Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravilne rastlineGrozdnata svetilka – njeno zdravilno moč so poznali že Indijanci

Grozdnata svetilka – njeno zdravilno moč so poznali že Indijanci

MORDA VAS ZANIMA

Grozdnata svetilka (Cimicifuga Racemosa) izvira iz Severne Amerike, kjer jo najdemo v svetlih gozdovih, med grmičevjem in na gozdnatih posekah. Njeno neverjetno zdravilno moč so poznali že Indijanci, saj so jo uporabljali za lajšanje posledic strupenih kačjih ugrizov in pri lajšanju porodnih  bolečin. Grozdnata svetilka je na pogled lepa, visoka do dveh metrov. Njeno socvetje tvori dolg, vitek grozd s smrdljivimi belimi cvetovi s štirimi lističi. Njeni listi so lepi in veliki. Grozdnata svetilka cveti poleti v juliju, jeseni pa se razvijejo pet centimetrov dolgi debeli pokovci s številnimi rjavimi semeni.

Grozdnata svetilka Cimicifuga racemosa
Grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa) (Foto: Wikimedia Commons)
- Oglas -

Grozdnata svetilka je postala priljubljena v devetnajstem stoletju, ko so jo uporabljali za tuberkolozo, ki je že tedaj množično kosila med prebivalstvom. Tuberkuloza sicer še danes velja za eno najsmrtonosnejših nalezljivih bolezni, saj se z njo vsako leto na novo okuži okoli devet milijonov ljudi, od tega jih okoli tretjina umre. V Sloveniji je tuberkoloze malo v primerjavi z državami v razvoju, letno pri nas za to boleznijo zboli okoli dvesto ljudi. Za zdravljenje se sicer danes uporabljajo antibiotiki. Gozdnato svetilko pa so v devetnajstem stoletju pogosto uporabljali še za zdravljenje vročičnega revmatizma oziroma Vidovega plesa. Danes ga večina pozna pod imenom srčna revma, na začetku zdravljenja pa danes prav tako uporabljamo antibiotike. To je sicer imunsko vnetje sklepov, srčnih zaklopk, kože, podkožja in možganov.

Grozdnata svetilka lajša težave v menopavzi

Danes so zdravilno moč cimicifuge preizkusili in dokazali v številnih laboratorijih po svetu. Njene zdravilne učinkovine blažijo posledice zmanjšane proizvodnje hormonov v času menopavze, ki se kažejo v številnih neprijetnih težavah. Zaradi vse pogostega stresa, zaradi nezdravega načina življenja so simptomi menopavze pri več ženskah bolj nadležni. Poleg tega je vse več tudi žensk, ki imajo prezgodnjo pavzo, tudi pred 40-im letom. Povprečna starost žensk ob menopavzi je sicer v Sloveniji nas 47,7 leta. Kar tretjina žensk pa ima težave, ki jih povzroča nihanje hormonov v perimenopavzi; to se lahko začne že po 37. letu. Motnje v tem obdobju niso le vročinski oblivi, potenje, glavoboli, moten spanec in podobno, ampak se številnih žensk že tedaj lotita tudi depresija in anksioznost.

Pri nekaterih je vzrok za zgodnjo menopavzo le genski, lahko pa ima na to vpliv tudi kakšen kirurški poseg, obsevanje, kemoterapija ali morda radioterapija. Strokovnjaki ugotavljajo, da gre pri velikem številu žensk za spremembe v avtoimunskih procesih, kar povzroči prezgodnjo menopavzo, tega pa bo o njihvih ocenah vse več. Razlogi za to so namreč v količini kemičnih snovi, ki jih zaučijemo v življenju skozi razna zdravila, s hrano, pijačo in na sploh v okolju, ki je vse bolj onesnaženo. Prav zato je cimicifuga vse pogostejša tudi v naših domovih, strokovnjaki napovedujejo, da je bomo zradai vse večjih težav kmalu uporabljali še več. Raziskave namreč kažejo, da v osemdesetih odstotkih lajša telesne in duševne težave, ki so povezane z menopavzo.

Danes grozdnato svetilko uporabljamo tudi za lajšanje predmenstrualnega sindroma in za preprečevanje menstrualnih krčev. Tudi ti so zaradi vse večjega stresa v šoli, v službi in na sploh zaradi hitrega tempa živlejnja, nezdravih prehranjevalnih navad vse pogostejši. Grozdnata svetilka se veliko uporablja tudi v homeopatskih zdravilih, prav tako tudi za lajšanje težav, ki jih povzročajo hormoni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×