0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & OkoljeŽenski hormoni – narava, na pomoč!

Ženski hormoni – narava, na pomoč!

MORDA VAS ZANIMA

Hormoni so najmočnejši kemijski posredniki v našem telesu. Proizvajajo ga naše žleze z notranjim izločanjem – nadledvične žleze, ščitnica, trebušna slinavka in jajčniki ali moda – hormoni opravljajo osnovne funkcije, prenašajo pomembna opozorila in nosijo sporočila po vsem telesu.

- Oglas -

Če povemo preprosteje – hormoni zagotavljajo, da v telesu vse teče gladko in so naši ritmi sinhronizirani. Dlje ko je sistem »neurejen«, teže ga je spraviti nazaj v harmonijo. Tu je nekaj primerov harmonskega neravnovesja, kjer si lahko pomagamo z naravnimi pripravki.

PCOS – sindrom policističnih jajčnikov

Gre za motnjo, ki vpliva na reproduktivno sposobnost jajčnikov. Na površini jajčnikov se ustvarijo ciste, ki onemogočajo ustrezno delovanje jajčnikov. Zaradi tega ne pride do ovulacije ali pa je močno ovirana. Ta sindrom prizadene velik delež žensk po svetu, in čeprav stanje ni življenjsko ogrožajoče, v veliki meri vpliva na psihično počutje ženske in njeno samopodobo. Ta sindrom med drugim povzroča motnje menstrualnega cikla – posledično tudi motnje ovulacije, neplodnost, čezmerno telesno težo in celo povečano poraščenost. Kot pravijo nekatere raziskave, je to hormonsko neravnovesje mogoče urediti (ali vsaj omiliti) tudi s pravilno in zdravo prehrano ter nasploh z zdravim življenjskim slogom. Tu je mišljena predvsem omejitev vnosa preprostih sladkorjev in rafiniranih ogljikovih hidratov, povečati pa je treba živila z nizkim glikemičnim indeksom.

Kaj jesti in čemu se izogniti?

Živila v prehrani z nizkim glikemičnim indeksom so polnozrnati izdelki, stročnice, oreščki, semena, sadje, škrobna zelenjava. Jagodičevje, ribe (losos, sardele, tuna in skuša), listnata zelenjava (špinača) in olivno olje omilijo številne simptome sindroma PCOS (npr. utrujenost). Pri uravnavanju teh hormonov pomagata tudi brokoli in cvetača, v zmernih količinah pa tudi temna čokolada. Med začimbami strokovnjaki priporočajo kurkumo in cimet.

- Oglas -

Na veliko se je treba izogibati rafiniranim ogljikovim hidratom, kamor sodijo številna peciva in beli kruh. Na našem krožniku ne sme biti še ocvrtih jedi, klobas, margarine, preveč rdečega mesa in svinjine, odpovedati pa bi se morali tudi sladkanim pijačam.

Raziskave so pokazale, da pri zdravljenju sindroma PCOS pomaga tudi izguba telesne teže, kar povezujemo tudi z redno telesno aktivnostjo.

PMS

Okoli 70 odstotkov žensk se sooča z glavoboli, nihanjem razpoloženja, napihnjenostjo in številnimi drugimi težavami, povezanimi s predmenstrualnim sindromom, ki vpliva na njihove odnose, službo in splošno počutje. A ni treba, da to sprejemamo z odprtimi rokami, saj lahko na številne načine te nadležne dni omilimo. Splošno znano je, da sladkor, kofein, alkohol, stres in pomanjkanje gibanja te simptome še poslabšajo.

Kaj pomaga?

Konopljika je zelo koristna pri skoraj vseh simptomih, povezanih z menstrualnim ciklom. To je eno najboljših zelišč za pomoč pri glavobolih, depresiji, zadrževanju vode, zaprtju, aknah, občutljivosti dojk, razdražljivosti, neplodnosti … Ženske, ki imajo težave s PMS-jem, imajo tudi pogosto premalo kalcija v svoji prehrani, zato ga je treba dodajati postopoma. Najdemo ga v žitih in zelenjavi, najboljši vir kalcija pa so nekateri oreščki, stročnice, semena, morska trava in mlečni izdelki.

- Oglas -

Vitamin B6 sodeluje pri proizvodnji nevrotransmitorjev, ki igrajo pomembno vlogo pri našem razpoloženju. Najdemo ga v čičeriki, tuni, lososu, krompirju in drugi škrobni zelenjavi (grah, fižol …). Strokovnjaki med drugim svetujejo tudi uživanje živil, ki so bogata z maščobami omega-3 (npr. losos).

Poleg sprememb v prehrani pa mnoge ženske prisegajo še na meditacijo, redno telesno aktivnost ter izogibanje sladkim jedem in pijačam.

Menopavza

Menopavza naj bi se pri večini žensk začela v poznih 40. in zgodnjih 50. letih. Pogosto traja nekaj let, a tisto, kar povzroča težave številnim ženskam, je hormonsko neravnovesje, posledica katerega so vročinsko oblivanje, nočno potenje, nihanja v razpoloženju, utrujenost in razdražljivost. Prav tako imajo ženske, ki so v menopavzi, povečano tveganje za osteoporozo, čezmerno telesno težo, diabetes in bolezni srca.

Kako pomaga narava?

Ženske, ki so v menopavzi, med drugim izbirajo živila, ki omilijo te simptome. Tako uživajo živila, bogata s kalcijem in vitaminom D. Gre za mlečne izdelke (jogurt, mleko in sir), listnato zelenjavo (ohrovt, špinača), najdemo pa ju tudi v tofuju, fižolu in sardinah. Odličen vir vitamina D je tudi sonce, a nikar pretiravati s sončenjem.

Tu velja omeniti še uživanje živil, ki imajo veliko vsebnost fitoestrogenov, kot so soja in proizvodi iz soje, tofu, tempeh, lanena in sezamova semena ter fižol.

Strokovnjaki priporočajo tudi uživanje veliko sadja in zelenjave, ki lahko omilita simptome menopavze, prav tako pa preprečujeta številne srčne bolezni in pomagata pri uravnavanju telesne teže. Tako kot pri drugih hormonskih težavah tudi tu svetujejo izogibanje kofeinu, alkoholu ter sladkanim pijačam in jedem. Tudi v tem primeru je redna telesna aktivnost lahko v veliko pomoč, saj nam nudi dodatno energijo, poleg tega pa pomaga tudi pri kakovostnem spancu.

.

NAJNOVEJŠE