Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaAnemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

Anemija: simptomi, po katerih jo lahko prepoznate

MORDA VAS ZANIMA

Anemija je zdravstveno stanje, za katerega je značilno nezadostno število rdečih krvnih celic, imenovanih tudi eritrociti, v naši krvi. Včasih lahko o anemiji oziroma o slabokrvnosti govorimo tudi v povezavi z zmanjšano koncentracijo hemoglobina. Posledica anemije je zato otežen prenos krvi do tkiv in celic.

Zakaj nastane anemija?

- Oglas -

Najpogosteje je anemija povezana s pomanjkanjem železa, za »dobro kri« pa sta zelo pomembna tudi vitamin B12 in folna kislina. V nadaljevanju lahko preverite, kateri so tipični simptomi, ki opozarjajo na slabokrvnost …

Anemija

Zelo hitro se zadihate

Ste že ob manjših fizičnih naporih povsem zadihani? To je lahko povezano prav anemijo, saj celice ne morejo dobiti zadostnih količin kisika. Pogosto se v kombinaciji z zadihanostjo pojavlja tudi občutek omotičnosti.

Nenehno ste utrujeni

Občasno verjetno vsi občutimo povečano utrujenost. Vendar pa morate postati pozorni, če je ta utrujenost skorajda kronična – in zanjo pravzaprav ni pravega razloga (npr. pomanjkanje spanje). Tudi takšna stalna in zelo huda utrujenost je seveda lahko posledica motene oskrbe celic s kisikom.

Anemija in bledikav videz kože

Kadar vaše celice ne dobivajo dovolj kisika, je težko pričakovati, da bo koža videti zdrava. Koža je navsezadnje naš največji organ, ki tako potrebuje precej kisika. Tipičen simptom slabokrvnosti oziroma anemije je tako tudi zelo bleda koža, ki lahko včasih dobi tudi rumenkast pridih.

Tiščanje v prsnem košu

- Oglas -

Bolj resen simptom, ki lahko opozarja na anemijo, je tiščanje v prsnem košu, ki včasih prehaja celo v bolečino. Zaradi pomanjkanja rdečih krvničk mora namreč naše srce delovati s povečano močjo, zato lahko pride hitro do preobremenjenosti. Še posebej če imate že v osnovi težave s srcem, morate biti tako zelo pozorni na kakovost svoje krvi.

Razpokani kotički ustnic

Mnogi ne vedo, da so lahko tudi razpokani kotički ustnic odraz slabokrvnosti oziroma pomanjkanja železa v telesu. Tako morda mislite, da so težave z ustnicami povezane s hladnim vremenom, vendar je lahko v ozadju drugačen vzrok.

Anemija lahko povzroči tudi težave z zbranostjo

Precej pogosta težava, ki je povezana s slabokrvnostjo oziroma anemijo, je tudi slabša zbranost. Če se zelo težko osredotočite na določeno nalogo in jo tudi uspešno izvedete, tako ne bi bila nesmiselna analiza vzorca krvi.

Preverite tudi: Slabokrvnost: Kako si lahko pomagamo sami

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×