0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOd sladkorja se lahko odvadite v 10 dneh

Od sladkorja se lahko odvadite v 10 dneh

MORDA VAS ZANIMA

Približna letna poraba sladkorja v Sloveniji je 39 kilogramov na prebivalca. Beli sladkor povezujejo z diabetesom, rakom, demenco, depresijo, aknami, neplodnostjo, boleznimi srca in ožilja ter seveda s prekomerno povečano težo. Od sladkorja naše telo hitro postane odvisno, zato se mu je težko odpovedati. Poskusite lahko z 10-dnevno odvajalno dieto od sladkorja, ki jo je zasnoval Dr. Hayman, in upoštevate nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da boste teh deset dni zdržali brez sladkorja.

- Oglas -

sladka navada

Odločite se

Prvi korak je seveda odločitev, da se želite odvaditi od sladkorja. Morda ste že opazili določene težave, ki jih povzroča pretirana poraba sladkorja, ali pa le želite vplivati na boljše počutje.

Popolnoma se odpovejte sladkorju

V desetih dneh se popolnoma odpovejte sladkorju. Sladkorja ne jejte v nobeni obliki, ne jejte izdelkov iz bele moke, izognite se tudi vsem umetnim sladilom. Takšna živila in njihove sestavine namreč upočasnijo metabolizem, povečujejo apetit in tako privedejo do odvečnega kopičenja maščobe v telesu. Deset dni se torej popolnoma izogibajte predelani hrani, ki jo dobite v kakršni koli embalaži.

- Oglas -

Ne pijte sladkih kalorij

Sladkor je najbolj škodljiv ravno v tekoči obliki, saj tako potuje direktno do jeter. Najslabši so sladki sokovi, gazirane pijače, športni napitki, sladkani čaji in kave, ki so običajno prav največji vir sladkornih kalorij v prehrani posameznikov v zadnjem času.

Moč beljakovin

Beljakovine vam bodo pomagale pri uravnavanju sladkorja v krvi in preprečile njegovo nihanje, ki povzroča napade lakote. Beljakovine si privoščite že za zajtrk – mehko kuhano jajce ali oreščki so odlični za začetek dneva.

Dobri ogljikovi hidrati

Tudi zelenjava vsebuje ogljikove hidrate. V teh desetih dneh si privoščite brokoli, cvetačo, špinačo, beluše, paprike, fižol, gobe, bučke in paradižnik. Izogibajte se krompirju.

V jedilnik vključite zdrave maščobe

Zdrave maščobe bodo poskrbele, da boste dlje časa siti, prav tako pa bodo uravnale krvni sladkor. K vsakem obroku dodajte nekaj oreščkov, semen ali drugih virov zdravih maščob (kokosovo olje, olivno olje, avokado, ribe) in tako boste lažje prenesli hrepenenje po sladkorju.

- Oglas -

Pripravite se na nujne primere

Ker nikoli ne veste, kdaj vas bo napadla želja po sladkem, imejte s seboj »prvo pomoč« za nujne primere. V škatlici imejte oreščke, mandlje, orehe in ribjo konzervo.

Poskrbite za čim manj stresa in kakovosten spanec

Stresni hormon kortizol je odgovoren za občutek lakote. Ko boste začutili, da ste pod stresom se poskusite sprostiti s petimi počasnimi vdihi pred vsakim obrokom. Če boste dobro naspani, boste energijo manj verjetneje iskali v sladkorju, zato ne pozabite na kakovosten spanec.

.

NAJNOVEJŠE