži se največkrat znesejo nad različnimi predmeti, kot so poštni nabiralniki, telefonske govorilnice … nemalokrat pa so žrtve njihovih brezbrižnih dejanj žal tudi živali.

- Oglas -

Uporaba določenih pirotehničnih sredstev je pri nas sicer zakonsko dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem, a številni ljudje tega ne spoštujejo. Tako je pokanje z vseh strani prisotno kar cel mesec december. Globe za neupoštevanje omenjenega predpisa so sicer precej visoke.

Žalostno je, da nas še vedno čisto vsako leto pretresajo novice o strašljivih grozodejstvih, ki jih ljudje s pomočjo pirotehničnih sredstev delajo živalim. Ali je res vredno, da zaradi nekaj trenutkov pokanja v stisko spravljamo nemočne živali? Zaradi šoka, ki ga povzroči pokanje, lahko žival resno zboli.

Kako torej pomagati našim živalim, da bodo čim manj stresno preživele ta nori mesec?

- Oglas -
 • Poskrbite, da se bo vaš hišni ljubljenec v času pokanja vedno imel kam skriti. Lahko mu zagotovite posebno zvočno izolirano sobo, lahko se skrije v omaro ali pod kavč. Naj najde prostor, kjer se bo vsaj za silo počutil varno.
 • Če je vašega psa zelo strah pokanja, se po nasvet obrnite k veterinarju, ki vam bo svetoval, kako ravnati. Če se vaš pes nikakor ne more umiriti, mu lahko veterinar predpiše tudi pomirjevala. Za nekatere pse je lahko stres, ki ga doživljajo zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov, preprosto prevelik, strah pa se z leti samo še stopnjuje.
 • V času pokanja petard poskusite svojega psa čim bolj zamotiti in se z njim igrati. Zelo pomembno je, da tudi sami pokanju petard ne posvečate nobene posebne pozornosti – če boste vznemirjeni vi, se bo vaše razpoloženje preneslo tudi na vašega psa.
 • Tudi mačke morajo imeti zagotovljeno mesto, kamor se bodo v času pokanja petard lahko skrile in kjer se bodo počutile varno. Mačka naj v času pokanja petard ostane notri.
 • Pozabiti pa ne smemo niti na manjše živali, kot so hrčki, morski prašički, ptice … Tudi njim moramo zagotoviti čim bolj mirno in čim manj stresno okolje.
 • V času povečane uporabe pirotehničnih sredstev psa sprehajajte podnevi, prav tako pa naj bodo v času pokanja notri tudi mačke.
 • Zvečer zastrite okna – v stanovanju naj igra glasba, ki bo vsaj nekoliko omilila neznosen zvok petard.
 • Če je vašega štirinožnega prijatelja strah, poskusite njegovo vedenje ignorirati. Pustite jih pri miru, razen če niso v tako veliki stiski, da bi se hoteli samopoškodovati.
 • Svojega psa nikoli ne kaznujte, če je prestrašen. Tako boste vse skupaj le še poslabšali in pes se bo le še bolj bal.
 • Vašemu psu ali muci vedno zagotovite varno okolje. Če je na primer pes navadno zunaj v pesjaku, mu vsaj v času pokanja petard zagotovite varno zavetje v hiši ali garaži.
 • Ko psa peljete na sprehod, naj bo vedno na vrvici. Pes se namreč lahko tako močno ustraši poka petarde, da pobegne in se izgubi. Prav v prazničnem času se zelo poveča število izgubljenih hišnih ljubljenčkov. Če se zgodi, da vaš pes vseeno pobegne, o tem obvestite najbližje zavetišče ter veterinarske klinike. Prav tako o izgubljeni živali obvestite lokalne medije, po soseski nalepite plakate s fotografijo ljubljenčka itd.
Petarda

Naj bo praznični čas namenjen miru in druženju s svojimi dragimi, ne pa brezglavemu in predvsem popolnoma nesmiselnemu pokanju. Društvo za zaščito živali Ljubljana je skupaj z družbo Tam-Tam letos pripravilo akcijo proti pokanju petard  z naslovom Petarde? Ne, hvala!. Plakati po slovenskih mestih nas opozarjajo, kako zelo nevarna in škodljiva je uporaba petard našim živalim. In še nekaj: zakaj bi zapravljali denar za nekaj tako nesmiselnega, kot so petarde? Lahko ga podarite tistim, ki jim te praznike ni tako lepo, kot je vam.

.

NAJNOVEJŠE