DomovZdravje & prehranaJavorjev sirup - naravno sladilo Indijanskih plemen

Javorjev sirup – naravno sladilo Indijanskih plemen

Kljuฤni poudarki:

  • Javorjev sirup je naravno sladilo z bogato vsebnostjo mineralov, vitaminov in antioksidantov, ki krepijo zdravje.
  • Pridobiva se iz soka javorjevih dreves, ki ga zgoลกฤujejo s segrevanjem, da odstranijo odveฤno vodo.
  • Vsebuje veฤ kot 50 antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom in zmanjลกujejo vnetja.
  • Uporablja se kot naravno sladilo v razliฤnih jedeh, od palaฤink do solatnih prelivov in marinad.

Javorjev sirup je kot nalaลกฤ za vas, ฤe ste bolj sladkosnedne narave in se nikakor ne morete upreti sladkim stvarem. Ta sirup je naravno sladilo in je veliko bolj zdrav od navadnega sladkorja ter medu, saj vsebuje veliko veฤjo koncentracijo mineralov.

Zgodovina in procesiranje javorjevega sirupa

Zgodba o javorjevem sirupu sega daleฤ nazaj โ€ฆ ลฝe Indijanci in ostala ameriลกka plemena v severovzhodnih predelih Zdruลพenih drลพav Amerike in iz jugovzhodne Kanade so uporabljali javorjev sok, ki so ga predelali v sirup. Postopek je bil dokaj enostaven, saj so v drevesno skorjo naredili zareze ali luknjice, iz katerih je pritekal sok, ki je sestavljen iz skoraj 90 %

vode. Sok so zbirali v posodah, narejenih iz brezovega lesa in ga nato segrevali z uporabo vroฤega kamenja (da je voda izhlapela, sok pa je ostal). V mrzlih mesecih so uporabili nekoliko drugaฤno in tudi hitrejลกo metodo, in sicer so pustili, da je voda zmrznila in jo takลกen naฤin ลกe laลพje loฤili od soka. Precej ฤasa je javorjev sirup sluลพil za trgovsko izmenjavo, saj je bil precej cenjen, vse dokler ga ni nekoliko izpodrinila uporaba sladkornega trsa.

Javorjev sirup so izdelovali ลพe indijanci

ล e preden so Evropejci naselili Severno Ameriko, so Indijanci ลพe poznali dobre lastnosti javorjevega sirupa. Sladki drevesni sok so imenovali โ€œsladka vodaโ€, in ฤeprav o uporabi te vode ni znanega veliko, naj bi jo uporabljali za kuhanje jedi za poglavarja, navadno predvsem divjaฤine. ฤŒeprav so bile jedi, skuhane v tej vodi, veliko bolj sladke, pa so ลพe staroselci prepoznali izjemne lastnosti tega sirupa, saj je bil zelo hranilen in visokoenergijski. Sladilo so cenili do te mere, da so celo praznovali โ€œsladko lunoโ€, ki je bila prva polna luna spomladi. Praznovanje je vkljuฤevalo tudi โ€œjavorjev plesโ€.

ลฝe v ลกestnajstem stoletju naj bi ga uporabljali tudi Evropejci, ki so odkrili tudi manj nasilen naฤin pridobivanja sirupa kot prvotni naseljenci Severne Amerike, ki so v debla dreves delali ลกiroke in globoke zareze. Evropejci so zvrtali luknjo in pustili, da je skozi nastavljeno pipo sok iztekel v velika vedra, ki so ลพe ฤakala na sladko vodo. Procesiranje se je skozi stoletja precej spreminjalo in napredovalo, v osnovi pa ostajalo enako. Od dvajset do petdeset litrov drevesnega soka je treba prevrevati na odprtem ognju, dokler ne ostane pribliลพno liter sirupa.

Pridelava Javorjevega sirupa
Najveฤ javorjevega sirupa pridelajo v kanadi.

Javorjev sirup je navadno narejen iz drevesnega soka sladkornega javorja, rdeฤega javorja ali ฤrnega javorja. V mrzlem vremenu namreฤ ta drevesa v svojih deblih in koreninah pred zimo shranijo ลกkrob, ki se nato spremeni v sladkor in se potem spomladi dviga v drevesni sok. Tega pridobijo tako, da v debla zvrtajo luknje in pridobijo izloฤen sok, ki ga potem segrevajo, da nekaj vode izhlapi in tako pse dobi javorjev sirup v koncentrirani obliki.

Kako pridobivajo javorjev sirup

V druลพini javorjevih dreves obstaja veฤ razliฤnih vrst, a le nekatera so primerna za pridobivanje kvalitetnega sladkorja za vse bolj priljubljen sirup. Drevo mora rasti pribliลพno 40 let, da doseลพe premer 30 centimetrov, saj je ลกele pri tej velikosti primeren za pridobivanje sladkega soka. Luknje, ki so pozorno in previdno zvrtane v deblo, ne povzroฤajo drevesu ลกkode, saj se skorja zaraste. ฤŒe pomislimo, da naredimo iz pribliลพno 45 litrov javorjevega soka 1 liter sirupa, ลกele vemo, koliko vode je treba odstraniti in koliko lukenj navrtati! Iz enega drevesa lahko ฤrpajo sok omejeno ลกtevilo dni, in sicer od ลกtiri do ลกest tednov.

