Balzamični kis

Balzamični kis je že dolgo cenjen kulirnarični dodatek določenim jedem. Njegov rahlo sladek okus po navadi uporabljajo za razne ‘dressinge’, gurmejske omake, kot dodatek sadju, …

balzamicni kis

Kaj je torej balzamični kis in kako ga lahko pridobijo iz navadnega kisa?

- Oglas -

Blazamični kis

Pred več kot 900 leti so vinogradniki v Italijanski Modeni začeli delati balzamični kis, ki je bil najprej pojmovan kot neke vrste tonik in bil namenjen le tistim, ki so imeli kaj veljave.

Čeprav je balzamični kis narejen iz vina, to še ne pomeni, da ga lahko damo v isti koš z ostalimi kisi. Ta kis je dejansko narejen iz stiskanega grozdja, keteremu ni bilo dovoljeno fermentirati v vino.

Sladke Trebbiano grozde tako stisnejo in prekuhajo v temen sirup, nato pa ga pustijo starati v rigidnih pogojih. Sirup se tako stara v hrastovih sodih več let. Med staranjem vnekaj vode izhlapi, kar povzroči še toliko bolj koncentriran rezultat. V tem času staranja pa ga prelijejo v manjše sode. narejene iz kostnja, češnje, murve in brina, dokler ni pripravljen za prodajo. Vsa ta raznolika drevesa dajejo kisu tisti prepoznavni okus.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredništvu s skupnimi močmi pripravljamo številne članke in prispevke za zdravje in zdravo življenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter učinkovito rabo energije Že več kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena področja ter se ves čas izobražujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJŠE