Celiakija: Znaki intolerance na gluten in kako si pomagati?

  Celiakija ali netoleranca glutena je dandanes pravzaprav že nekaj povsem običajnega. Žal. Celiakija, bolezen tankega črevesja zaradi preobčutljivosti na gluten, je v porastu tako med otroci kot med odraslimi, in čeprav je bilo pred časom še precej težko živeti z njo, nam je njeno širjenje prineslo eno pozitivno stvar. Na voljo je namreč vedno več izdelkov, kuharskih receptov in prigrizkov brez glutena. K sreči jo je tudi veliko lažje odkriti kot pa pred leti, ko je bila tako neznana težava, da so si starši pulili lase ob ugotavljanju, kaj se je zgodilo z njihovim otrokom.

  Celiakija ali alergija na glutenIn čeprav so jo najprej odkrivali predvsem v mladih telescih, je danes znano, da je celiakija bolezen, za katero lahko  zboli vsakdo in da nihče ni izvzet, saj se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja. Prav zato vsem toplo priporočamo, da se seznanijo s posledicami in situacijami, ki jih prinaša alergija na gluten.

  Kakšne težave nam lahko povzroča celiakija?

  Intoleranca na gluten ali celiakija je kronično vnetno obolenje prebavnega trakta. Najbolj trpi tanko črevo, ki ne prenese glutena. Rezultat vnetja je malabsorpcijski sindrom, ki je kriv, da se hranila iz črevesa ne morejo pravilno absorbirati. Glutensko intoleranco lahko opazite kar takoj po zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, vendar zna biti tudi potuhnjena in se pojaviti nekaj dni ali celo tednov pozneje. Celiakija se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki imajo oslabel imunski sistem, sproži pa jo lahko veliko dejavnikov, med katerimi so tudi stres, različne zdravstvene težave, infekcije ali operacije ter tudi zdravila.

  Znaki in preiskave nam pokažejo, ali gre za celiakijo

  Simptomi in znaki, katerih vrokje lahko celiakija, so precej neprijetni. Pogosto se namreč težava kaže v obliki bolečin v želodcu, krčev, napihnjenosti, vetrov, driske, hujšanja in slabokrvnosti ter celo izgube menstruacije. Poročali so celo o bolečinah v sklepih in odrevenelosti nog zaradi okvare živcev, vedno prisotno pa je tudi slabo počutje. Simptomi, ki jih čutijo otroci, so v bolj blagi obliki in navadno le kot neprijeten občutek v trebuščku. Bolezen je lahko nevarna, saj ima moč zaviranja rasti otroka in ukrivljanja dolgih kosti (zaradi pomanjkanja kalcija) ter zadrževanja tekočine, torej otekanje (pomanjkanje beljakovin).

  Kako si lahko pomagamo in olajšamo težave?

  Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so pšenica, rž in ječmen, včasih celo v ovsu. Celiakije ne zamenjujte z alergijo na pšenico, saj sta to dve različni stvari. Gluten je elastičen in zaradi njega lahko iz žita delamo testo. Če imate prej naštete simptome, je to že velik razlog za sum na celiakijo. Navadno najprej posumijo na to alergijo, kadar človek hujša, kljub temu da se normalno prehranjuje. Če občutite bolečino in napihnjenost v trebuhu, ne bi bilo slabo, da bi svoj sum tudi preverili. Otroci so navadno tudi razdražljivi in trpijo za drisko.

  Če preiskave in testiranja pokažejo, da gre res za celiakijo, vam zdravnik predpiše dieto brez glutena, ki (v primeru, da težave v tem času izginejo) odločno pokaže, da je težava res v glutenu. Po šestih mesecih sledi ponovna preiskava, da nadzorujejo izboljševanje stanja. Celiakije se namreč ne da odpraviti ali se ji izogniti. Izognemo se lahko le težavam, ki jih prinese, vendar se moramo strogo držati predpisane diete.

  Nekaj dovoljenih živil za bolnike s celiakijo

  •  riž, koruza, proso, ajda, žita brez glutena,
  •  krompir in kostanj,
  • zelenjavna juha,
  • šunka, meso, ribe in školjke,
  • sir, jajca, mleko, smetana,
  •  zelenjava, stročnice, sadje,
  • maslo, ekstra deviško in navadno oljčno olje,
  • sol in zelišča,
  • gobe in olive,
  • kava, čaj, gazirane brezalkoholne pijače,
  • vino, voda
  • sladkor in med

  Nekaj najpogostejših živil, ki lahko sprožijo simptome

  • pšenica, rž, ječmen, oves, pira,
  • kruhove drobtinice in vsa živila, ki so narejena iz moke (razen če so narejena iz posebne moke, ki ne vsebuje glutena), torej kruh, pica, krekerji in vse drugo, vključno s pecivom, piškoti in tortami,
  • majoneza, gorčica,
  • vse testenine, razen riževih in koruznih,
  • pudingi, pecilni prašek, sladkor v prahu, sladila, kavni nadomestki,
  • umetna sladila, sojine omake, omake v restavracijah, ker v veliki meri vsebujejo jušne kocke in/ali so industrijsko narejene,
  • pivo, viski, vodka, gin in žgane pijače ter grenčice …

  Celiakija ali alergija na gluten pri otrocih

  Izpoved staršev otroka s celiakijo

  “Kot mlada starša štiriletne hčerkice Laure sva se prestrašila do kosti, ko je postajala driska vedno pogosteje prisotna, Laura pa je hitro hujšala, čeprav ji apetita ni primanjkovalo,” pravi Miha, ki sprva na celiakijo ni niti pomislil. “Trebušček se ji je napenjal, bila pa je tudi izredno razdražljiva. Glede na to, da je bila po navadi izjemno priden otrok, sva bila najprej zbegana.” Po nekaj obiskih pri zdravnikih in pregledih, ki niso pokazali nobenega črvička v želodčku, sta se z ženo Ano odločila, da prisluhneta namigu Mihovega sodelavca, ki je imel s celiakijo bližnjo izkušnjo pri dvaintridesetih. “Zdelo se nama je čudno, kako lahko nekdo razvije bolezen tako pozno, najina Laura pa tako zgodaj,” pravi Ana. A vseeno sta se odločila za teste, ki so kaj hitro pokazali, da je bil namig sodelavca ključen. Vzrok za težave je bila res celiakija.

  “Sprva sva se zbala, kako bo, saj je bila Laura velika ljubiteljica kruha,” se Miha kislo nasmehne. “Zdravnik nama je povedal, da sta dva vrha pojavnosti te bolezni prav med prvim in petim letom starosti in pa med tridesetim in štiridesetim letom.” V slednjo skupino je spadal tudi njegov sodelavec. “Ko sva dobila dieto in seznam prepovedanih živil, sva se najprej ustrašila, a ko je bil v enem mesecu učinek skoraj takojšen, sva bila presrečna.” Tako je Laura danes zdrava enajstletnica, ki morda ne jé čisto enakih malic kot njeni vrstniki, a se ne počuti prav nič izobčeno. “Vsi skupaj smo se s tem navadili živeti in glede na to, da s preprosto dieto uravnavamo nekaj, kar nam je prej povzročalo takšne težave, nimamo nobenih pripomb.”

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  1. CELIAKIJA NI ALERGIJA NA GLUTEN! Celiakija je avtoimuna doživljenjska bolezen in nima z alergijo NIČ skupnega. Tudi mehanizem odziva na gluten je pri celiakiji povsem drugačen kot pri alegiji na gluten, posledice pa so tudi čisto druge! LP

  Comments are closed.