Zdravje & prehranaNaravna pomoč v menopavzi: 5 rastlin za lajšanje tipičnih težav

Naravna pomoč v menopavzi: 5 rastlin za lajšanje tipičnih težav

MORDA VAS ZANIMA

Menopavza lahko po eni strani prinese olajšanje, saj se vam ne bo več treba ukvarjati z menstrualnimi krči in simptomi, tipičnimi za predmenstrualni sindrom (PMS). Podobno velja za ukvarjanje s kontracepcijo (vsaj ko boste prepričani, da vaše telo resnično ne proizvaja več jajčec; praviloma je dobro, da pred opustitvijo uporabe kontracepcije od zadnje menstruacije mine vsaj leto dni). Seveda pa ni vse rožnato. Prehod v menopavzo namreč prinese svojevrstne izzive. Včasih so neprijetni simptomi tako moteči, da je potrebna uporaba nadomestne hormonske terapije. Kaj pa, če simptomi niso tako intenzivni, da bi bilo smiselno tvegati nezaželene stranske učinke, ki jih lahko prinese hormonska terapija, vendar so kljub temu precej moteči? V tem primeru je smiselno, da si poskušate pomagati z naravnimi možnostmi …

1. Grozdnata svetilka

- Oglas -

Grozdnata svetilka (Cimicifuga rascemosa) velja za najboljšo naravno izbiro za lajšanje težav, ki se pogosto pojavljajo med prehodom v menopavzo. Gre za rastlino, ki izvira z območja Severne Amerike in ki je bila zelo priljubljena v zdravilskih praksah prvotnih prebivalcev tega območja. Rastlina lahko sicer pomaga tudi pri drugih težavah, vendar se danes najpogosteje omenja prav v povezavi z menopavzo. Učinkovitost grozdnate svetilke je bila potrjena tudi z znanstvenimi raziskavami. Pripravki iz te rastline so lahko posebno koristni kot pomoč pri vročinskih oblivih in nočnem znojenju. Pri tem upoštevajte, da pripravki, izdelani iz grozdnate svetilke, niso najprimernejši za osebe, ki imajo resnejše težave z jetri.

2. Črna detelja

Črna detelja (Trifolium pratense) velja za odličen vir izoflavonov. Gre za rastlinske spojine, katerih učinki so podobni učinkom estrogena. Tako ni presenetljivo, da so lahko pripravki iz črne detelje med drugim zelo koristni tudi med prehodom v menopavzo. Težave, ki so značilne za to obdobje, so namreč pogosto tesno povezane z drastičnim zmanjšanjem količine estrogena v telesu. Podobno kot grozdnata svetilka je lahko tudi črna detelja koristna za ublažitev pogostosti in intenzivnosti t. i. vročinskih oblivov. Priporoča pa se tudi kot pomoč pri preprečevanju naglega zmanjševanja kostne gostote. Dodatki s črno deteljo lahko tako zmanjšajo tveganje za osteoporozo – težavo, ki je nadpovprečno pogosta pri starejših ženskah. Če ste v preteklosti preboleli raka dojk, se pred začetkom uporabe izdelkov, ki vsebujejo črno deteljo oziroma izoflavone, posvetujte z zdravnikom.

3. Korejski rdeči ginseng

Kot verjetno veste, poznamo precej različnih tipov ginsenga – rastline, ki je pri nas znana tudi kot ženšen. Vsaka od teh vrst prinaša specifične pozitivne učinke, povezane z zdravjem in počutjem. Ena od najboljših izbir za lajšanje simptomov, značilnih za prehod v menopavzo, je korejski rdeči ginseng. Ta lahko pomaga pri izboljšanju razpoloženja (kot je znano, so nagle spremembe razpoloženja v obdobju prehoda v menopavzo zelo pogosta težava). Pripravki s korejskim rdečim ginsengom pa so lahko koristni tudi za dvig libida.

4. Dvoletni svetlin

Semena dvoletnega svetlina (Oenothera biennis) se uporabljajo za izdelavo zelo kakovostnega olja, ki je lahko med drugim koristno prav za olajšanje prehoda v menopavzo. Olje dvoletnega svetlina lahko pomaga pri vročinskih oblivih, podobno kot črna detelja in grozdnata svetilka. Koristno pa je lahko tudi za upočasnitev procesa zmanjševanja kostne gostote.

5. Baldrijan

- Oglas -

Med prehodom v menopavzo se pogosto pojavijo tudi težave z anksioznostjo in nespečnostjo. Pri obeh težavah si lahko uspešno pomagate z dobro znanim baldrijanom, ki velja za eno najboljših izbir za naravno blaženje tesnobnih občutkov in za izboljšanje kakovosti spanja. Pri tem upoštevajte, da baldrijana ni dobro kombinirati z zdravili proti nespečnosti ali anksioznosti, ki vam jih je morda predpisal zdravnik. Prav tako pa ni priporočljivo kombiniranja baldrijana in šentjanževke ter baldrijana in melatonina, saj je lahko odmerek pomirjajočih sestavin hitro prevelik.  

Preberite tudi: Menopavza: Celovit pristop za lajšanje simptomov

NAJNOVEJŠE