Sama izdelava javorjevega sirupa je dokaj preprosta. Najprej naredijo nekaj lukenj v drevo, iz kateri se bo poฤasi iztekel sirup v zbiralne posode. Nato pa ga prekuhajo, da iz njega izhlapi voda in ostane le 100% javorjev sirup. V tem ฤasu pa le-ta proizvede tudi znaฤilen okus ter barvo. To je seveda tradicionalen naฤin pridelave sirupa, komercialne, pa je seveda malce drugaฤen.

Dandanes so postopki pridobivanja sirupa precej bolj sodobni, napredni, zato lahko proizvedejo ogromne koliฤine tega sladila. Pridobljen drevesni sok naj bi vseboval zgolj 3 % sladkorja in ลกele po 72 urah kuhanja dobi sirup ลพelenih 64 % sladkorja.

Najveฤji proizvajalec je ลกe vedno Kanada, zato niti ni presenetljivo, da ima ta drลพava na svoji zastavi upodobljen javorjev list. Podatki pravijo, da v Kanadi in Ameriki proizvedejo pribliลพno veฤ kot 5 milijonov galonov (kar znaลกa pribliลพno 20.000. 000 litrov) javorjevega sirupa letno!

Sladko zdravje

Sirup ni le dobrega okusa, je tudi zdrav, saj poleg meลกanice sladkorja vsebuje ลกe minerale in vitamine, ki so dobrodoลกla popestritev naลกemu organizmu. V njem najdemo namreฤ ลกe kalcij, fosfor, kalij, ลพelezo, magnezij, mangan, B vitamine itd.

Navduลกenci nad javorjevim sirupom pa morate biti pozorni pri nakupu. Preglejte deklaracijo, na kateri je napisano, kaj vse je v izdelku, saj je mnogo sirupov oznaฤenih kot naravnih, ฤeprav je v njih dodanih neลกteto umetnih konzervansov, barvil, koruznega sirupa itd. Originalni sirupi so cenovno precej draลพji od t. im. imitatorjev, ki jih je na naลกih policah precej.

Naravni javorjev sirup

Razredi in hranilnost

Za vse, ki ลพe kupujete to izvrstno sladilo, in tudi za tiste, ki se boste prviฤ odpravili ponj, pa je pomembno, da se zavedate raznolikosti glede kakovosti. Javorjev sirup se oznaฤuje s ฤrkami od A do D. A je najsvetlejลกi in najbolj razredฤen ter se deli na AA (zelo svetel) in A (svetel), B je srednji, C temnejลกi in D najtemnejลกi. A to velja le za kanadski javorjev sirup, ameriลกki se deli le na A in B. Najbolj svetli in najbolj razredฤeni imajo navadno bolj blag okus in so bolj tekoฤi kot temnejลกi, ki so tudi veliko bolj sladki. Seveda se intenzivnost sladkosti obฤuti tudi z drugaฤnim okusom sladkosti โ€“ po javorju!

Najbolje pa je, da sirup kupujete v bio in eko trgovinah, saj v supermarketih naletite na javorjev sirup, ki ima v resnici le 20 % javorjevega sirupa, ostalo je koruzni, dodane pa so ลกe razne kemikalije, barvila in umetni okusi. Seveda je v njih lahko tudi cel kup prezervativov, zato raje kupite sirup, ki ima krajลกi rok uporabe in je kupljen v trgovinah, ki so znane po naravnih izdelkih. Pravi javorjev sirup ima veฤ hranilnih vrednosti kot med ali sladkor in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in prepreฤujejo razvoj prostih radikalov, ki povzroฤajo raka ali diabetes.

Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in ojaฤan imunski sistem. Vsi ti antioksidanti ga uvrลกฤajo na seznam super ลพivil, saj v njem najdete antioksidante, ki jih navadno odkrijemo v razliฤnih jagodah, ฤaju, rdeฤem vinu, paradiลพniku, polnozrnati moki in lanenem semenu!

Uporaba javorjevega sirupa

Kot naravno sladilo je tako javorjev sirup uporaben v vseh primerih, v katerih navadno uporabljate sladkor: od peke do kave, ฤaja in celo kosmiฤev. Shranjujte ga na suhem, in ฤe se le da temnem mestu, ลกe najbolje pa v hladilniku. Neodprt sirup sicer lahko ostane na polici ลกe kar dolgo, a ฤe ga dolgo ne boste odprli in uporabili, utegne potemneti in njegov okus lahko malce zbledi. ฤŒe je odprt, a se je na robu steklenice naredila plesen, jo odstranite, sirup pa narahlo prevrite in ga pretoฤite v sterilizirano steklenico ali kozarec s pokrovom. ฤŒetudi bo ob prevretju sirup morda potemnel, to ne bo vplivalo na njegov okus.

