Pri uporabi konopljinega olja v prehrani je potrebno upoštevati, da se olje začne dimiti pri nizki temperaturi, zato ni primeren za cvrtje. Uporablja se ga predvsem kot prehrambno dopolnilo in dodatek k hrani. Olje je tako idealno za uporabo solatnih prelivov, izdelavo namazov in hladnih omak.

Recept za pesto s konopljinim oljem

Recept: Namaz iz čičerike

Sestavine:

  • 2 skodelici kuhane čičerike
  • 3 žličke limoninega soka
  • 3 žličke konopljinega olja
  • 3 žličke sezama
  • začimbe: sol, poper, ostale začimbe po želji

 Priprava: Kuhano čičeriko v mešalniku (ali ročno) dobro pretlačite. Dodajte limonin sok in konopljino olje. Mešanico dobro premešajte in ji dodajte sezam ter začimbe po okusu.

Recept: Pesto

Sestavine:

  • 2 skodelici sveže bazilike
  • 1 strok česna
  • ½ skodelice sesekljanih pinjol ali indijskih oreščkov
  • ½ skodelice parmezana
  • 5 žlic konopljinega olja
  • začimbe: sol, poper po okusu

Postopek: Baziliko z mešalnikom (ali ročno) sesekljajte na drobne koščke. K temu dodajte drobno narezan česen, sesekljane oreščke, nariban parmezan in konopljino olje. Mešanico po okusu začinite. Tako pripravljen pesto je odličen spremljevalec testenin ali krompirja.

Eva Žnidar, foto: Dreamstime