0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana7 najpogostejših znakov pomanjkanja vitamina B12

7 najpogostejših znakov pomanjkanja vitamina B12

MORDA VAS ZANIMA

S staranjem se počasi zmanjšuje sposobnost našega telesa za absorpcijo vitamina B12 iz hrane, ki jo zaužijemo. Po nekaterih podatkih naj bi se 4 od 100 žensk, starih med 40 in 59 let, soočale s pomanjkanjem tega izjemno pomembnega vitamina, še precej več pa je takšnih, pri katerih lahko govorimo o mejnih vrednostih. Razlogi za pomanjkanje vitamina B12 so različni. Splošno razširjeno mnenje je, da težava prizadene predvsem vegetarijance in vegane, vendar pa lahko do pomanjkanja omenjenega vitamina pride tudi zaradi uživanja določenih zdravil. Mednje sodijo nekatera zdravila, ki se predpisujejo ljudem z diabetesom tipa 2, tistim, ki imajo težave z zgago, in pacientkam z diagnozo policističnih jajčnikov.

- Oglas -

Tako, kot se razlikujejo vzroki, ki privedejo do pomanjkanja vitamina B12, se razlikujejo tudi simptomi, ki jih doživljajo posamezniki s to težavo. Kljub temu pa lahko govorimo o nekaterih znakih, ki so še posebej pogosti. Kateri so to, lahko preverite v nadaljevanju članka. Če ugotovite, da doživljate več opisanih simptomov, je vsekakor smiselno, da čim prej opravite laboratorijske preiskave krvi.

Huda utrujenost kljub zadostni količini spanja

Se vas popoldne pogosto loti zaspanost oziroma huda utrujenost, čeprav ste ponoči spali najmanj 8 ur? To je običajno eden prvih znakov pomanjkanja vitamina B12. Od tega vitamina je namreč odvisna proizvodnja rdečih krvničk, ki prenašajo kisik do posameznih organov oziroma celic. Oslabljena oskrba celic s kisikom povzroči, da ste utrujeni, ne glede na to, koliko spite. Utrujenost je sicer lahko tudi simptom mnogih drugih zdravstvenih stanj, zato še ni nujno, da gre v vašem primeru za pomanjkanje vitamina B12. Običajno se to kaže v obliki več kot enega simptoma.

Občutek šibkosti pri prenašanju malce težjih bremen

Ljudje, ki doživljajo pomanjkanje vitamina B12, pogosto opisujejo tudi občutek šibkosti v rokah. Vrečka z nakupljenimi živili postane kar naenkrat neznosno težka, podobno pa se dogaja tudi pri prenašanju drugih stvari, ki ljudem pred tem niso predstavljale posebnega napora. Tudi ta simptom je povezan s pomanjkanjem kisika v vaših celicah, zaradi česar pride do oslabitve mišic.

- Oglas -

Težave s spominom

Pospravljanje stvari na napačno mesto in pogosto pozabljanje informacij sta prav tako zelo pogosta znaka pomanjkanje vitamina B12. Pri starejših ljudeh se ta simptom zelo hitro poveže z začetkom Alzheimerjeve bolezni, čeprav se težava v resnici skriva drugje.

Občutek elektrike po telesu

Mnogi ljudi, ki jim primanjkuje vitamina B12, doživljajo tudi nenavadne telesne občutke. Običajno je to občutek, kot bi vas stresel rahel električni tok. Pojavi se lahko tudi omrtvelost prstov oziroma okončin ali pa neprijetno zbadanje, podobno vbodu igle. Vsi ti simptomi so posledica poškodbe živcev, do katere pride zaradi pomanjkanja kisika v celicah.

Vrtoglavica in nestabilnost

Če vam primanjkuje vitamina B12, lahko že hoja po stopnicah sproži hudo vrtoglavico, kar se lahko konča celo z nezgodo. Pomanjkanje tega vitamina lahko sproži tudi občutek nestabilnosti. Tako se vam zdi, da težko stojite na nogah in ohranjate ravnotežje.

Rumenkasta polt

Pomanjkanje vitamina B12 ni povezano samo z zmanjšano tvorbo rdečih krvničk, ampak postanejo obstoječe krvničke precej bolj občutljive in se lažje poškodujejo. Pri tem se sprošča pigment, imenovan bilirubin, ki povzroči rumenkasto obarvanje vaše kože.

- Oglas -

Pretirana čustvena občutljivost

Vas vsaka malce bolj groba opazka spravi v jok? Pomanjkanje vitamina B12 ima velik vpliv na vaše razpoloženje, pripelje pa lahko celo do depresije ali anksioznosti. Domneva se, da je to povezano z dejstvom, da vitamin B12 sodeluje pri sintezi serotonina in dopamina.

.

NAJNOVEJŠE