0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVrtoglavica? Preverite, kako si lahko pomagate sami!

Vrtoglavica? Preverite, kako si lahko pomagate sami!

MORDA VAS ZANIMA

Vrtoglavica načeloma ni pojmovana kot bolezen, ampak simptom. Tako lahko včasih vrtoglavica opozarja tudi na resnejše bolezensko stanje, predvsem če jo spremljajo tudi glavoboli, motnje govora, dvojni vid in šibkost v okončinah.

- Oglas -

Vrtoglavica lahko hitro mine

Vendar pa je na srečo v večini primerov vrtoglavica le prehodna težava, povezana z motnjo ravnotežje oziroma vnetjem notranjega ušesa. To je običajno t. i. benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica.

Kaj pa, ko vrtoglavica traja dlje časa?

Kadar vrtoglavica ne izzveni v nekaj dneh, njena intenzivnost pa se stopnjuje, je nujen obisk zdravnika, ki bo postavil ustrezno diagnozo in vam predstavil nadaljnji potek zdravljenja (včasih je dovolj že preprost repozicijski manever). Pri premagovanju blažjih težav z vrtoglavico pa si lahko uspešno pomagate tudi z določenimi naravnimi rešitvami.

Ginko

Ginko (lat. Ginko biloba) je pogosta sestavina prehranskih dopolnil, ki so namenjena boljšemu pomnjenju in koncentraciji. Eden od pozitivnih učinkov uživanja izvlečka te rastline pa je lahko tudi odprava težav z vrtoglavico. Sprva bo najbrž potreben nekoliko višji odmerek, ko težave zbledijo, pa bo za preprečevanje ponovnih napadov vrtoglavice dovolj že nizka doza.

- Oglas -

Ingverjev čaj

Verjetno vam je znano, da je ingver ena najboljših rešitev za naravno premagovanje slabosti. Izsledki znanstvenih študij pa nakazujejo, da je lahko ingver koristen tudi za odpravljanje vrtoglavice. Za doseganje optimalnega učinka si ingverjev čaj pripravite vsaj dvakrat dnevno.

Vrtoglavica

Semena koriandra in indijska kosmulja (amla) v prahu

Za premagovanje vrtoglavice je zelo koristna tudi kombinacija semen koriandra in indijske kosmulje, imenovane tudi amla. V posodico stresite eno žlico koriandrovih semen in enako količino indijske kosmulje v prahu. Sestavini prelijte z vodo in ju pustite, da se namakata čez noč. Zjutraj mešanico precedite in popijte. Ljudje, ki so imeli težave z vrtoglavico, poročajo, da jim je ta napitek pomagal praktično v hipu.

Povečan vnos vitamina C

Včasih je lahko vrtoglavica simptom t. i. Menierove bolezni. V takšnih primerih naj bi bila zelo učinkovita rešitev za premagovanje tega stanja in s tem tudi vrtoglavice večja doza vitamina C kot običajno. Poskrbite, da boste zaužili dovolj sadja in zelenjave, ki vsebujeta veliko vitamina C, pomagate pa si lahko tudi s prehranskimi dopolnili.

Česen in sezamovo olje

Napade vrtoglavice lahko ublažite tudi z mešanico česna in sezamovega olja. V ponev stresite dva stroka nasekljanega česna in prilijte še eno žlico sezamovega olja. Pražite pri zmerni temperaturi, dokler česen ne porjavi. Olje nato precedite. Ko se ohladi, vlijte nekaj kapljic v eno uho, čez čas pa postopek ponovite še pri drugem ušesu. Ta metoda za premagovanje vrtoglavice je učinkovita predvsem takrat, ko je simptom povezan z vnetjem ušes, zato vam priporočamo, da najprej poiščete vzrok za svoje težave.

Vrtoglavica je lahko povezana s količino spanja

Nemalokrat je vrtoglavica simptom (kroničnega) pomanjkanja spanja. Tako lahko mnogim ljudem, ki se spopadajo z vrtoglavico, pomaga že to, da si vzamejo čas za kakovosten spanec. Poskusite si urediti bioritem. To ne bo imelo pozitivnega vpliva le na vrtoglavico, ampak na vaše celostno zdravje.

- Oglas -

Zamenjajte blazino

Blazina, ki je izgubila obliko, je lahko skriti razlog ali povod za vašo vrtoglavico. Med spanjem na takšni blazini lahko pride do ukleščenja živca in do drugih poškodb, ki privedejo do vrtoglavice. Strokovnjaki zato svetujejo, da redno menjamo blazine, saj bo tako naš spanec precej kvalitetnejši.

Omejite vnos soli

Uživanje hrane, ki vsebuje veliko soli, lahko poleg številnih drugih težav sproži tudi vrtoglavico, kot nakazujejo rezultati nekaterih študij. Posledica prekomernega vnosa soli je namreč med drugim tudi zadrževanje vode v telesu, ki je pogosto tesno povezano z vrtoglavico. Tako je priporočljivo, da poskusite čim bolj zmanjšati količino soli, ki jo dnevno zaužijete, in hkrati opazujete, ali se bo stanje izboljšalo.

Če vas muči vrtoglavica, se naučite obvladovati stres

Mnogokrat je vrtoglavica močno prepletena s stresom. Če ste začeli težave z vrtoglavico doživljati praktično ob istem času, ko se je količina stresnih dejavnikov v vašem življenju močno povečala, to verjetno ni naključje. S tem ko boste usvojili tehnike za premagovanje stresa, bodo tudi  napadi vrtoglavice mnogo redkejši in manj intenzivni, obstaja pa tudi precejšnja verjetnost, da povsem izginejo.

Preprosta vaja (kroženje z glavo)

Ena od možnosti za premagovanje oziroma ublažitev napadov vrtoglavice je tudi preprosta vaja, ki jo izvedete sede. Ko sedite na stolu, sklonite glavo, da se brada dotakne prsnega koša. Nato začnite glavo zelo počasi vrteti v levo smer. Po treh ponovitvah zamenjajte smer in izvedite še tri kroge v desno. Vaja vam pomaga pri premagovanju zakrčenosti v vratnih mišicah, posledično pa je lahko zelo koristna tudi za odpravljanje vrtoglavice.

.

NAJNOVEJŠE