Pred leti je to izjemno sladilo dobilo tudi sloves oฤiลกฤevalca telesa, ลกe posebej s pomoฤjo zvezdnic, ki so oglaลกevale dieto z javorjevim sirupom. Gre za oฤiลกฤevalni post, pri katerem pijete javorjev sirup, zmeลกan z vodo, limoninim sokom in kajenskim poprom. Zaslovel je s pomoฤjo pevke Beyoncรฉ, ki je zatrdila, da je v desetih dneh izgubila skoraj deset kilogramov, ko se je pripravljala na vlogo v filmu Sanjske punce. ฤŒe razmiลกljate o tovrstnem oฤiลกฤevanju strupov iz telesa, vam svetujemo, da se pred tem posvetujete s svojim zdravnikom.

Javorjev sirup je naravno sladilo

In zakaj je javorjev sirup tako zdrav?

Med drugim vsebuje veliko magnezija ter cinka, ki sta potrebna za normalno delovanje telesa. Magnezij je nujen zaradi proizvodnje encimov, ki skrbijo za to, da imamo dovolj energije. Javorjev sirup pa varuje tudi vaลกe srce, saj vsebnost cinka v sirupu zmanjลกuje moลพnost arteoskleroze. Prav tako pa cink pomaga pri pravilnem delovanju endotelijskih celic, ki pomagajo pri preventivi poลกkodb le-teh, katere pa povzroฤa ti. oksidiran LDL holesterol.

Javorjev sirup vsebuje vitamine kot so niacin,vitamina B5 in b6, folna kislina,vitamin A in biotin, poleg vitaminov, pa v njem najdemo tudi aminokisline.

Poznamo veฤ vrst javorjevega sirupa, ki nam povedo kakลกno barvo in okus ima. Javorjev sirup se oznaฤuje s ฤrkami od A do D, pri ฤemer je A najsvetlejลกe barve in bolj blagega okusa, medtem ko je D najtemnejลกi z najmoฤnejลกim okusom. Barva soka javorjevih dreves zavisi od letnega ฤasa โ€“ spomladi je svetlejลกe barve, jeseni pa temnejลกe.

Javorjev sirup je najbolje kupovati v trgovinah z izdelki iz ekoloลกke pridelave, saj mu pogosto dodajajo barvila in druge dodatke za izboljลกanje barve in okusa.

Najbolje pa je, da javorjev sirup kupujete v bio in eko trgovinah, saj v supermarketih naletite na javorjev sirup, ki ima v resnici le 20 % javorjevega sirupa, ostalo je koruzni, dodane pa so ลกe razne kemikalije, barvila in umetni okusi. Seveda je v njih lahko tudi cel kup prezervativov, zato raje kupite sirup, ki ima krajลกi rok uporabe in je kupljen v trgovinah, ki so znane po naravnih izdelkih.

Pravi javorjev sirup ima veฤ hranilnih vrednosti kot med ali sladkor in vsebuje kar 54 antioksidantov, ki zavirajo in prepreฤujejo razvoj prostih radikalov, ki povzroฤajo raka ali diabetes. Visoka vsebnost cinka in mangana pa skrbita za zdravo srce in ojaฤan imunski sistem. Vsi ti antioksidanti ga uvrลกฤajo na seznam super ลพivil, saj v njem najdete antioksidante, ki jih navadno odkrijemo v razliฤnih jagodah, ฤaju, rdeฤem vinu, paradiลพniku, polnozrnati moki in lanenem semenu!

Stekleniฤka javorjevega sirupa

Zanimivosti in dejstva o Javorjevem sirupu:

  • Najveฤ javorjevega sirupa pridelajo v Quebecu v Kanadi, kar 75 % vsega pridelka.
  • Najboljลกi javor za pridobivanje sirupa je sladkorni javor, sledi mu ฤrni javor. Oba imata polna 2 % sladkorja v drevesnem soku.
  • Drevo mora imeti vsaj 25 centimetrov premera, ki se izmeri v viลกini prsnega koลกa.
  • Drevo mora biti staro vsaj 40 let.
  • Sezona zbiranja drevesnega soka traja od ลกtiri do ลกest tednov med februarjem in aprilom, ko so dnevne temperature nad niฤlo, noฤne pa pod. Ko se noฤne temperature dvignejo, zaฤnejo drevesa brsteti in je sezone konec.
  • Ker imajo drevesa naravni proces celjenja, se izvrtane luknje zacelijo in zato taistih ne morejo uporabiti naslednje leto. Ta poseg drevesa ne rani, ลกtevilna so bila izvrtana neลกtetokrat in so ลพivela stoletja.
  • Javorjev sirup v primerjavi z vsebnostjo mleka vsebuje veฤ kalcija in v primerjavi z vsebnostjo banan vsebuje veฤ kalija.
Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E