Yacon – supersladilo

    Kadar se želite posladkati in se hkrati izogniti negativnim posledicam uživanja sladkorja, je Yacon oziroma sladilo iz yacona odlična izbira. Potešilo bo vašo željo po sladkem brez kopičenja odvečnih kalorij, hkrati pa bo ugodno vplivalo na prebavo in opravilo s škodljivimi prostimi radikali v telesu.
    Yacon - supersladilo
    Yacon (Smallanthus sonchifolius) spada v družino sončnic. Rastlina zraste do 2 metra visoko. Ima značilne rumene cvetove in velike liste, ki jih domačini uporabljajo v prehrani. Najbolj okusen del je njegova korenina. Z yaconom so se prehranjevali že Inki. Španski zavojevalci se nad njim niso navdušili, saj je njegova hranilna vrednost nizka. Popularnost izven meja Južne Amerike je znova pridobil šele v današnjem času, čeprav so že leta 1930 začeli raziskovati njegove koristi za zdravje. V svojem naravnem okolju, v Andih, raste yacon na 1000–2500 metrih, vendar ga je moč gojiti povsod, kjer raste njegov sorodnik – sončnica. Gojite ga lahko na vrtu tudi pri nas. Posadite ga istočasno kot paradižnik. Lepo raste v dobro prezračeni rahli zemlji. Treba ga je redno zalivati s toplo vodo, enkrat na mesec pa se ga nahrani z minerali. Yacon je sicer odličen tudi kot naravno mineralno gnojilo.

    Uživanje yacona

    YaconGomolji imajo rumeno, oranžno, rdeče ali rožnato meso sladkega okusa, ki nekoliko spominja na kombinacijo jabolka in zelene. Izjemne hranilne lastnosti Yacona v Južni Ameriki, od koder prihaja, poznajo že tisočletja. Ima malo kalorij in veliko vlaknin. Vsebuje veliko inulina, sladkorja, ki ga človeško telo razgraja zelo počasi. Zaradi tega je odličen v prehrani vseh, ki pazijo na težo. Inulin pospešuje prebavo in pospešuje rast za prebavo pomembnih bakterij v telesu. Istočasno pomaga uničevati telesu škodljive bakterije. Nedavne raziskave so potrdile, da yacon vsebuje tudi veliko število antioksidantov. Listi vsebujejo koristne kisline, po zaslugi katerih imajo tako kot korenina probiotične in antioksidantne lastnosti. Je odličen, če ga uživamo svežega, poškropljenega z nekaj kapljicami limoninega soka. V trgovinah se dobi čaj iz yaconovih listov, ki je zelo primeren za sladkorne bolnike, saj znižuje raven sladkorja v krvi in v obliki sirupov in praškov, ki so izvrstno nadomestilo za sladkor. Yaconov čips, ki se dobi v nekaterih trgovinah z zdravo prehrano, je zdrav, okusen nizkokalorični prigrizek.

    PREBERITE TUDI:  Infrardeča savna pomaga pri odstranjevanju težkih kovin iz telesa

    Yacon – zdravo naravno sladilo

    Naravno sladilo iz yacona je izjemno zdrav nadomestek običajnega sladkorja. Z uporabo se ne le izognemo škodljivemu delovanju navadnega sladkorja, ampak tudi pripomoremo k boljšemu zdravju in počutju. V trgovinah je sladilo na voljo v obliki prahu in sirupa. Uživanje sladila iz yacona je priporočljivo pri dietah za sladkorne bolnike in v prehrani ljudi, ki imajo težave s previsoko telesno težo. Fruktololigosahadiri, ki jih vsebuje, takoj po zaužitju znatno znižajo raven sladkorja v krvi. Yacon je zelo hranljiv in je v prehrani lahko zdrav nadomestek krompirja. V telesu kopiči mikroelemente, kot je selen, ki ga včasih – po zaslugi njegovega antioksidantnega učinkovanja – imenujejo tudi eliksir mladosti. Selen med drugim preprečuje srčni infarkt, blagodejno deluje na živčni sistem in pomaga ohranjati jasnost uma v starosti. Yacon vsebuje tudi železo, kalcij, natrij, kalij, karoten in magnezij, ter vitamine A, B1, B2 in C. Uživanje sladila iz yacona je priporočljivo ne le pri debelosti in zaprtju, ampak tudi če vas mučijo nespečnost, artritis, visok krvni pritisk ali bolezni ledvic.

    A. J., Foto: Wikipedia, Dreamstime

    Povejte svoje mnenje - kometirajte