Kljuฤni poudarki:
- Javorjev sirup je naravno sladilo z bogato vsebnostjo mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki krepijo zdravje.
- Pridobiva se iz soka javorjevih dreves, ki ga zgoลกฤujejo s segrevanjem, da odstranijo odveฤno vodo.
- Vsebuje veฤ kot 50 antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjลกujejo vnetja.
- Uporablja se kot naravno sladilo v razliฤnih jedeh, od palaฤink do solatnih prelivov in marinad.
Javorjev sirup je kot nalaลกฤ za vas, ฤe ste bolj sladkosnedne narave in se nikakor ne morete upreti sladkim stvarem. Ta sirup je naravno sladilo in je veliko bolj zdrav od navadnega sladkorja ter medu, saj vsebuje veliko veฤjo koncentracijo mineralov.
Zgodovina in procesiranje javorjevega sirupa
Zgodba o javorjevem sirupu sega daleฤ nazaj โฆ ลฝe Indijanci in ostala ameriลกka plemena v severovzhodnih predelih Zdruลพenih drลพav Amerike in iz jugovzhodne Kanade so uporabljali javorjev sok, ki so ga predelali v sirup. Postopek je bil dokaj enostaven, saj so v drevesno skorjo naredili zareze ali luknjice, iz katerih je pritekal sok, ki je sestavljen iz skoraj 90 %
vode. Sok so zbirali v posodah, narejenih iz brezovega lesa in ga nato segrevali z uporabo vroฤega kamenja (da je voda izhlapela, sok pa je ostal). V mrzlih mesecih so uporabili nekoliko drugaฤno in tudi hitrejลกo metodo, in sicer so pustili, da je voda zmrznila in jo takลกen naฤin ลกe laลพje loฤili od soka. Precej ฤasa je javorjev sirup sluลพil za trgovsko izmenjavo, saj je bil precej cenjen, vse dokler ga ni nekoliko izpodrinila uporaba sladkornega trsa.
Javorjev sirup so izdelovali ลพe indijanci
ล e preden so Evropejci naselili Severno Ameriko, so Indijanci ลพe poznali dobre lastnosti javorjevega sirupa. Sladki drevesni sok so imenovali โsladka vodaโ, in ฤeprav o uporabi te vode ni znanega veliko, naj bi jo uporabljali za kuhanje jedi za poglavarja, navadno predvsem divjaฤine. ฤeprav so bile jedi, skuhane v tej vodi, veliko bolj sladke, pa so ลพe staroselci prepoznali izjemne lastnosti tega sirupa, saj je bil zelo hranilen in visokoenergijski. Sladilo so cenili do te mere, da so celo praznovali โsladko lunoโ, ki je bila prva polna luna spomladi. Praznovanje je vkljuฤevalo tudi โjavorjev plesโ.
ลฝe v ลกestnajstem stoletju naj bi ga uporabljali tudi Evropejci, ki so odkrili tudi manj nasilen naฤin pridobivanja sirupa kot prvotni naseljenci Severne Amerike, ki so v debla dreves delali ลกiroke in globoke zareze. Evropejci so zvrtali luknjo in pustili, da je skozi nastavljeno pipo sok iztekel v velika vedra, ki so ลพe ฤakala na sladko vodo. Procesiranje se je skozi stoletja precej spreminjalo in napredovalo, v osnovi pa ostajalo enako. Od dvajset do petdeset litrov drevesnega soka je treba prevrevati na odprtem ognju, dokler ne ostane pribliลพno liter sirupa.
Javorjev sirup je navadno narejen iz drevesnega soka sladkornega javorja, rdeฤega javorja ali ฤrnega javorja. V mrzlem vremenu namreฤ ta drevesa v svojih deblih in koreninah pred zimo shranijo ลกkrob, ki se nato spremeni v sladkor in se potem spomladi dviga v drevesni sok. Tega pridobijo tako, da v debla zvrtajo luknje in pridobijo izloฤen sok, ki ga potem segrevajo, da nekaj vode izhlapi in tako pse dobi javorjev sirup v koncentrirani obliki.
V druลพini javorjevih dreves obstaja veฤ razliฤnih vrst, a le nekatera so primerna za pridobivanje kvalitetnega sladkorja za vse bolj priljubljen sirup. Drevo mora rasti pribliลพno 40 let, da doseลพe premer 30 centimetrov, saj je ลกele pri tej velikosti primeren za pridobivanje sladkega soka. Luknje, ki so pozorno in previdno zvrtane v deblo, ne povzroฤajo drevesu ลกkode, saj se skorja zaraste. ฤe pomislimo, da naredimo iz pribliลพno 45 litrov javorjevega soka 1 liter sirupa, ลกele vemo, koliko vode je treba odstraniti in koliko lukenj navrtati! Iz enega drevesa lahko ฤrpajo sok omejeno ลกtevilo dni, in sicer od ลกtiri do ลกest tednov.
