Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaRazlogi za neprestano utrujenost

Razlogi za neprestano utrujenost

MORDA VAS ZANIMA

Pregovorna spomladanska utrujenost je morda le izgovor, zakaj ste neprestano utrujeni. Že ena sama neprespana noč je namreč dovolj, da se ne počutite najbolje, obstajajo pa tudi vsakodnevne navade, ki nam jemljejo energijo, čeprav se tega morda niti ne zavedamo.

- Oglas -

Če blažja dehidracija lahko izzove utrujenost. Zaradi pomanjkanja tekočine v telesu oziroma dehidracije je kri gostejša, to pa pomeni, da ima srce veliko več dela kot sicer in mora črpati močneje, da telo oskrbi z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi. To pa ga še dodatno utruja in z njim tudi celotno telo.

Le težko je spregledati to svarilo, pa vendar: kolikokrat preskočite zajtrk, ko ste v naglici in hitite na delo? Zajtrk je izredno pomemben obrok za prebavo in celotno telo. Telo deluje tudi med spanjem, če mu zjutraj ne zagotovimo dovolj energije, pa nas bo na to opominjalo še ves dan.

Utrujenost

Spremenite svoje navade

Današnje življenje zahteva hitre spremembe navad in ritma. Če med tednom vstajamo zgodaj in komaj čakamo, da bomo ob koncu tedna malce poležali, se lahko zgodi, da se telo hitro navadi na nov ritem, ki pa ga ob začetku novega tedna spet spreminjamo na zgodnjo uro. Najbolje je, da imamo isti ritem ves čas, saj bomo tako bolj spočiti, čeprav ne bomo spali dlje kot sicer.

- Oglas -

Najmanj pol ure pred spanjem ugasnite računalnik, mobilni telefon in druge napravice, saj lahko svetloba z zaslona zmoti učinkovit počitek. Organizem svetlobo z zaslona namreč dojema kot znak za budnost, ne spanje.

Največ energije boste v telo vnesli, če seveda jeste uravnoteženo, z dovolj raznolikega sadja in zelenjave, izbirajte pa tudi takšno hrano, ki ima dovolj vlaknin. Izogibajte se sladkorju, posezite pa po hrani z glukozo, ki predstavlja velik vir energije za telo. Poleg ustrezne prehrane pa ne pozabite na redno gibanje, odmore med delom in zdrave medosebne odnose. Tudi ti so namreč lahko razlog za neprestano utrujenost in slabo voljo.

Preberite si tudi, kako lahko preženete spomladansko utrujenost.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×