[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

Anemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

MORDA VAS ZANIMA

Anemija je zdravstveno stanje, za katerega je značilno nezadostno število rdečih krvnih celic, imenovanih tudi eritrociti, v naši krvi. Včasih lahko o anemiji oziroma o slabokrvnosti govorimo tudi v povezavi z zmanjšano koncentracijo hemoglobina. Posledica anemije je zato otežen prenos krvi do tkiv in celic.

Zakaj nastane anemija?

- Oglas -

Najpogosteje je anemija povezana s pomanjkanjem železa, za »dobro kri« pa sta zelo pomembna tudi vitamin B12 in folna kislina. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so tipični simptomi, ki opozarjajo na slabokrvnost …

Anemija

Zelo hitro se zadihate

Ste že ob manjših fizičnih naporih povsem zadihani? To je lahko povezano prav anemijo, saj celice ne morejo dobiti zadostnih količin kisika. Pogosto se v kombinaciji z zadihanostjo pojavlja tudi občutek omotičnosti.

Nenehno ste utrujeni

Občasno verjetno vsi občutimo povečano utrujenost. Vendar pa morate postati pozorni, če je ta utrujenost skorajda kronična – in zanjo pravzaprav ni pravega razloga (npr. pomanjkanje spanje). Tudi takšna stalna in zelo huda utrujenost je seveda lahko posledica motene oskrbe celic s kisikom.

Anemija in bledikav videz kože

Kadar vaše celice ne dobivajo dovolj kisika, je težko pričakovati, da bo koža videti zdrava. Koža je navsezadnje naš največji organ, ki tako potrebuje precej kisika. Tipičen simptom slabokrvnosti oziroma anemije je tako tudi zelo bleda koža, ki lahko včasih dobi tudi rumenkast pridih.

Tiščanje v prsnem košu

- Oglas -

Bolj resen simptom, ki lahko opozarja na anemijo, je tiščanje v prsnem košu, ki včasih prehaja celo v bolečino. Zaradi pomanjkanja rdečih krvničk mora namreč naše srce delovati s povečano močjo, zato lahko pride hitro do preobremenjenosti. Še posebej če imate že v osnovi težave s srcem, morate biti tako zelo pozorni na kakovost svoje krvi.

Razpokani kotički ustnic

Mnogi ne vedo, da so lahko tudi razpokani kotički ustnic odraz slabokrvnosti oziroma pomanjkanja železa v telesu. Tako morda mislite, da so težave z ustnicami povezane s hladnim vremenom, vendar je lahko v ozadju drugačen vzrok.

Anemija lahko povzroči tudi težave z zbranostjo

Precej pogosta težava, ki je povezana s slabokrvnostjo oziroma anemijo, je tudi slabša zbranost. Če se zelo težko osredotočite na določeno nalogo in jo tudi uspešno izvedete, tako ne bi bila nesmiselna analiza vzorca krvi.

Preverite tudi: Slabokrvnost: Kako si lahko pomagamo sami

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×