0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSvetlinovo olje ali zdravilno olje nočne frajle

Svetlinovo olje ali zdravilno olje nočne frajle

MORDA VAS ZANIMA

Svetlinovo olje, izdelano iz rastline svetlina, je izredno bogato z maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za naše zdravje. Pomaga pri mnogih težavah oči in kože ter zdravi številne druge neprijetnosti, ki nas pestijo in nam grenijo življenje. Poznale so ga že naše babice, ki so rastlino poimenovale “nočna frajla”, saj cvetove odpira samo ponoči. Pomaga pa celo pri depresiji in predmenstrualnem sindromu.

- Oglas -

Svetlinovo olje je zelo priljubljenopo svetu

Najpogosteje in najlažje svetlinovo olje najdete v ZDA in Kanadi, razširjen je namreč čez celo Severno Ameriko in je precej netežaven, saj raste v skoraj vseh pogojih. Zelo rad se razraste kar tako, ob cesti, na travnikih, celo na vrtu za hišo. Ko so svetlinovo olje v sedemnajstem stoletju prenesli v Anglijo, se je od tam hitro razširil po Evropi in nato še dlje po celem svetu, kjer so ga s pridom uporabljali, ob prihodu umetno ustvarjanih zdravil pa nanj malce pozabili. Zdaj ko spet prevladuje želja po zdravem življenju, se ljudje ponovno vedno bolj zavedajo njegovih koristi.

Svetlinovo olje

Zdravilo za vse

Svetlinovo olje vsebuje življensko pomembne esencialne maščobne kisliname, kot sta GLA in LA (gama linolenska in linolna kislina). Rastlina je dvoletna, kar pomeni, da je njen življenjski razpon dolg dve leti. Zraste med 30-imi in 150-imi centimetri in cveti od pozne spomladi do poznega poletja. Cvet je lepe, bledorumene barve in ga krasijo samo štirje cvetni listi srčkaste oblike. Njegovo učinkovitost so odkrili že domorodci Severne Amerike, Indijanci, ki so z njegovo pomočjo celili rane, zdravili kožne bolezni, zastrupitev jeter, ženske težave in težave s prebavo ter celo posledice ponočevanja. Res je, svetlin se je izkazal kot čudovito zdravilo proti mačku!

Svetlinovo olje pridobivajo s stiskanjem semen rastline. Kot smo že omenili, je svetlinovo olje bogat vir gama linolenske (GLA) in linolne (LA) kisline, ki sta nenasičeni esencialni maščobni kislini. Nase vežeta proste radikale in sta tako zelo pomembni za zaščito celic in živcev. GLA tudi povečuje tvorbo prostaglandina E-1, katerega naloga je, da manjša lepljenje trombocitov in tako izboljša pretok krvi. Prav to je razlog, da je svetlinovo olje zelo priporočljivo za uživanje pred menstruacijo, saj lajša menstrualne težave. Po drugi strani pa ga priporočamo ljudem, ki imajo povišan holesterol, saj znižuje vrednosti slabega holesterola in telo tudi brani pred srčno-žilnimi boleznimi.

- Oglas -

Svetlinovo olje proti revmi in depresiji

GLA hkrati tudi zelo dobro vpliva na zmanjševanje vnetij in spodbuja prebavo. Tako je priljubljen pri ljudeh, ki trpijo za revmo ali artritisom, saj zmanjšuje otekanje sklepov in bolečine, ki so povezane s tema zahrbtnima težavama. Spodbujanje prebave je seveda dobra novica za vse, ki si kdaj koli želijo uravnavati svojo telesno težo, saj z njegovo pomočjo hitreje porabljamo kalorije. Morda prav ob vseh teh pojasnilih ni presenetljivo, da je tudi dobro zdravilo ob napadih tesnobe in depresiji. Izboljšuje namreč tudi razpoloženje, zahvaljujoč prostagladinom, ki uravnavajo delovanje možganov, hkrati pa spodbuja delovanje centralnega živčevja, preganja utrujenost in bistri koncentracijo.

Olje Svetlina

Raziskave so celo potrdile, da svetlinovo olje zelo dobro vpliva na naše razpoloženje in prispeva k zmanjševanju tesnobnosti. Poleg lajšanja predmenstrualne napetosti pa se lahko nanj zanesemo tudi pri predmenstrualni bolečini v prsih, potenju med menopavzo, vročinskih valovih in simptomih živčnosti. Že v osemdesetih pa so z raziskavo dokazali, da svetlinovo olje pomaga tudi pri težavah s kožo in blaži suho, srbečo kožo ter zdravi različne kožne alergije in luskavico. Pri redni in dolgotrajni uporabi pa lahko računate tudi na močno izboljšanje ekcematoznih sprememb na koži. Notranje se svetlinovo olje uporablja kot blažilec astmatičnega in sopečega kašlja ter želodčnih ali črevesnih težav, medtem ko zunanje prav lepo oskrbi podplutbe in rane.

