0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaSoda bikarbona: 10 možnosti uporabe v vašem domu in na vrtu

Soda bikarbona: 10 možnosti uporabe v vašem domu in na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Soda bikarbona je snov, ki jo je mogoče najti v praktično vsakem gospodinjstvu. Gre za preprosto spojino, ki navdušuje z vsestransko uporabnostjo. Pogosto lahko uspešno nadomesti ali celo preseže precej kompleksnejše in bistveno dražje izdelke. Dodatna prednost sode bikarbone pa je, da je prijazna tako do vašega zdravja kot do okolja. Znano je, da je mogoče sodo bikarbono med drugim uporabiti tudi v lepotni rutini oz. namesto klasične kozmetike, na primer za izdelavo naravnega dezodoranta, pilinga za kožo ali naravne ustne vodice. Toda tokrat se osredotočamo predvsem na možnosti uporabe v gospodinjstvu – tako v stanovanju kot na vrtu oziroma v neposredni okolici doma …

- Oglas -

1. Čiščenje pečice

Čiščenje notranjosti pečice je lahko zelo zamudno opravilo, posebno če je vaša pečica nekoliko starejša oziroma brez sistemov, ki olajšajo proces čiščenja (piroliza, kataliza ipd.). Če odlašate predolgo, je delo še napornejše in časovno bolj potratno, saj je odstranjevanje zasušenih ostankov maščob vse prej kot preprosto. Toda na srečo lahko težavo rešite brez agresivnih čistil. Notranjost pečice preprosto posujte s sodo bikarbono, po kateri nato popršite malce vode. Pustite delovati čez noč, zjutraj pa notranjost pečice preprosto pobrišite s krpo. Pri posebno trdovratni umazaniji pa lahko sodo bikarbono kombinirate z alkoholnim kisom.

2. Odprava neprijetnih vonjav v hladilniku

Neprijeten vonj v hladilniku je precej pogosta težava. Nemalokrat se je neprijetnih vonjav težko znebiti celo s čiščenjem. Tudi v tovrstnih primerih si lahko pomagate s sodo bikarbono. Gre namreč za snov, ki zelo uspešno absorbira neprijetne vonjave. V hladilnik postavite manjšo posodico s sodo bikarbono in že kmalu bo notranjost hladilnika dišala precej lepše.

3. Okusnejši, bolj sladki paradižniki

Ali ste vedeli, da lahko soda bikarbona poskrbi za to, da bodo vaši paradižniki precej okusnejši? Če obožujete sladke, sočne paradižnike, je to trik, ki je kot nalašč za vas: okoli paradižnikov občasno posujte malce sode bikarbone. To bo zagotovo poskrbelo za nadpovprečno okusno letino.

- Oglas -

4. Daljša življenjska doba rezanega cvetja

Vodi, v katero nameravate postaviti rezano cvetje, dodajte žličko sode bikarbone. S tem boste podaljšali svežino cvetlic, posledično pa boste lahko v pogledu na prečudovit šopek užival nekaj dni več, kot bi sicer.

5. Naravni repelent

Soda bikarbona lahko učinkuje tudi kot naravni repelent, še posebej ko gre za mravlje in ščurke. Tako je dobro, da okoli najbolj problematičnih območij v svojem domu posipate malce sode bikarbone, posebno v toplejših mesecih.

6. Zdravju prijaznejše sadje in zelenjava

Pogostejše uživanje sadja in zelenjave je nedvomno koristno za zdravje – toda le če pri tem ne zaužijete tudi ogromno pesticidov. Tudi tu vam lahko priskoči na pomoč soda bikarbona. Preden živila zaužijete, jih za nekaj časa pomočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono.

7. Škropivo za rastline

Soda bikarbona ni koristna samo za paradižnik, ampak tudi za druge rastline na vašem vrtu. Tako gre za eno od zelo koristnih sestavin za izdelavo naravnih škropiv oziroma gnojil, na primer v kombinaciji z vodo in grenko soljo.

- Oglas -

8. Razkuževanje gobic za pomivanje posode

Znano je, da so gobice za pomivanje posode nemalokrat pravo gojišče bakterij. Običajno se priporoča zelo pogosto menjavanje, toda ker ta navada ni najbolj ekološka, lahko poskusite čas uporabe posamezne gobice nekoliko podaljšati, ne da bi s tem ogrozili svoje zdravje. Gobice lahko denimo prekuhate ali operete v stroju. Če se je vanje zažrl neprijeten vonj, pa je dobro, da jih pred tem namočite v vodo, ki ste ji dodali sodo bikarbono.

9. Lepši vonj kuhinjskih desk

Zaradi vlage se na kuhinjskih deskah hitro razvije neprijeten vonj, posebno na lesenih. Če se spopadate s tovrstnimi težavami, po deski posujte sodo bikarbono in malce počakajte. Nato desko operite pod tekočo vodo.

10. Čiščenje garažnih tal

Soda bikarbona je lahko koristna celo za odstranjevanje mastnih madežev olja z garažnih tal. Tla najprej zmočite, nato pa jih posipajte s sodo bikarbono in dobro zdrgnite.

.

NAJNOVEJŠE