Zdravilne rastlineGrozdnata svetilka – njeno zdravilno moč so poznali že Indijanci

Grozdnata svetilka – njeno zdravilno moč so poznali že Indijanci

MORDA VAS ZANIMA

Grozdnata svetilka (Cimicifuga Racemosa) izvira iz Severne Amerike, kjer jo najdemo v svetlih gozdovih, med grmičevjem in na gozdnatih posekah. Njeno neverjetno zdravilno moč so poznali že Indijanci, saj so jo uporabljali za lajšanje posledic strupenih kačjih ugrizov in pri lajšanju porodnih  bolečin. Grozdnata svetilka je na pogled lepa, visoka do dveh metrov. Njeno socvetje tvori dolg, vitek grozd s smrdljivimi belimi cvetovi s štirimi lističi. Njeni listi so lepi in veliki. Grozdnata svetilka cveti poleti v juliju, jeseni pa se razvijejo pet centimetrov dolgi debeli pokovci s številnimi rjavimi semeni.

Grozdnata svetilka je na prepoznavnosti pridobila v 19. stoletju

- Oglas -

Grozdnata svetilka je postala priljubljena v devetnajstem stoletju, ko so jo uporabljali za tuberkolozo, ki je že tedaj množično kosila med prebivalstvom. Tuberkuloza sicer še danes velja za eno najsmrtonosnejših nalezljivih bolezni, saj se z njo vsako leto na novo okuži okoli devet milijonov ljudi, od tega jih okoli tretjina umre. V Sloveniji je tuberkoloze malo v primerjavi z državami v razvoju, letno pri nas za to boleznijo zboli okoli dvesto ljudi. Za zdravljenje se sicer danes uporabljajo antibiotiki. Gozdnato svetilko pa so v devetnajstem stoletju pogosto uporabljali še za zdravljenje vročičnega revmatizma oziroma Vidovega plesa. Danes ga večina pozna pod imenom srčna revma, na začetku zdravljenja pa danes prav tako uporabljamo antibiotike. To je sicer imunsko vnetje sklepov, srčnih zaklopk, kože, podkožja in možganov.

Grozdnata svetilka lajša težave v menopavzi

Danes so zdravilno moč cimicifuge preizkusili in dokazali v številnih laboratorijih po svetu. Njene zdravilne učinkovine blažijo posledice zmanjšane proizvodnje hormonov v času menopavze, ki se kažejo v številnih neprijetnih težavah. Zaradi vse pogostega stresa, zaradi nezdravega načina življenja so simptomi menopavze pri več ženskah bolj nadležni. Poleg tega je vse več tudi žensk, ki imajo prezgodnjo pavzo, tudi pred 40-im letom. Povprečna starost žensk ob menopavzi je sicer v Sloveniji nas 47,7 leta. Kar tretjina žensk pa ima težave, ki jih povzroča nihanje hormonov v perimenopavzi; to se lahko začne že po 37. letu. Motnje v tem obdobju niso le vročinski oblivi, potenje, glavoboli, moten spanec in podobno, ampak se številnih žensk že tedaj lotita tudi depresija in anksioznost.

Pri nekaterih je vzrok za zgodnjo menopavzo le genski, lahko pa ima na to vpliv tudi kakšen kirurški poseg, obsevanje, kemoterapija ali morda radioterapija. Strokovnjaki ugotavljajo, da gre pri velikem številu žensk za spremembe v avtoimunskih procesih, kar povzroči prezgodnjo menopavzo, tega pa bo o njihvih ocenah vse več. Razlogi za to so namreč v količini kemičnih snovi, ki jih zaučijemo v življenju skozi razna zdravila, s hrano, pijačo in na sploh v okolju, ki je vse bolj onesnaženo. Prav zato je cimicifuga vse pogostejša tudi v naših domovih, strokovnjaki napovedujejo, da je bomo zradai vse večjih težav kmalu uporabljali še več. Raziskave namreč kažejo, da v osemdesetih odstotkih lajša telesne in duševne težave, ki so povezane z menopavzo.

Sodobna uporaba

Danes grozdnato svetilko uporabljamo tudi za lajšanje predmenstrualnega sindroma in za preprečevanje menstrualnih krčev. Tudi ti so zaradi vse večjega stresa v šoli, v službi in na sploh zaradi hitrega tempa živlejnja, nezdravih prehranjevalnih navad vse pogostejši. Grozdnata svetilka se veliko uporablja tudi v homeopatskih zdravilih, prav tako tudi za lajšanje težav, ki jih povzročajo hormoni.

- Oglas -

Zaradi njenih učinkov je na grozdnato svetilko postala pozorna tudi znanost. Iz korenine začeli pripravljati izvlečke izvleček, iz katerega so nastale kasneje tudi tablete. Uporabljajo že več kot 50 let in so do sedaj že dodobra preizkušene na veliki množici žensk. Čeprav nam dejanski mehanizem delovanja še ni poznan, so raziskave na ženskah, ki so jo jemale vsakodnevno, dokazale ugodne učinke pri lajšanju težav, ki spremljajo menopavzo. Mednje spadajo vročinski valovi, razdražljivost, znojenje, motnje spanja in brezvoljnost. Raziskave so zabeležile tudi ugoden učinek na zmanjševanje kostne gostote, ki pri mnogih ženskah med ter po menopavzi predstavlja resno tveganje za zlome kosti in druge povezane zaplete.

Pozitivnih učinkov grozdnate svetilke ne smemo pričakovati takoj, saj prve učinke začnemo opažati šele po dveh do treh tednih rednega jemanja. Priporoča se dolgotrajna uporaba, dokler trajajo ali se ponavljajo težave. Po približno šestih mesecih se priporoča preventivni pregled pri osebnem zdravniku zaradi splošne ocene učinkovanja in trenutnega stanja. Bolnicam z obolenji jeter ter tistim, z od estrogenov odvisnimi tumorji, se jemanje na lastno pest, brez posveta z zdravnikom, odsvetuje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×