0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaMegaloblastna anemija: prepoznajte simptome in ukrepajte!

Megaloblastna anemija: prepoznajte simptome in ukrepajte!

MORDA VAS ZANIMA

O anemiji govorimo, ko v telesu ni dovolj rdečih krvničk. To je značilno tudi za megaloblastno anemijo, le da jo spremlja še dodaten simptom – rdeče krvničke so večje, kot je običajno. Ker so rdeče krvničke prevelike, težko zapustijo kostni mozeg in vstopijo v krvni obtok, kar močno oteži oskrbo celic s kisikom. Megaloblastna anemija je najpogosteje posledica pomanjkanja vitamina B12 ali pomanjkanja folata (naravna različica folne kisline oziroma naravna oblika vitamina B9). Zaradi pomanjkanja vitamina B12 ali folata je lahko namreč delitev celic otežena.

- Oglas -

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 lahko najdemo predvsem v živilih živalskega izvora, vendar je treba upoštevati, da se rejnim živalim danes ta vitamin večinoma dodaja. Tega vitamina namreč živali ne sintetizirajo same: za sintezo poskrbijo bakterije, ki so prisotne v prsti. Nekateri zato zagovarjajo, da je pametneje izključiti »posrednika« in poskrbeti za neposredno oskrbo telesa z vitaminom B12 s pomočjo kakovostnih prehranskih dopolnil – posebno ker nekateri ljudje ta vitamin težje absorbirajo iz hrane.

Ena izmed redkejših oblik pomanjkanja vitamina B12 se imenuje perniciozna anemija, ki spada med avtoimunske motnje. Za to obliko anemije je značilna odsotnost intrinzičnega faktorja v želodcu – beljakovine, ki pri ljudeh, ki nimajo tovrstnih težav, nastaja v želodčni sluznici. Brez intrinzičnega faktorja se vitamin B12 ne more absorbirati, ne glede na to, koliko ga vnesemo v telo.

Eden izmed možnih razlogov za anemijo, ki je posledica pomanjkanja vitamina B12, je lahko sicer tudi to, da telesu preprosto ne zagotavljamo zadostne količine tega vitamina – s hrano ali s pomočjo prehranskih dopolnil.

- Oglas -

Omeniti pa je treba tudi to, da je lahko pomanjkanje vitamina B12 povezano z jemanjem določenih zdravil, na primer inhibitorjev protonske črpalke ali metformina, ali pa gre za stranski učinek operacij, predvsem bariatričnih.

Najpogostejši vzroki za pomanjkanje folatov

Večje količine folata, ki je, kot omenjeno, prav tako zelo pomemben za nastajanje zdravih rdečih krvničk, lahko najdemo v čičeriki, črnem fižolu, špinači, brokoliju, brstičnem ohrovtu, soji, leči, rdeči pesi itn.

Pomanjkanje folata je najpogosteje posledica neustrezne prehrane, včasih pa je lahko povezano tudi s čezmernim uživanjem alkohola, saj lahko alkohol zavre tako absorpcijo folata kot folne kisline.

Tveganje za pomanjkanje folata je posebno izrazito med nosečnostjo, saj potrebuje razvijajoči se zarodek oziroma plod zelo veliko folata (pomanjkanje te snovi močno poveča tveganje za zaplete, posebno pri zapiranju nevralne cevi).

- Oglas -
Megaloblastna anemija simptomi in zdravljenje

Tipični simptomi megaloblastne anemije

Najpogostejši simptom megaloblastne anemije je utrujenost. Pojavijo pa se lahko tudi številni dodatni simptomi, vključno z zadihanostjo oziroma oteženim dihanjem, mišično šibkostjo, bledo kožo, otečenim jezikom, izgubo apetita ali naglim poviševanjem telesne teže, drisko, slabostjo, pospešenim srčnim utripom, ščemenjem v dlaneh in stopalih ter odrevenelostjo dlani in stopal.

Diagnosticiranje megaloblastne anemije

Za diagnosticiranje megaloblastne anemije je potreben vzorec krvi. Tako se lahko preveri, kolikšno je število rdečih krvničk in kakšna je njihova velikost.

Uporabi se lahko tudi t. i. Shcillingov test, s katerim se preverja sposobnost absorbiranja vitamina B12. Pri tem testu preiskovanec najprej prejme manjšo količino radioaktivnega vitamina B12. Sledi odvzem vzorca urina, nato pa preiskovanec ponovno prejme radioaktivni vitamin B12 skupaj z intrinzičnim faktorjem, čemur sledi odvzem dodatnega vzorca urina. Če analiza urina pokaže, da je bil vitamin B12 absorbiran samo v drugem poskusu, torej po prejemu intrinzičnega faktorja, je to znak, da telo ni zmožno sintetizirani omenjene beljakovine.

Kako ukrepati?

Zdravljenje je odvisno od vzroka za megaloblastno anemijo, bolnikove starosti, morebitnih dodatnih zdravstvenih težav in od resnosti anemije.

Pri resnejših oblikah anemije so potrebne injekcije z vitaminom B12, če težave niso zelo resne, pa praviloma zadošča klasično prehransko dopolnilo v obliki pršila, tablet ipd.

K težavam lahko prispeva tudi genska mutacija, vezana na encim, ki se imenuje metilentetrahidrofolat reduktaza. Zaradi te mutacije se določeni vitamini iz skupine B (vključno z vitaminom B12 in folatom) ne morejo pretvoriti v obliko, ki jo lahko telo uporabi. Pri tovrstnih težavah se priporoča dodajanje metilkobalamina.

Če je megaloblastna anemija povezana s pomanjkanjem folatov, se lahko uporabijo klasični dodatki ali injekcije. Seveda pa je dobro, da se začne v prehrano vključevati več živil, bogatih s folati.

Ljudem, pri katerih je bila diagnosticirana mutacija gena na metilentetrahidrofolat reduktazi, pa se priporoča dodajanje metilfolata.

Na koncu naj opozorimo še na to, da pomanjkanje vitamina B12 ni problematično samo zaradi negativnega vpliva na rdeče krvničke. Pomanjkanje tega pomembnega hranila lahko namreč privede tudi do poškodb živcev, nevroloških težav in težav s prebavili. Tako je zelo pomembno, da ukrepate že ob prvih znakih pomanjkanja vitamina B12.

.

NAJNOVEJŠE