0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNavadna Konopljika ali Vitex za ženske težave

Navadna Konopljika ali Vitex za ženske težave

MORDA VAS ZANIMA

Navadna konopljika ali Vitex je znano zelišče, ki se v svetu in Evropi uporablja že več stoletij med tisočimi žensk s hormonskimi težavami. Ime “Agnus Castus” izhaja iz grške besede za “Čist” po grških ženskah, ki so želele ohraniti čistost in so dajale liste te rastline v svoje postelje in so spale na njih.

- Oglas -

Konopljiko (latinsko ime: Vitex agnus-castus (L.)) najdemo predvsem v Sredozemlju, kjer so prebivalci uporabljali zrele, posušene plodove konopljike že davno za kultne in zdravilne namene. V srednjem veku so nune in menihi nosili amulete iz konopljike, saj so bili prepričani, da jih bo obvarovala pred pregrešnimi mislimi. Ljudsko ime za navadno konopljiko je tudi meniški poper. Ker imajo plodovi konopljike pekoč okus, so jo uporabljali kot začimbo namesto cenjenega in dragega popra. Prav tako pa je ženskam konopljika služila pri boleči menstruaciji ter doječim materam pri povečanju količine mleka.

Navadna konopljika ali Vitex

Kaj je konopljika?

Konopljika je do 6 m visok grm z dolgimi, dlanasto deljenimi listi. Pri konopljiki uporabljamo črne jagodičaste plodove, ki imajo popru podoben oster okus. Razširjena je po vsem Sredozemlju, raste ob morski obali, ob bregovih potokov in uspeva na vlažnih, toplih in sončnih rastiščih. Zreli plodovi se nabirajo septembra in oktobra. Konopljika vsebuje monoterpene, kot so iridoidni glikozidi (agnozid in avkubin). Vsebuje pa tudi lipidotopne flavonoide (kasticin in penduletin), različne grenčine in do 1 % eteričnega olja. Vseh učinkovin pa še vedno ne poznamo.

Ugoden vpliv pri ginekoloških indikacijah

Pripravke iz konopljike uživamo pri lajšanju težav, nastalih zaradi motenega delovanja žleze hipofize, ki izloča hormone, ki uravnavajo menstruacijski cikel. Konopljika ugodno vpliva na ravnotežje med estrogenom in progesteronom. Hkrati znižuje količino hormona prolaktina in s tem ugodno deluje na bolečine v dojkah. Prav zaradi navedenega delovanja ugodno vpliva pri različnih ginekoloških indikacijah, kot so motnje menstruacijskega cikla, izostanek menstruacije, pri bolečih menstruacijah, težavah z neplodnostjo, predmenstrualnih težavah (močna občutljivost za vremenske spremembe, splošna razdražljivost, napetost in bolečine v dojkah).

- Oglas -

Navadna konopljika je nadvse uporabna pri ženskih težavah

Konopljika je zelo koristna pri skoraj vseh simptomih, povezanih z menstrualnim ciklom. To je eno najboljših zelišč za pomoč pri mnogih možnih simptomih PMS, glavobolih, depresiji, zadrževanju vode, zaprtju, aknah, občutljivosti dojk, razdražljivosti, neplodnosti, PCOS, endometriozi in pomaga normalizirati neredno ali odsotno menstruacijo.

V normalnem menstrualnem ciklu je raven estrogena višja pred ovulacijo, raven progesterona pa je višja po ovulaciji. Veliko žensk se ne zaveda, da lahko neravnovesje teh hormonov privede do celotnega spektra simptomov, povezanih s PMS in menopavzo.

Zakaj imam težave z menstruacijo?

Velik odstotek menstrualnih težav je povazanih s pomanjkanjem progesterona v lutealni fazi menstrualnega cikla – influenca rumenega telesca ali okvara lutealne faze, ki je opredeljena kot izjemno nizka raven progesterona 3 tedne po začetku menstruacije. Nezadostna količina progesterona lahko povzroči nastanek ciste na jajčnikih in številnih drugih težav (presežek estrogena).. Konopljika nam lahko pri tem zelo pomaga.

Obsežne raziskave učinkovitosti konopljike

Obsežne klinične študije, ter več kot dva tisoč let uporabe v ljudskem zdravilstvu, so izkazale učinkovitost te rastline. Konopljika deluje tako, da spodbuja in normalizira hipofizo, ki uravnava ravnovesje estrogena in progesterona v telesu.