Tudi za lepoto

To neverjetno svetlinovo olje pa hkrati pomaga tudi pri težavah z visokim krvnim pritiskom. Njegove učinkovine uničujejo rakave celice, kar je že dokazano, medtem ko preverjajo, na katere rakave celice ima še posebej uničujoč vpliv. Svetlinovo olje kot samo je izredno zdravo in priporočljivo, vendar je prav zaradi svoje moči lahko v prekomernih količinah tudi škodljivo. Stranski učinki so sicer blagi in se kažejo v lažjih oblikah, kot so mehko blato, glavoboli in slabost. Prav tako zaenkrat še ni znano, kako učinkuje, če ga jemljete med nosečnostjo, zato se o uporabi v tem času posvetujte s svojim zdravnikom.

Za lepotilne pripravke svetlinovo olje uporabljajo predvsem za nohte in lase, saj utrjuje nohte in krepi lase in jim daje sijaj. Ženske ga včasih uporabljajo tudi pri težavah s plodnostjo, medtem ko naj bi bil izredno uporaben celo pri zatiranju demence in naj bi izboljšal nekatere bolezenske znake shizofrenije, čeprav izzove neprijetno reakcijo pri bolnikih, ki se zdravijo z epileptogenimi zdravili. Najnovejše raziskave pa kažejo, da pomaga bolnikom s težjo obliko multiple skleroze, manj pa tistim z lažjo. Ker pa sta obe esencialni kislini prisotni v materinem mlekuzato ga doječe matere lahko jemljejo. Za tem pa stoji tudi razlaga, zakaj pomirja in uravnava razpoloženje. Narava nas vedno znova preseneča.

Svetlin

Ekcem

Ekcem se razvije, kadar ima telo težave pri spreminjanju maščob, ki so v hrani, v GLK. Raziskave so pokazale, da se ob uporabi svetlinovega olja v roku treh mesecev srbenje ublaži, posledično pa se zmanjša potreba po uporabi lokalnih steroidnih krem.

- Oglas -

Menstrualne težave

Tudi pri menstrualnih težavah je svetlinovo olje dokazano zelo učinkovito, lajša namreč predmenstrualni sindrom, pomaga pri napetih prsih, pa tudi pri menstrualnih krčih.

Revmatoidni artritis

Znanstveniki so opazili, da pri nekaterih ljudeh jemanje svetlinovega olja lajša simptome revmatoidnega artritisa. V ta namen ga je priporočljivo jemati v kombinaciji z maščobnimi kislinami omega 3, ki jih najdemo v lanenih semenih in lososu.

Nasveti za uporabo svetlinovega olja

Dobite ga kot olje ali v obliki kapsul ali tablet in ga lahko vsakodnevno dodajate hrani. Pomaga tako svetlinovo olje pri lepoti kot pri zdravju.

  • Trepalnice: pomaga pri krepljenju trepalnic in preprečuje njihovo lomljenje.
  • Lasje: krepi tudi lase in pomaga, da se manj lomijo in v številnih primerih tudi manj cepijo.
  • Odvajanje od alkohola: ker dviguje razpoloženje in zmanjšuje depresijo, pomaga tudi pri odvajanju odvisnosti od alkohola.
  • Čaj: navadno ga pijemo tako, da poparimo dve žlički listov, ne cvetov; priporočajo ga kot kuro; najdete pa ga lahko tudi na naših travnikih.
  • Srčno-žilne bolezni: ker redna uporaba znižuje holesterol in krvni tlak ter preprečuje strjevanje krvi, zmanjšuje tudi tveganje razvoja in zapletov srčno-žilnih bolezni.

Morebitni stranski učinki

Čeprav je uporaba svetlinovega olja načeloma varna, pa previdnost nikoli ni odveč. V nekaterih primerih lahko povzroči blažje stranske učinke, med drugim glavobol, želodčne težave in napenjanje. Če se katerikoli pojavi, z jemanjem prenehajte. Uporaba svetlinovega olja se prav tako odsvetuje nosečnicam. Jemati ga ne smemo tudi v primeru, če jemljemo zdravila proti strjevanju krvi, saj lahko poveča nevarnost krvavitev. Tudi nevarnost napadov pri ljudeh z epilepsijo se ob jemanju svetlinovega olja poveča, zato se mu, če imate epilepsijo, vsekakor izognite.

Zdravilne učinke pa pripisujejo tudi ricinusovemu olju.

.

NAJNOVEJŠE