0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNaravni antibiotiki oz. naravna zaščita pred patogenimi mikroorganizmi

Naravni antibiotiki oz. naravna zaščita pred patogenimi mikroorganizmi

MORDA VAS ZANIMA

Napredek sodobne medicine je nedvomno izjemno impresiven. Zdravniki nam lahko tako danes zelo uspešno pomagajo pri zdravstvenih težavah, ki bi še pred nekaj desetletji pomenile smrtno obsodbo. Toda po drugi strani smo pogosto skorajda pretirano odvisni od zdravil. To dokazuje tudi pojav, ki je znan kot bakterijska rezistenca oziroma vse pogostejša odpornost bakterij na znane antibiotike. Ker se antibiotiki pogosto uporabljajo tudi takrat, ko niso zares potrebni, se nanje nemalokrat ne moremo več zanesti takrat, ko bi jih resnično potrebovali, saj so se bakterije prilagodile in postale odporne na pogosto uporabljene učinkovine. Tako je vsekakor pametno, da si pri manj resnih težavah pomagate z naravnimi možnostmi. Na voljo je namreč kar nekaj odličnih »naravnih antibiotikov« oziroma snovi, ki pomagajo ščititi pred škodljivimi bakterijami in drugimi mikroorganizmi, ki povzročajo bolezni.

- Oglas -

1. Česen

Ko govorimo o naravnih antibiotikih, večina najprej pomisli na česen. Nedvomno gre za eno od najboljših naravnih možnosti, saj je česen odličen vir alicina – spojine z izrazitim protibakterijskim delovanjem. Redno uživanje česna lahko tako pripomore k učinkovitejši zaščiti pred bakterijskimi okužbami. Česen pa obenem ščiti pred čezmerno razmnožitvijo glivic in pred notranjimi zajedavci.

2. Origano

Origano, priljubljena začimba v italijanski kuhinji, je mnogo več kot okusen dodatek jedem, kot je pica. Gre namreč za začimbo, ki se lahko pohvali tudi z izjemno blagodejnim vplivom na zdravje. Pripravki iz origana (čaji, olje ipd.) so zelo koristni za preprečevanje razmnožitve parazitov v telesu. Obenem pa prispevajo k protibakterijski zaščiti. Za učinkovitost origana v boju s patogenimi organizmi je v največji meri zaslužna spojina, imenovana karvakrol. Zakaj si ne bi torej vsaj občasno za spremembo privoščili skodelice origanovega čaja.

3. Kurkuma

Kronična vnetja lahko oslabijo naravno imunsko zaščito. Patogeni mikroorganizmi lahko posledično povzročijo ogromno škode. Ena od najboljših naravnih možnosti za preprečevanje kroničnih vnetij je nedvomno kurkuma, posebno v kombinaciji s črnim poprom. V kurkumi lahko namreč najdemo kurkumin, izjemno močno protivnetno snov. Piperin v črnem popru pa poskrbi za to, da bo lahko naše telo čim bolje izkoristilo kurkumin v kurkumi. Zlato mleko je zato odličen napitek za zaščito pred različnimi okužbami oziroma za hitrejše premagovanje okužb, saj vsebuje tako kurkumo kot črni poper.

4. Izvleček semen grenivke

Semena grenivk so izjemno bogata s snovmi, ki ščitijo pred najrazličnejšimi bakterijami in virusi. Po nekaterih podatkih lahko zmanjšajo tveganje za okužbo s kar 800 različnimi vrstami virusov in bakterij. Snovi, ki jih najdemo v semenih grenivke, pa obenem ščitijo pred glivičnimi okužbami. Najboljša izbira je izvleček semen grenivke, vendar pa je koristno tudi redno uživanje omenjenega sadeža, pri čemer morate seveda zaužiti tudi semena.

- Oglas -

5. Ameriški slamnik

S pomočjo ameriškega slamnika lahko zelo uspešno okrepimo imunski sistem. Tako bo v primeru stika s patogenimi mikroorganizmi tveganje za okužbo precej manjše. Toda tudi če se okužite, boste bolezen premagali hitreje, simptomi pa bodo manj intenzivni. Tako je zelo priporočljiva preventivna uporaba prehranskih dopolnil z ameriškim slamnikom, predvsem v hladnejših mesecih. Vaš imunski sistem vam bo zagotovo zelo hvaležen.

6. Kokosovo olje

Kokosovo olje se lahko pohvali z antiseptičnimi in protiglivičnimi učinki. Obenem pa gre za odličen vir antioksidantov, ki pripomorejo k močnejšemu imunskemu sistemu. Pogost razlog za oslabljen imunski sistem je namreč oksidativni stres, ki je posledica kopičenja škodljivih prostih radikalov. Za nevtralizacijo prostih radikalov in s tem za preprečevanje oksidativnega stresa so zelo koristne snovi, znane kot antioksidanti. Kokosovo olje lahko uporabite pri pripravi hrane, namesto klasičnega rastlinskega olja. Manjšo količino kokosovega olja pa lahko dodate celo skodelici jutranje kave. Tekstura bo tako precej bolj polna, kremasta, obenem pa boste naredili nekaj dobrega za svoj imunski sistem.

7. Jabolčni kis

Zelo koristen dodatek za zaščito pred patogenimi mikroorganizmi je nedvomno tudi jabolčni kis. Ponaša se z antibiotičnim in antiseptičnim delovanjem. Obenem pa zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in za težave s čezmerno telesno težo.

NAJNOVEJŠE