Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaSindrom policističnih jajčnikov – pogosta težava sodobnega časa

Sindrom policističnih jajčnikov – pogosta težava sodobnega časa

MORDA VAS ZANIMA

Za sindrom policističnih jajčnikov so značilne stalna utrujenost, čezmerna poraščenost, čezmerna telesna masa, neredne ali celo izostale menstruacije, težave s kožo in različne oblike razpoloženjskih motenj. Za tem sindromom trpi približno sedem odstotkov žensk. Sindrom policističnih jajčnikov je tudi najpogostejši vzrok za neplodnost žensk – če bolezni ne zdravimo, se lahko razvije rak maternične sluznice.

Kaj je sindrom policističnih jajčnikov?

- Oglas -

Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo visoko raven luteinizirajočega hormona, povišana je tudi raven estrogena in testosterona, primanjkuje pa jim progesterona. Bolnice s sindromom policističnih jajčnikov so tudi veliko bolj podvržene tveganju  za razvoj bolezni srca in ožilja ter sladkorne bolezni.

Zelo pomembno vlogo pri obravnavi sindroma policističnih jajčnikov igra ustrezna prehrana, še posebej pri tistih ženskah, ki se borijo s čezmerno telesno maso. Z ustrezno prehrano bo ženska poskrbela za stabilno raven inzulina v krvi, zmanjšala se bo dlakavost, lepša pa bo tudi njena polt. Ko ženska doseže normalno telesno maso, se zmanjšajo tudi drugi simptomi, močno pa se močno poveča tudi možnost zanositve, s čimer imajo ženske s sindromom policističnih jajčnikov navadno veliko težav. Strokovnjaki se še vedno ukvarjajo z iskanjem vzroka za nastanek tega obolenja, a jim ga še do danes ni uspelo z gotovostjo potrditi.

Kakšna naj bo torej prehrana žensk s sindromom policističnih jajčnikov?

Če ima ženska težave s čezmerno telesno maso, je zelo pomembno, da se izgube le-te loti postopno in pod nadzorom strokovnjaka za prehrano. Različne hitre in rigorozne diete v tem primeru zagotovo ne pridejo v poštev.

Priporočljivo je, da ženske dajejo prednost živilom z nizkim glikemičnim indeksom. Uživajo naj veliko prehranskih vlaknin – posegajo naj po zelenjavi, stročnicah, ovsu, ječmenu, kvinoji. Vsa ta živila odstranjujejo presežek estrogena iz našega telesa. Vsa močno predelana hrana pa po drugi povzroča kopičenje maščob, česar pa zagotovo nočemo.

- Oglas -

Prav tako je zelo pomembno, da ženske omejijo uživanje alkohola, saj ta zmanjšuje raven cinka, železa in vitamina B6 – prav ti so zelo pomembni za zagotavljanje hormonskega ravnovesja v našem telesu.

Ženske naj vsekakor dajo prednost ekološko pridelanim živilom. Ljudje v današnjem času s hrano zaužijemo veliko dodatkov in kemikalij, zato prav nič ne preseneča, da ima toliko ljudi, ne le žensk, ampak tudi moških, težave s hormonskim neravnovesjem. Različni umetni dodatki zelo motijo naše hormonsko delovanje in v telesu ustvarjajo pravi kaos. Odločitev o tem, ali dati prednost ekološko pridelanim živilom, je torej na dlani.

Ženske, ki imajo zaradi sindroma policističnih jajčnikov težave s čezmerno telesno težo, bodo, ko bodo shujšale, ne le veliko naredile za svoje zdravje, ampak se bo tako povečala tudi njihova samozavest in splošno zadovoljstvo.

Kateri prehranski dodatki?

Dr. Lejla Kažinić Kreho, priznana hrvaška prehranska strokovnjakinja, v primeru sindroma policističnih jajčnikov priporoča naslednje prehranske dodatke:

  • Svetlinovo olje – to olje pozitivno vpliva na kožo in skrbi za optimalno delovanje imunskega sistema.
  • Vitamini B-kompleksa – pozitivno vplivajo na delovanje našega živčnega sistema.
  • Saw palmetto – številne raziskave so dokazale, da ta pripravek blokira presežek moških hormonov in tako pomaga zmanjševati prekomerno poraščenost.
  • Navadna konopljika – ta zeliščni pripravek spodbuja proizvodnjo progesterona.
  • Šentjanževka – pripravek iz šentjanževke pozitivno vpliva na naše razpoloženje.
  • Donq quai – pravimo mu kar »ženski ginseng«. Ta pripravek vsebuje veliko vitaminov E in B12 ter železa. Gre za kombinacijo, ki se veže na estrogenske receptorje in pripomore k odstranitvi presežka estrogena.

Strokovnjakinja ob tem opozarja, da moramo izbiro prehranskih dopolnil prilagoditi svojim simptomom in težavam. Preden se odločite za kakršenkoli prehranski dodatek, se predhodno obvezno posvetujte s strokovnjakom.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×