Sama izdelava javorjevega sirupa je dokaj preprosta. Najprej naredijo nekaj lukenj v drevo, iz kateri se bo poฤasi iztekel sirup v zbiralne posode. Nato pa ga prekuhajo, da iz njega izhlapi voda in ostane le 100% javorjev sirup. V tem ฤasu pa le-ta proizvede tudi znaฤilen okus ter barvo. To je seveda tradicionalen naฤin pridelave sirupa, komercialne, pa je seveda malce drugaฤen.
Dandanes so postopki pridobivanja sirupa precej bolj sodobni, napredni, zato lahko proizvedejo ogromne koliฤine tega sladila. Pridobljen drevesni sok naj bi vseboval zgolj 3 % sladkorja in ลกele po 72 urah kuhanja dobi sirup ลพelenih 64 % sladkorja.
Najveฤji proizvajalec je ลกe vedno Kanada, zato niti ni presenetljivo, da ima ta drลพava na svoji zastavi upodobljen javorjev list. Podatki pravijo, da v Kanadi in Ameriki proizvedejo pribliลพno veฤ kot 5 milijonov galonov (kar znaลกa pribliลพno 20.000. 000 litrov) javorjevega sirupa letno!
Sladko zdravje
Sirup ni le dobrega okusa, je tudi zdrav, saj poleg meลกanice sladkorja vsebuje ลกe minerale in vitamine, ki so dobrodoลกla popestritev naลกemu organizmu. V njem najdemo namreฤ ลกe kalcij, fosfor, kalij, ลพelezo, magnezij, mangan, B vitamine itd.
Navduลกenci nad javorjevim sirupom pa morate biti pozorni pri nakupu. Preglejte deklaracijo, na kateri je napisano, kaj vse je v izdelku, saj je mnogo sirupov oznaฤenih kot naravnih, ฤeprav je v njih dodanih neลกteto umetnih konzervansov, barvil, koruznega sirupa itd. Originalni sirupi so cenovno precej draลพji od t. im. imitatorjev, ki jih je na naลกih policah precej.
Razredi in hranilnost
Za vse, ki ลพe kupujete to izvrstno sladilo, in tudi za tiste, ki se boste prviฤ odpravili ponj, pa je pomembno, da se zavedate raznolikosti glede kakovosti. Javorjev sirup se oznaฤuje s ฤrkami od A do D. A je najsvetlejลกi in najbolj razredฤen ter se deli na AA (zelo svetel) in A (svetel), B je srednji, C temnejลกi in D najtemnejลกi. A to velja le za kanadski javorjev sirup, ameriลกki se deli le na A in B. Najbolj svetli in najbolj razredฤeni imajo navadno bolj blag okus in so bolj tekoฤi kot temnejลกi, ki so tudi veliko bolj sladki. Seveda se intenzivnost sladkosti obฤuti tudi z drugaฤnim okusom sladkosti โ po javorju!
Najbolje pa je, da sirup kupujete v bio in eko trgovinah, saj v supermarketih naletite na javorjev sirup, ki ima v resnici le 20 % javorjevega sirupa, ostalo je koruzni, dodane pa so ลกe razne kemikalije, barvila in umetni okusi. Seveda je v njih lahko tudi cel kup prezervativov, zato raje kupite sirup, ki ima krajลกi rok uporabe in je kupljen v trgovinah, ki so znane po naravnih izdelkih. Pravi javorjev sirup ima veฤ hranilnih vrednosti kot med ali sladkor in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in prepreฤujejo razvoj prostih radikalov, ki povzroฤajo raka ali diabetes.
Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in ojaฤan imunski sistem. Vsi ti antioksidanti ga uvrลกฤajo na seznam super ลพivil, saj v njem najdete antioksidante, ki jih navadno odkrijemo v razliฤnih jagodah, ฤaju, rdeฤem vinu, paradiลพniku, polnozrnati moki in lanenem semenu!
Uporaba javorjevega sirupa
Kot naravno sladilo je tako javorjev sirup uporaben v vseh primerih, v katerih navadno uporabljate sladkor: od peke do kave, ฤaja in celo kosmiฤev. Shranjujte ga na suhem, in ฤe se le da temnem mestu, ลกe najbolje pa v hladilniku. Neodprt sirup sicer lahko ostane na polici ลกe kar dolgo, a ฤe ga dolgo ne boste odprli in uporabili, utegne potemneti in njegov okus lahko malce zbledi. ฤe je odprt, a se je na robu steklenice naredila plesen, jo odstranite, sirup pa narahlo prevrite in ga pretoฤite v sterilizirano steklenico ali kozarec s pokrovom. ฤetudi bo ob prevretju sirup morda potemnel, to ne bo vplivalo na njegov okus.
