0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaKako odmašiti odtoke brez škodljivih kemikalij?

Kako odmašiti odtoke brez škodljivih kemikalij?

MORDA VAS ZANIMA

Vsak domači mojster se prej ali slej sreča z zamašenim odtokom. V trgovinah najdemo sicer močne, vendar tudi za okolje nevarne kemikalije, ki obljubljajo hitro in učinkovito rešitev. Te kemikalije lahko poleg vpliva na okolje poškodujejo tudi vaše cevi. Kako torej očistiti zamašen odtočnik brez uporabe strupenih kemikalij?

- Oglas -

Odmaševanje odtokov z domačimi pripravki

Opozorilni znaki, ki kažejo, da obstaja nevarnost zamašitve odtokov, so lahko sprva precej nedolžni. Morda gre zgolj za nekoliko počasnejše odtekanje vode kot običajno, včasih pa se lahko pridružijo še neprijetni vonji.

Odlašanje z ukrepanjem pa lahko privede do večjih težav, zato je smiselno, da poskušate odtoke očistiti čim prej. Ko situacija še ni pretirano resna, si lahko pomagate s precej enostavnimi triki. V kupljenih izdelkih za odmaševanje odtokov se pogosto nahajajo zelo agresivne in zdravju škodljive snovi, zato bo bolje, da se jim poskušate izogniti.

Vrela voda

Najbolj enostavna, poceni in naravna rešitev za zamašene odtoke je vrela voda. Tudi sam postopek je zelo preprost. V loncu zavrite čim večjo količino vodo in jo nato počasi zlivajte v odtok. Občasno prekinite zlivanje za nekaj sekund, da lahko vrela voda opravi svoje delo. Pri manjših zamašitvah odtoka je lahko ta metoda zelo učinkovita, pazite le v primeru zelo občutljive keramike, saj lahko ta zaradi visoke temperature vode popoka.

- Oglas -

Sol in soda bikarbona

Zmešajte enako količino navadne kuhinjske soli in sode bikarbone. Mešanico vsipajte v zamašen odtok. Čez približno 10 do 20 minut v odtok nalijte še vrelo vodo. Med soljo, vodo in sodo bikarbone bo prišlo do kemijske reakcije, posledično pa do odmašitve odtokov.

Kako odmašiti odtoke brez škodljivih kemikalij

Kokakola

Sladke gazirane pijače zagotovo niso najboljša izbira za vaše zdravje. Namesto da jih zlivate v svoje telo, jih raje zlijte v zamašene odtoke! Potrebovali boste približno dva litra kokakole oziroma gazirane pijače, ki vsebuje večje količine fosforne kisline. Pijačo nalijte v odtok in pustite učinkovati 1 do 2 uri. Nato sperite z vročo vodo. Fosforna kislina je zelo učinkovita pri odmaševanju odtokov, uporabna pa je tudi za čiščenje vodnega kamna.

Detergent za pomivanje posode

Uporaba eko detergenta za pomivanje posode je lahko dobra izbira pri odmaševanju odtokov, še bolj pa to metodo priporočamo takrat, ko se soočate z zamašeno straniščno školjko. V posodo nalijte približno 60 mililitrov detergenta in mu dodajte vrelo vodo. Mešanico nalijte v školjko in si nato pomagajte s posebnim odmaševalnikom. Delo bo tako opravljeno precej hitreje.

Soda bikarbona in kis sta odlična kombinacija za odmaševanje odtokov

Sodo bikarbono lahko pri odmaševanju odtokov uporabite v različnih kombinacijah. Ena od možnosti je tudi ta, da ji dodate kis. Potrebovali boste približno 50 gramov sode bikarbone in 80 mililitrov kisa. Takoj ko ju zmešate, bo prišlo do opazne reakcije, zato mešanico čim hitreje zlijte v odtok, saj bo rezultat tako najboljši. Sodo bikarbono lahko stresete tudi neposredno v odtok in šele nato prilijete kis. Pustite delovati najmanj eno uro, še bolje pa čez noč.

- Oglas -

Da skrajšate čas postopka, si lahko pomagate tudi s pritiskom. V tem primeru je začetni del enak. Ko je mešanica kisa in sode bikarbone v odtoku, ga prekrijte z zamaškom za približno 45 minut. Nato napolnite kopalno kad z vodo in odstranite zamašek. Pritisk v kombinaciji s sodo bikarbono in soljo bo poskrbel za odstranitev snovi, ki so ovirale pretok vode.

Preventiva je ključnega pomena

Da bi se izognili zamašenim odtokom v prihodnosti, je preventiva najboljša strategija. Redno prelivajte vročo vodo v odtoke, da preprečite nalaganje maščob in olj. Izogibajte se metanju ostankov hrane, zlasti ostankov maščob v odtok. Lase v kopalnici redno odstranjujte iz rešetk. Če sledite tem preventivnim korakom, bo vaš odtok bolj čist brez potrebe po močnih kemikalijah.

Preberite tudi: Soda bikarbona: 10 možnosti uporabe v vašem domu in na vrtu

NAJNOVEJŠE