Ekologija & OkoljeMrtvo morje bi se lahko do leta 2050 posušilo

Mrtvo morje bi se lahko do leta 2050 posušilo

MORDA VAS ZANIMA

Zaradi visokih temperatur bi se Mrtvo morje lahko do leta 2050 posušilo. Izrael in Jordanija zato načrtujeta cevovod iz Rdečega morja, s katerim naj bi to težavo rešili, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Državi sta pred kratkim po več kot desetletju razprav podpisala dogovor o gradnji 180 kilometrov dolgega cevovoda, s katerim naj bi vodo iz Rdečega morja speljali v Mrtvo morje.

- Oglas -

Mrtvo morje
Zaradi visokih temperatur iz Mrtvega morja namreč izhlapi več vode, kot je vanj priteče, preostanek pa je vedno bolj slan. Po ocenah nekaterih strokovnjakov gladina Mrtvega morja vsako leto upade za meter, do leta 2050 pa bi se lahko povsem posušilo, še piše STA.

Z izhlapevanjem vode se slanost Mrtvega morja povečuje, omenjeno morje je tako kar za desetkrat bolj slano kot oceani. Povprečna slanost vode znaša 28%, v najbolj slanih predelih pa tudi do 33%. Mrtvo morje obenem velja za drugo najbolj slano jezero na svetu – prvo zaseda Asalsko jezero v vzhodni Afriki, katerega slanost znaša okrog 35%.

Prav slanosti gre pripisati tudi veliko gostoto Mrtvega morja. Ta je namreč precej večja kot gostota običajne morske ali sladke vode, posledica tega pa je večja plovnost. Prav zato voda Mrtvega morja na svoji površini drži tudi precej težke predmete.

Glavni vir napajanja Mrtvega morja je bila nekdaj reka Jordan. Toda Izrael in Jordanija sta od 60. let minulega stoletja zaradi preskrbe s pitno vodo in v namakalne namene vodo iz Jordana začeli speljevati drugam. Tudi to je eden od razlogov za stalno upadanje gladine Mrtvega morja.

- Oglas -

Okoljevarstvene skupine sicer svarijo, da bi velikopotezni projekt izgradnje cevovoda med Rdečim in Mrtvim morjem lahko škodil ekosistemu Mrtvega morja. Kemična sestava Rdečega morja je namreč drugačna od vode v Mrtvem morju, zato je ni mogoče preprosto mešati.

NAJNOVEJŠE