Prosena kaša je ena najbolj zdravih jedi, ki se lahko znajdejo na vaši mizi. V zadnjih letih so jo še posebej vzljubili ljudje s celiakijo in tisti, ki so intolerantni na gluten. Proso namreč ne vsebuje glutena, zato je lahko izvrstna zamenjava za pšenico.
Prosena kaša je ena najstarejših gojenih žit, njeni začetki segajo več tisoč let nazaj. Gojili so jo že v stari Kitajski, Egiptu in Mezopotamiji. Zaradi svoje odpornosti na sušo in skromne potrebe po vodi je bila priljubljena poljščina v različnih kulturah po svetu. V Evropi je bila prosena kaša pomembna hrana v srednjem veku, preden so jo postopoma zamenjala druga žita, kot sta pšenica in rž.
Proso je starodavno žito, ki je v mnogih delih sveta še vedno pomemben del prehrane. Ne le, da je okusno in vsestransko, ampak je tudi polno hranil, ki lahko koristijo vašemu zdravju. Znanstveniki so ugotovili, da proso vsebuje vrsto hranil, ki lahko pomagajo pri preprečevanju različnih bolezni in povečajo splošno dobro počutje.
Prosena kaša tako vsebuje ogromno koristnih hranilnih snovi, pri čemer še posebej izstopajo vitamini iz skupine B. Tako vam lahko redno uživanje prosene kaše oziroma prosa pomaga pri zmanjševanju tveganja za številna obolenja.
Prehranske vrednosti prosene kaše
Prosena kaša je bogata z mnogimi hranili, ki imajo pomembno vlogo za naše zdravje in dobro počutje. Med njimi najbolj izstopajo:
- Beljakovine: Prosena kaša vsebuje visoko vsebnost rastlinskih beljakovin, kar je idealno za vegetarijance in vegane.
- Vitamini in minerali: Prosena kaša je dober vir vitaminov B-kompleksa, zlasti niacina, riboflavina in tiamina. Prav tako vsebuje pomembne minerale, kot so železo, magnezij, fosfor in cink.
- Vlaknine: Visoka vsebnost vlaknin pomaga pri prebavi in spodbuja zdravo črevesno floro.
- Antioksidanti: Prisotnost antioksidantov, kot so polifenoli in karotenoidi, prispeva k zaščiti telesa pred prostimi radikali.
Prosena kaša za zdravo srce
Če želite preprečiti možnost za srčne bolezni, je prosena kaša ena tistih jedi, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku. Bogata je namreč z magnezijem, ki znižuje krvni tlak in s tem tudi tveganje za srčni napad, ki je pogosto posledica ateroskleroze. Poleg tega vsebuje prosena kaša tudi kalij, ki prav tako sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin pa vam lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni slabega holesterola in pri poviševanju količine koristnega holesterola v vašem telesu, kar prav tako zmanjša možnost za srčno-žilne bolezni.
PREVERITE: Recept za proseno kašo s suhimi slivami
Prosena kaša za preprečevanje diabetesa
Danes predstavlja diabetes eno najresnejših zdravstvenih težav na svetu. Eno od živil, ki je zelo priporočljivo za zmanjševanje tveganja za to, da zbolite za diabetesom tipa 2, je prav prosena kaša. Tudi ta lastnost prosa je povezana z magnezijem, ki je eden najpomembnejših mineralov za povečevanje učinkovitosti inzulina in receptorjev za glukozo. Raziskave kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki zaužijejo večjo količino živil, bogatih z magnezijem, precej manjša verjetnost za diabetes kot pri tistih, pri katerih je mogoče zaznati pomanjkanje magnezija.
Proso je bogato z vlakninami, ki so ključnega pomena za uravnavanje sladkorja v krvi. Vlaknine upočasnijo prebavo in absorpcijo sladkorja v krvni obtok, kar preprečuje nenadne skoke krvnega sladkorja. To je še posebej koristno za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki so nagnjeni k hipoglikemiji.
Odlična za boljšo prebavo
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je prosena kaša tudi izvrstna izbira za vse, ki imate težave z zaprtjem in napihnjenostjo. Redno uživanje prosene kaše vam pomaga izboljšati prebavo in s tem tudi vaše celostno zdravje. Neredna prebava, ki preraste v kronično težavo, lahko namreč vpliva na razvoj resnih bolezni, med drugim celo na nastanek raka na debelem črevesju. Z ustrezno prehrano lahko tako preprečite, da bi vam stvari ušle iz rok.
Prosena kaša za razstrupljanje telesa
Proso vsebuje tudi močne antioksidante, ki zmanjšujejo škodljiv vpliv prostih radikalov. Tako vam lahko redno uživanje prosene kaše pomaga celo pri zmanjševanju tveganje za različne vrste raka, proso pa je znano tudi po razstrupljevalnem učinku na organizem. Pozitivno vpliva predvsem na ledvice in jetra, saj z odstranjevanjem škodljivih snovi iz telesa preprečuje preobremenjenost omenjenih organov.
Tudi za lepše lase, nohte, in kožo
Prosena kaša je zagotovo najbolj znana po tem, da se pogosto priporoča tistim, ki imajo težave s prekomernim izpadanjem las. Če se bo redna kaša pogosto znašla na vašem jedilniku, bodo postali vaši lasje močnejši in gostejši, izpadanje pa se bo umirilo. To je povezano predvsem z dejstvom, da je prosena kaša eden najboljših virov vitaminov iz skupine B, vsebuje pa tudi številne minerale, ki so nujni za zdrave in lepe lase. Uživanje prosene kaše je poleg tega zelo koristno tudi za vse, ki imate težave s kožo ali z nohti.
Protivnetne lastnosti prosa
Proso in prosena kaša vsebujeta pomembne fitokemikalije, ki delujejo kot antioksidanti in imajo protivnetne lastnosti. Te spojine lahko pomagajo pri preprečevanju različnih bolezni, vključno z boleznimi srca, diabetesom in nekaterimi vrstami raka.
Proso je torej pravo superživilo, ki ga je vredno vključiti v svojo prehrano. S svojimi številnimi hranili in zdravilnimi lastnostmi proso ne ponuja le odličnega okusa, ampak tudi izboljša vaše zdravje in dobro počutje.
Uporaba prosene kaše v kuhinji
1. Tradicionalne jedi
Prosena kaša je osnova mnogih tradicionalnih jedi, kot so prosena kaša s suhim sadjem, lahko jo uživamo z medom in oreščki ali z zelenjavo. Lahko jo kuhamo na sladko ali slano, odvisno od osebnih preferenc.
2. Zajtrki
Prosena kaša je odlična izbira za zdrav zajtrk. Kuhamo jo lahko z mlekom ali rastlinskimi napitki in dodamo sveže sadje, med, oreščke ali semena za hranljiv in okusen začetek dneva.
3. Juhe in enolončnice
Je odlična sestavina za zgoščevanje juh in enolončnic. Doda kremasto teksturo in poveča hranilno vrednost jedi.
4. Peka
Prosena kaša se lahko uporablja tudi v pekovskih izdelkih, kot so kruh, piškoti in kolači. Mleta prosena kaša lahko nadomesti del moke in tako obogati peciva z dodatnimi hranili.