Pred leti je to izjemno sladilo dobilo tudi sloves oฤiลกฤevalca telesa, ลกe posebej s pomoฤjo zvezdnic, ki so oglaลกevale dieto z javorjevim sirupom. Gre za oฤiลกฤevalni post, pri katerem pijete javorjev sirup, zmeลกan z vodo, limoninim sokom in kajenskim poprom. Zaslovel je s pomoฤjo pevke Beyoncรฉ, ki je zatrdila, da je v desetih dneh izgubila skoraj deset kilogramov, ko se je pripravljala na vlogo v filmu Sanjske punce. ฤe razmiลกljate o tovrstnem oฤiลกฤevanju strupov iz telesa, vam svetujemo, da se pred tem posvetujete s svojim zdravnikom.
In zakaj je javorjev sirup tako zdrav?
Med drugim vsebuje veliko magnezija ter cinka, ki sta potrebna za normalno delovanje telesa. Magnezij je nujen zaradi proizvodnje encimov, ki skrbijo za to, da imamo dovolj energije. Javorjev sirup pa varuje tudi vaลกe srce, saj vsebnost cinka v sirupu zmanjลกuje moลพnost arteoskleroze. Prav tako pa cink pomaga pri pravilnem delovanju endotelijskih celic, ki pomagajo pri preventivi poลกkodb le-teh, katere pa povzroฤa ti. oksidiran LDL holesterol.
Javorjev sirup vsebuje vitamine kot so niacin,vitamina B5 in b6, folna kislina,vitamin A in biotin, poleg vitaminov, pa v njem najdemo tudi aminokisline.
Poznamo veฤ vrst javorjevega sirupa, ki nam povedo kakลกno barvo in okus ima. Javorjev sirup se oznaฤuje s ฤrkami od A do D, pri ฤemer je A najsvetlejลกe barve in bolj blagega okusa, medtem ko je D najtemnejลกi z najmoฤnejลกim okusom. Barva soka javorjevih dreves zavisi od letnega ฤasa โ spomladi je svetlejลกe barve, jeseni pa temnejลกe.
Javorjev sirup je najbolje kupovati v trgovinah z izdelki iz ekoloลกke pridelave, saj mu pogosto dodajajo barvila in druge dodatke za izboljลกanje barve in okusa.
Najbolje pa je, da javorjev sirup kupujete v bio in eko trgovinah, saj v supermarketih naletite na javorjev sirup, ki ima v resnici le 20 % javorjevega sirupa, ostalo je koruzni, dodane pa so ลกe razne kemikalije, barvila in umetni okusi. Seveda je v njih lahko tudi cel kup prezervativov, zato raje kupite sirup, ki ima krajลกi rok uporabe in je kupljen v trgovinah, ki so znane po naravnih izdelkih.
Pravi javorjev sirup ima veฤ hranilnih vrednosti kot med ali sladkor in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in prepreฤujejo razvoj prostih radikalov, ki povzroฤajo raka ali diabetes. Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in ojaฤan imunski sistem. Vsi ti antioksidanti ga uvrลกฤajo na seznam super ลพivil, saj v njem najdete antioksidante, ki jih navadno odkrijemo v razliฤnih jagodah, ฤaju, rdeฤem vinu, paradiลพniku, polnozrnati moki in lanenem semenu!
Zanimivosti in dejstva o Javorjevem sirupu:
- Najveฤ javorjevega sirupa pridelajo v Quebecu v Kanadi, kar 75 % vsega pridelka.
- Najboljลกi javor za pridobivanje sirupa je sladkorni javor, sledi mu ฤrni javor. Oba imata polna 2 % sladkorja v drevesnem soku.
- Drevo mora imeti vsaj 25 centimetrov premera, ki se izmeri v viลกini prsnega koลกa.
- Drevo mora biti staro vsaj 40 let.
- Sezona zbiranja drevesnega soka traja od ลกtiri do ลกest tednov med februarjem in aprilom, ko so dnevne temperature nad niฤlo, noฤne pa pod. Ko se noฤne temperature dvignejo, zaฤnejo drevesa brsteti in je sezone konec.
- Ker imajo drevesa naravni proces celjenja, se izvrtane luknje zacelijo in zato taistih ne morejo uporabiti naslednje leto. Ta poseg drevesa ne rani, ลกtevilna so bila izvrtana neลกtetokrat in so ลพivela stoletja.
- Javorjev sirup v primerjavi z vsebnostjo mleka vsebuje veฤ kalcija in v primerjavi z vsebnostjo banan vsebuje veฤ kalija.