Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.

Meditacija lahko pomaga pri hitrejšem prepoznavanju napak

Ali ste pogosto površni in pozabljivi? Hiter vsakodnevni tempo je pogosto kriv za to, da naredimo precej več napak, kot bi jih sicer.

Doma narejeni pripravki za zatiranje škodljivcev na vrtu

V naravi lahko naberemo rastline, iz katerih sami naredimo pripravke, naravna škropiva oziroma sredstva za boj proti škodljivcem na vrtu.

9 trikov za učinkovitejše čiščenje preprog

Vzdrževanje oziroma čiščenje preprog je precej zahtevno. Zgolj sesanje običajno ne zadostuje.

Srednja leta kot priložnost za nov začetek

Morda se zdi, da so srednja leta prepozna za nove začetke, toda to nikakor ne drži.

Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.
Lepota & kozmetikaKako odmašiti odtoke brez škodljivih kemikalij?

Kako odmašiti odtoke brez škodljivih kemikalij?

MORDA VAS ZANIMA

Opozorilni znaki, ki kažejo, da obstaja nevarnost zamašitve odtokov, so lahko sprva precej nedolžni. Morda gre zgolj za nekoliko počasnejše odtekanje vode kot običajno, včasih pa se lahko pridružijo še neprijetni vonji.

- Oglas -

Odlašanje z ukrepanjem pa lahko privede do večjih težav, zato je smiselno, da poskušate odtoke očistiti čim prej. Ko situacija še ni pretirano resna, si lahko pomagate s precej enostavnimi triki. V kupljenih izdelkih za odmaševanje odtokov se pogosto nahajajo zelo agresivne in zdravju škodljive snovi, zato bo bolje, da se jim poskušate izogniti.

Odmaševanje odtokov

Vrela voda

Najbolj enostavna, poceni in naravna rešitev za zamašene odtoke je vrela voda. Tudi sam postopek je zelo preprost. V loncu zavrite čim večjo količino vodo in jo nato počasi zlivajte v odtok. Občasno prekinite zlivanje za nekaj sekund, da lahko vrela voda opravi svoje delo. Pri manjših zamašitvah odtoka je lahko ta metoda zelo učinkovita, pazite le v primeru zelo občutljive keramike, saj lahko ta zaradi visoke temperature vode popoka.

Sol in soda bikarbona

Zmešajte enako količino navadne kuhinjske soli in sode bikarbone. Mešanico vsipajte v zamašen odtok. Čez približno 10 do 20 minut v odtok nalijte še vrelo vodo. Med soljo, vodo in sodo bikarbone bo prišlo do kemijske reakcije, posledično pa do odmašitve odtokov.

Kokakola

- Oglas -

Sladke gazirane pijače zagotovo niso najboljša izbira za vaše zdravje. Namesto da jih zlivate v svoje telo, jih raje zlijte v zamašene odtoke! Potrebovali boste približno dva litra kokakole oziroma gazirane pijače, ki vsebuje večje količine fosforne kisline. Pijačo nalijte v odtok in pustite učinkovati 1 do 2 uri. Nato sperite z vročo vodo. Fosforna kislina je zelo učinkovita pri odmaševanju odtokov, uporabna pa je tudi za čiščenje vodnega kamna.

Detergent za pomivanje posode

Uporaba eko detergenta za pomivanje posode je lahko dobra izbira pri odmaševanju odtokov, še bolj pa to metodo priporočamo takrat, ko se soočate z zamašeno straniščno školjko. V posodo nalijte približno 60 mililitrov detergenta in mu dodajte vrelo vodo. Mešanico nalijte v školjko in si nato pomagajte s posebnim odmaševalnikom. Delo bo tako opravljeno precej hitreje.

Soda bikarbona in kis

Sodo bikarbono lahko pri odmaševanju odtokov uporabite v različnih kombinacijah. Ena od možnosti je tudi ta, da ji dodate kis. Potrebovali boste približno 50 gramov sode bikarbone in 80 mililitrov kisa. Takoj ko ju zmešate, bo prišlo do opazne reakcije, zato mešanico čim hitreje zlijte v odtok, saj bo rezultat tako najboljši. Sodo bikarbono lahko stresete tudi neposredno v odtok in šele nato prilijete kis. Pustite delovati najmanj eno uro, še bolje pa čez noč.

Da skrajšate čas postopka, si lahko pomagate tudi s pritiskom. V tem primeru je začetni del enak. Ko je mešanica kisa in sode bikarbone v odtoku, ga prekrijte z zamaškom za približno 45 minut. Nato napolnite kopalno kad z vodo in odstranite zamašek. Pritisk v kombinaciji s sodo bikarbono in soljo bo poskrbel za odstranitev snovi, ki so ovirale pretok vode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×