0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

Anemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

MORDA VAS ZANIMA

Anemija je zdravstveno stanje, za katerega je značilno nezadostno število rdečih krvnih celic, imenovanih tudi eritrociti, v naši krvi. Včasih lahko o anemiji oziroma o slabokrvnosti govorimo tudi v povezavi z zmanjšano koncentracijo hemoglobina. Posledica anemije je zato otežen prenos krvi do tkiv in celic.

- Oglas -

Kaj je anemija?

Anemija nastopi, ko v telesu ni dovolj zdravih rdečih krvnih celic, da bi organom zagotovile potrebno količino kisika. To lahko povzroči pogosto ali neprestano, utrujenost in zasoplost in druge neprijetne simptome. Anemija je lahko posledica različnih dejavnikov, vključno z pomanjkljivostjo hranil, notranjimi krvavitvami, kroničnimi boleznimi ali genetskimi stanji.

Simptomi anemije

Simptomi anemije se lahko razlikujejo glede na vzrok in resnost stanja, vendar najpogostejši simptomi vključujejo:

 • Utrujenost in pomanjkanje energije
 • Bledica kože
 • Hitra zadihanost pri vsakdanjih opravilih in hoji
 • Omotičnost ali občutek šibkosti
 • Hitro ali nepravilno bitje srca

Zakaj nastane anemija?

Najpogosteje je anemija povezana s pomanjkanjem železa, za »dobro kri« pa sta zelo pomembna tudi vitamin B12 in folna kislina. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so tipični simptomi, ki opozarjajo na slabokrvnost …

- Oglas -

Vzroki in vrste anemije

Anemija se lahko pojavi iz številnih razlogov, ki jih lahko razdelimo na tri glavne kategorije: izguba krvi, zmanjšana tvorba rdečih krvnih celic ali povečano uničevanje rdečih krvnih celic. Med najpogostejše vrste anemije spadajo:

 • Pomanjkanje železa: Najpogostejši vzrok anemije, ki je posledica nezadostnega vnosa železa v telesu.
 • Pomanjkanje vitaminov: Pomanjkanje vitaminov, kot sta B12 in folna kislina, lahko prav tako vodi v anemijo.
 • Kronične bolezni: Kronične infekcije, vnetja ali bolezni ledvic tudi lahko privedejo do anemije.
 • Hemolitična anemija: Stanje, pri katerem se rdeče krvne celice uničujejo hitreje, kot jih lahko telo proizvede.
Anemija simptomi

Zelo hitro se zadihate

Ste že ob manjših fizičnih naporih povsem zadihani? To je lahko povezano prav anemijo, saj celice ne morejo dobiti zadostnih količin kisika. Pogosto se v kombinaciji z zadihanostjo pojavlja tudi občutek omotičnosti.

Nenehno ste utrujeni

Občasno verjetno vsi občutimo povečano utrujenost. Vendar pa morate postati pozorni, če je ta utrujenost skorajda kronična – in zanjo pravzaprav ni pravega razloga (npr. pomanjkanje spanja). Tudi takšna stalna in zelo huda utrujenost je seveda lahko posledica motene oskrbe celic s kisikom.

Anemija in bledikav videz kože

Kadar vaše celice ne dobivajo dovolj kisika, je težko pričakovati, da bo koža videti zdrava. Koža je navsezadnje naš največji organ, ki tako potrebuje precej kisika. Tipičen simptom slabokrvnosti oziroma anemije je tako tudi zelo bleda koža, ki lahko včasih dobi tudi rumenkast pridih.

- Oglas -

Tiščanje v prsnem košu

Bolj resen simptom, ki lahko opozarja na anemijo, je tiščanje v prsnem košu, ki včasih prehaja celo v bolečino. Zaradi pomanjkanja rdečih krvničk mora namreč naše srce delovati s povečano močjo, zato lahko pride hitro do preobremenjenosti. Še posebej če imate že v osnovi težave s srcem, morate biti tako zelo pozorni na kakovost svoje krvi.

Razpokani kotički ustnic

Mnogi ne vedo, da so lahko tudi razpokani kotički ustnic odraz slabokrvnosti oziroma pomanjkanja železa v telesu. Tako morda mislite, da so težave z ustnicami povezane s hladnim vremenom, vendar je lahko v ozadju drugačen vzrok.

Anemija lahko povzroči tudi težave z zbranostjo

Precej pogosta težava, ki je povezana s slabokrvnostjo oziroma anemijo, je tudi slabša zbranost. Če se zelo težko osredotočite na določeno nalogo in jo tudi uspešno izvedete, tako ne bi bila nesmiselna analiza vzorca krvi.

Prehrana in življenjski slog za boj proti anemiji

 • Prehrana bogata z železom: Uživanje živil, bogatih z železom, kot so rdeča pesa, rdeče meso, stročnice, temno zelenolistna zelenjava in oreščki, lahko pomaga preprečiti ali zdraviti pomanjkanje železa.
 • Vnos vitamina C: Vitamin C izboljša absorpcijo železa, zato je priporočljivo vključiti živila, kot so citrusi, jagode in paradižnik, v vsakodnevno prehrano.
 • Dopolnitev z vitaminom B12 in folno kislino: Za osebe s pomanjkanjem teh vitaminov je pomembno, da jih dopolnijo, bodisi s prehrano bogato s temi hranili ali s prehranskimi dopolnili.
 • Redna telesna aktivnost: Čeprav lahko občutek utrujenosti zaradi anemije zmanjša motivacijo za vadbo, je zmerna telesna aktivnost ključnega pomena za spodbujanje dobrega zdravja in lahko celo izboljša simptome anemije.

Preverite tudi: Slabokrvnost: Kako si lahko pomagamo sami

.

NAJNOVEJŠE