To je največja slabost vašega astrološkega znamenja …

Preverite, katera je največja slabost astrološkega znamenja, v katerem ste rojeni, in kako jo lahko premagate.

Bolečine v sklepih: 13 nasvetov za ublažitev težav

Bolečine v sklepih postajajo vse bolj razširjene. V določenih primerih so to zgolj začasne bolečine, vendar pa gre pogosto tudi za tipičen znak resnejših bolezni.

Vse, kar ste želeli vedeti o shujševalnih tabletah

Shujševalne tablete je mogoče razdeliti v dve osnovni skupini. Tako poznamo shujševalne tablete, ki vam jih lahko predpiše samo zdravnik, in tablete za hujšanje, ki jih je mogoče kupiti brez recepta.

Mikroplastika prvič odkrita tudi v človeški krvi

Mikroplastika je bila namreč prvič v zgodovini odkrita celo v človeški krvi.

Kakav pred vadbo za manj napora in več motivacije

Za pozitivne učinke kakava naj bi bili zaslužni predvsem flavanoli. Gre za izjemno koristne bioaktivne spojine, ki so znane po pozitivnem vplivu na prekrvavitev.

Težave s spanjem pri otrocih: 5 korakov do kakovostnejšega spanca

Kako lahko kot starši poskrbite, da bo motenj spanja pri vašem otroku čim manj?

Bulgurjeva solata z zelenjavo (tabbouleh)

Recept za odlično bulgurjevo solato z zelenjavo (tabbouleh).

Izkušnja skorajšnje smrti – več kot samo halucinacija

Opisi izkušnje skorajšnje smrti so malodane univerzalni, saj so si med sabo zelo podobni, ne glede na kulturno okolje in druge okoliščine.
Zdravje & prehranaStrupene sestavine nekaterih izdelkov za kožo

Strupene sestavine nekaterih izdelkov za kožo

MORDA VAS ZANIMA

Tokrat navajamo nekaj najbolj pogostih sestavin, ki se uporabljajo v kozmetiki. Te sestavine pa so lahko človeku potencialno nevarne.

- Oglas -

Mineralno olje, parafin ter vazelin: vse to so naftni proizvodi, ki prekrijejo kožo kot plastika. To pomeni, da zamašijo pore in omogočajo, da se pod njimi začno nabirati strupi, ki po navadi povzročijo dermatološke probleme. Poleg tega pa tudi pospešujejo staranje kože, v nekaterih primerih pa povzročajo tudi rakava obolenja.

Paraben se uporablja kot konzervans v kozmetični industriji. Po ocenah naj bi kar 13,200 kozmetičnih proizvodov vsebovalo parabene. Študije pa kažejo na njihovo povezavo z rakavimi obolenji, poleg tega pa škodujejo tudi hormonom.

Fenol (karbolna kislina): najdemo jo v veliko losijonih ter kremah, povzroči pa lahko kolaps obtočil, paralizo, krče, komo ter celo smrt zaradi problemov z dihali.
Propilen glikol: se v kozmetiki uporablja za vlaženje, ter pri eteričnih oljih. Dokazano je, da povzroča dermatitis, probleme z ledvicami ter jetri, nevaren pa je tudi kožnim celicam.

Akrilamid: po navadi vsebujejo razne kreme za roke in obraz, povezujejo pa ga z tumorji.

- Oglas -

Natrijev lavrilsulfat (SLS): najdemo v proizvodih za čiščenje avtomobila, razmaščevalcih, čistilih za pomivanje garažnih tal … in v več kot 90% proizvodov za osebno higieno!! Omenjena spojina uniči kožno pregrado in tako z lahkoto prodre v notranjost kože. V kombinaciji z drugimi kemikalijami pa tvori nitrosamine, ki povzročajo rakava obolenja.

Toluen: je strupen in nevaren, saj ob zaužitju povzroči smrt. Poleg tega je nevaren tudi, če ga vdihujemo ali absorbiramo skozi kožo. Narejen je iz nafte oz. premogovega katrana, najdemo pa ga v veliko sntetičnih dišav. Kronična izpostavljenost pa je povezana z anemijo, okvarami ledvic in jeter, poškoduje pa lahko tudi fetus.

Dioksan: najdemo v spojinah kot so polisorbat, lauret, etoksilarni alkoholi, … Uporablja se v mnogih proizvodih za osebno higieno, po navadi pa vsebuje visoke koncentracije lahko vnetljive spojine 1,4-dioksan. Povezanost z rakavimi obolenji in dioksanom so prviš opazili leta 1965. Dioksan pa poškoduje tudi dihalne poti ter jetra. Pozor: dioksan je sintetični derivat kokosa, zato bodite pozorni na tovrstne izdelke.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×