Vitex ni hormon, niti ne vsebuje hormonov. To je nežno zelišče, ki deluje dolgoročno in po začetnem obdobju ter v nasprotju s sintetičnimi hormoni, ki imajo na naše žleze in organe takojšen vpliv. Prav tako nima stranskih učinkov, ki so pri terapijah s sintetičnimi hormoni vedno bolj znani. Raziskave med ženskami so pokazale pozitivne učinke in znake izboljšanja med 93% vseh žensk, ki so izvleček konopljike uporabljale 5 mesecev.

- Oglas -
menopavza

V študiji med 20 ženskami, ki so bile brez menstruacije oz. So jo izgubile, je preizkušnja z uporaba konopljike oziroma vitexa pokazala povrnitev menstrualnih ciklov pri 15 ženskah, pri ostalih treh pa tudi ob souporabi progesteronske kreme. Prav tako je preizkus pokazal višjo vrednost progesterona v slini po obdobju jemanja in mazanja po petih mesecih.

V drugi študiji je 18 neplodnih žensk jemalo Vitex 3 mesece. 2 sta postali noseči, po še dveh mesecih mazanja je zanosilo še 8 žensk. Pri ostalih so analize pokazale višje vrednosti progesterona, kot na začetku. V spet neki drugi študiji med 117 ženskam z aknami, se je po šestih tednih jemanja vidno izboljšanje pokazalo v kar 70%.

Konopljika neguje in podpira endokrini sistem tako, da le ta najde svoje optimalno ravnotežje

Konopljika je zelo koristna za ženske, ki prenehajo z jemanjem kontracepcijskih tablet, saj imajo mnoge nepravilen in neuravnan menstrualni cikel še zelo dolgo časa. Vitex lahko močno skrajša čas ponovne vzpostavitve hormonskega ravnovesja. Za še boljše učinke ženske ob souporabi Vitexa uporabljajo tudi naravne progesteronske kreme.

Vitex zmanjšuje možnosti za spontani splav, po rojstvu pa pomaga pri proizvodnji mleka.

Konopljika ponuja tudi številne koristi za ženske, ki so v menopavzi. Pomaga za lajšanje številnih neprijetnih simptomov v tem prehodnem času, vključno z vročinskimi oblivi, depresijo in tesnobnostjo.

Odličen je pri fibroidnih prsih, maternici in pri endometriozi. Vse te težave se pojavljajo tudi zaradi presežka estrogena in pomanjkanja progesterona.

uporaba konopljike

Potrebna večmesečna uporaba pripravkov

Danes se uporabljajo pripravki iz navadne konopljike v obliki tinktur (alkoholni izvleček). Učinek ni takojšen, potrebna je večmesečna neprekinjena uporaba pripravkov, da dosežemo določeno učinkovanje rastline, kot je konopljika. Tudi po izboljšanju težav moramo pripravek uživati še nekaj časa. Zmleta posušena semena pa lahko uporabimo kot začimbo namesto popra.

Eterično olje navadne konopljike lahko uporabljamo v oljih za masažo v 2-odstotni koncentraciji za masažo celotnega telesa, v 5-odstotni za lokalno masažo. S krožnimi gibi v smeri urnega kazalca masiramo spodnji del trebuha ob boleči menstruaciji.

Kako jo jemati in uporabljati?

Pri uporabi konopljike ne smete pričakovati čudežev čez noč, saj deluje tako, kot vsa zelišča. Po 3-6 mesecih uporabe pa lahko pričakujete opazne spremembe na bolje. Ženske, ki si želijo še hitrejših rezultatov navadno posežejo tudi po naravni progesteronski kremi.

Kot vsa zelišča, deluje Vitex najbolje v kombinaciji z načinom življenja, ki vključuje dovolj sveže in čiste vode, pravilno in uravnoteženo prehrano, gibanje v naravi, predvsem pa veliko ljubezni do same sebe.

Nedavne znanstvene raziskave potrjujejo, da jagodičja Vitex vsebujejo aromatična olja, ki zagotavljajo določen izravnalni učinek na ženske hormone s svojim terapevtskim delovanjem na hipofizo – žlezo, ki proizvaja hormone, ki vplivajo na proizvodnjo in uravnavo progesterona in estrogena. Vitex se med ženskami uporablja že tisoče let in je varno, nežno in učinkovito naravno sredstvo za ženske v vsakem ciklu življenja.

.

NAJNOVEJŠE