Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaProsena kaša – nepogrešljiva v zdravi (brezglutenski) prehrani

Prosena kaša – nepogrešljiva v zdravi (brezglutenski) prehrani

MORDA VAS ZANIMA

Prosena kaša je ena najbolj zdravih jedi, ki se lahko znajdejo na vaši mizi. V zadnjih letih so jo še posebej vzljubili ljudje s celiakijo in tisti, ki so intolerantni na gluten. Proso namreč ne vsebuje glutena, zato je lahko izvrstna zamenjava za pšenico.

- Oglas -

Po drugi strani pa vsebuje prosena kaša ogromno koristnih hranilnih snovi, pri čemer še posebej izstopajo vitamini iz skupine B. Tako vam lahko redno uživanje prosene kaše oziroma prosa pomaga pri zmanjševanju tveganja za številna obolenja.

Prosena kaša za zdravo srce

Če želite preprečiti možnost za srčne bolezni, je prosena kaša ena tistih jedi, ki ne sme manjkati na vašem jedilniku. Bogata je namreč z magnezijem, ki znižuje krvni tlak in s tem tudi tveganje za srčni napad, ki je pogosto posledica ateroskleroze. Poleg tega vsebuje prosena kaša tudi kalij, ki prav tako sodeluje pri uravnavanju krvnega tlaka. Zaradi visoke vsebnosti prehranskih vlaknin pa vam lahko pomaga tudi pri zniževanju ravni slabega holesterola in pri poviševanju količine koristnega holesterola v vašem telesu, kar prav tako zmanjša možnost za srčno-žilne bolezni.

PREVERITE: Recept za proseno kašo s suhimi slivami

Prosena kaša za preprečevanje diabetesa

Danes predstavlja diabetes eno najresnejših zdravstvenih težav na svetu. Eno od živil, ki je zelo priporočljivo za zmanjševanje tveganja za to, da zbolite za diabetesom tipa 2, je prav prosena kaša. Tudi ta lastnost prosa je povezana z magnezijem, ki je eden najpomembnejših mineralov za povečevanje učinkovitosti inzulina in receptorjev za glukozo. Raziskave kažejo, da obstaja pri ljudeh, ki zaužijejo večjo količino živil, bogatih z magnezijem, precej manjša verjetnost za diabetes kot pri tistih, pri katerih je mogoče zaznati pomanjkanje magnezija.

Odlična za boljšo prebavo

- Oglas -

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je prosena kaša tudi izvrstna izbira za vse, ki imate težave z zaprtjem in napihnjenostjo. Redno uživanje prosene kaše vam pomaga izboljšati prebavo in s tem tudi vaše celostno zdravje. Neredna prebava, ki preraste v kronično težavo, lahko namreč vpliva na razvoj resnih bolezni, med drugim celo na nastanek raka na debelem črevesju. Z ustrezno prehrano lahko tako preprečite, da bi vam stvari ušle iz rok.

Prosena kaša za razstrupljanje telesa

Proso vsebuje tudi močne antioksidante, ki zmanjšujejo škodljiv vpliv prostih radikalov. Tako vam lahko redno uživanje prosene kaše pomaga celo pri zmanjševanju tveganje za različne vrste raka, proso pa je znano tudi po razstrupljevalnem učinku na organizem. Pozitivno vpliva predvsem na ledvice in jetra, saj z odstranjevanjem škodljivih snovi iz telesa preprečuje preobremenjenost omenjenih organov.

Tudi za lepše lase, nohte, in kožo

Prosena kaša je zagotovo najbolj znana po tem, da se pogosto priporoča tistim, ki imajo težave s prekomernim izpadanjem las. Če se bo redna kaša pogosto znašla na vašem jedilniku, bodo postali vaši lasje močnejši in gostejši, izpadanje pa se bo umirilo. To je povezano predvsem z dejstvom, da je prosena kaša eden najboljših virov vitaminov iz skupine B, vsebuje pa tudi številne minerale, ki so nujni za zdrave in lepe lase. Uživanje prosene kaše je poleg tega zelo koristno tudi za vse, ki imate težave s kožo ali z nohti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×