Slabokrvnost – pomagajte si na naraven način

  Slabokrvnost najbolj učinkovito preprečite z zdravim načinom prehranjevanja, bogatega s svežim sadjem in zelenjavo, ki v sebi skrivata zadostno količino železa. Naravno pa si lahko pri slabokrvnosti pomagate tudi z nekaterimi rastlinskimi pripravki, čaji, napitki in tinkturami, seveda v kombinaciji z zdravo in uravnoteženo prehrano.

  slabokrvnost

  Kopriva – bogat vir železa

  Koprive so bogate z železom, vsebujejo pa tudi veliko vitamina C, zato vam lahko pomaga pri slabokrvnosti. Pripravite si lahko čaj, ki vam bo pomagal ublažiti simptome utrujenosti, slabega razpoloženja in koncentracije. Koprive nabirajte stran od prometnih cest in izbirajte samo mlade liste.

  Pripravki iz koprive

  1. Čaji

  Preprost čaj iz kopriv si pripravite tako, da dve čajni žlički koprivinih listov polijete z dvema decilitroma vroče vode, pustite stati pet minut in precedite. Skodelico mlačnega čaja popijte trikrat na dan.

  Pripravite lahko tudi čaj iz koprive, žajblja, materine dušice in melise. S tremi decilitri vrele vode prelijte polovico čajne žličke koprive, žajblja, materine dušice in melise. Pustite stati 5 minut in dnevno popijte približno pol litra takšnega čaja.

  1. Sok

  Približno štiri skodelice mladih listov kopriv iztisnite v sokovniku in zmešajte z medom. Eno žlico soka popijte trikrat dnevno.

  Dobro operite deset mladih listov koprive in jih namočite v pol litra hladne vode. Pustite, da se namakajo čez noč in jih precedite. V tekočino dodajte stisnjen sok pomaranče ali limone in dodajte med.

  1. Tinktura

  Fino narezan list koprive dajte v steklenico in ga polijte z alkoholom, da bo list popolnoma pokrit. Steklenico zaprite in pustite najmanj dva tedna na toplem in temnem mestu. Enkrat do dvakrat na dan steklenico pretresite. Ko tinktura stoji dovolj časa, jo precedite in s kapalko prelijte v drugo stekleničko. Uporabljate jo tako, da 15 kapljic tinkture razredčene s pol decilitra vode pijete trikrat dnevno pred obrokom.

  Med

  Med se za preventivo in kot pomoč pri slabokrvnosti priporoča v kombinaciji z limono in jabolčnim kisom.

  Zmešajte žlico medu z žlico limoninega soka in eno žlico razredčenega kisa (1 žlica kisa na 2 decilitra vode). Pijte enkrat na dan.

  Orehi – naravno zdravilo za slabokrvnost

  Orehi so eni izmed najbolj zdravih oreščkov in lahko pomagajo pri zdravljenju slabokrvnosti.

  Pripravite si čaj iz orehovih listov in ga pijte enkrat dnevno pred obrokom. Kuhajte pet svežih orehovih listov v 2,5 decilitra vode približno 15 minut. Lahko pa si tudi pripravite tudi hranilno mešanico iz medu in orehov. Zmešajte pol litra medu s pol kile mletih orehov in sokom limone. Vse sestavine dobro premešajte, da se enakomerno porazdelijo. Uživajte eno žlico trikrat na dan.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte