Naravna sladila – posladkajte se bolj zdravo!

Naravna sladila so tista sladila, ki so čim manj predelana in vsebujejo sestavine, ki so koristne za naše zdravje. Preverite, katera so.

Ob vsakodnevnim opozorilom o škodljivosti dolgoročne in pretirane uporabe belega rafinirange sladkorja za naše zdravje, se vse več ljudi odloča za alternativne oblike sladil – to so naravna sladila, s katerimi se nam ni potrebno popolnoma odreči sladkim gurmanskim užitkom, le da imamo zato manj slabe vesti. Že z zamenjavo belega sladkorja s trsnim, nerefiniramo boste naredili majhen korak k bolj zdravemu načinu življenja, seveda pa morate biti pazljivi, da je resnično pravi sladkor, ne le pobarvan beli sladkor.

Naravna sladila za sladko in bolj zdravo prihodnost

Naši vsakodnevni obroki so po navadi polni sladkorja. Pravzaprav se beli sladkor nahaja že v toliko izdelkih, da včasih niti pomislimo ne več, koliko sladkorja smo dejansko zaužili. Obstaja tudi kar nekaj sintetičnih sladil, ki jih naše telo težko prebavi, rezultat tega pa je še več maščobnih oblog. Posledice pa so lahko tudi nevarne: npr. debelost, sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, arthritis, …

Predstavljamo vam, katera naravna sladila so dostopna pri nas:

Nektar agave ali agavin sirup

Nektar modre agave vsebuje 90% fruktoze in je bolj sladek kot navadni sladkor. Viskoznost agave pa je nekje med medom ter javorjevem sirupom.

Sirup rjavega riža

Je sladilo in vsebuje 50% kompleksnih karbohidratov, katere po navadi prebavljamo približno 2 uri, kar nam daje energijo dalj časa.

Med spada med najbolj pripljubljena naravna sladila

Ima več kalorij kot rafiniran sladkor. Domači med pa bi naj imel celo zdravilne učinke in bi naj vseboval encime ter manjše količine mineralov in vitaminov B-kompleks, zato spada med najbolj priporočena domača naravna sladila.

Stevia

Je narajena iz izvlečka rastline “Rebaudiana stevia“ in se ponaša s tem, da ne vsebuje nič ogljikovih hidratov. Je pa tudi približno 300-krat bolj sladka od sladkorja, zato ni čudno, da se je uvrstila med naravna sladila že pri marsikateremu našemu bralcu.

Javorjev sirup

Če kupujete javorjev sirup glejte, da je ta resnično narajen iz javorja in ni le cenejša različica javorjvega sirupa, nasičena s fruktozo. Javorjev sirup je tudi dober vir antioksidantov.

Ne zamudite zanimivih vsebin: