DomovZdravje & prehranaKonopljino olje v prehrani

Konopljino olje v prehrani

Pri uporabi konopljinega olja v prehrani je potrebno upoštevati, da se olje začne dimiti pri nizki temperaturi, zato ni primeren za cvrtje. Uporablja se ga predvsem kot prehrambno dopolnilo in dodatek k hrani. Olje je tako idealno za uporabo solatnih prelivov, izdelavo namazov in hladnih omak.

Recept: Namaz iz čičerike

Sestavine:

- Oglas -
  • 2 skodelici kuhane čičerike
  • 3 žličke limoninega soka
  • 3 žličke konopljinega olja
  • 3 žličke sezama
  • začimbe: sol, poper, ostale začimbe po želji

 Priprava: Kuhano čičeriko v mešalniku (ali ročno) dobro pretlačite. Dodajte limonin sok in konopljino olje. Mešanico dobro premešajte in ji dodajte sezam ter začimbe po okusu.

Recept: Pesto

Sestavine:

  • 2 skodelici sveže bazilike
  • 1 strok česna
  • ½ skodelice sesekljanih pinjol ali indijskih oreščkov
  • ½ skodelice parmezana
  • 5 žlic konopljinega olja
  • začimbe: sol, poper po okusu

Postopek: Baziliko z mešalnikom (ali ročno) sesekljajte na drobne koščke. K temu dodajte drobno narezan česen, sesekljane oreščke, nariban parmezan in konopljino olje. Mešanico po okusu začinite. Tako pripravljen pesto je odličen spremljevalec testenin ali krompirja.

Eva Žnidar
Eva Žnidar
Univerzitetna diplomirana komunikologinja, psihoterapevtka in ustvarjalka iz naravnih materialov.

NAJNOVEJŠE