0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaCeliakija in intoleranca na gluten sta pogosti težavi

Celiakija in intoleranca na gluten sta pogosti težavi

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija in/ali intoleranca glutena je dandanes pravzaprav že nekaj povsem običajnega. Žal. Celiakija, bolezen tankega črevesja zaradi preobčutljivosti na gluten, je v porastu tako med otroci kot med odraslimi, in čeprav je bilo pred časom še precej težko živeti z njo, nam je njeno širjenje prineslo eno pozitivno stvar. Na voljo je namreč vedno več izdelkov, kuharskih receptov in prigrizkov brez glutena. K sreči jo je tudi veliko lažje odkriti kot pa pred leti, ko je bila tako neznana težava, da so si starši pulili lase ob ugotavljanju, kaj se je zgodilo z njihovim otrokom.

- Oglas -

In čeprav so jo najprej odkrivali predvsem v mladih telescih, je danes znano, da je celiakija bolezen, za katero lahko  zboli vsakdo in da nihče ni izvzet, saj se lahko pojavi v katerem koli obdobju življenja. Prav zato vsem toplo priporočamo, da se seznanijo s posledicami in situacijami, ki jih prinaša alergija na gluten.

Kaj je celiakija?

Celiakija je bolezen tankega črevesa. Bolezen se razvije zaradi preobčutljivosti ozitoma intolerance našega črevesja na beljakovino gluten, oziroma na njegov alkoholni izvleček gliadin. Posledica intolerance oziroma preobčutljivosti je tanjšanje sluznice tankega črevesa. Spremenjena črevesna stena ali sluznica tako ni več sposobna vsrkati dovolj določenih hranilnih snovi iz črevesja v kri.

Kakšne težave nam lahko povzroča celiakija?

Intoleranca na gluten ali celiakija je kronično vnetno obolenje prebavnega trakta. Najbolj trpi tanko črevo, ki ne prenese glutena. Rezultat vnetja je malabsorpcijski sindrom, ki je kriv, da se hranila iz črevesa ne morejo pravilno absorbirati. Glutensko intoleranco lahko opazite kar takoj po zaužitju hrane, ki vsebuje gluten, vendar zna biti tudi potuhnjena in se pojaviti nekaj dni ali celo tednov pozneje. Celiakija se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki imajo oslabel imunski sistem, sproži pa jo lahko veliko dejavnikov, med katerimi so tudi stres, različne zdravstvene težave, infekcije ali operacije ter tudi zdravila.

- Oglas -
Celiakija

Simptomi celiakije: Znaki in preiskave nam pokažejo, ali gre za celiakijo

Simptomi in znaki, katerih vrokje lahko celiakija, so precej neprijetni. Pogosto se namreč težava kaže v obliki bolečin v želodcu, krčev, napihnjenosti, vetrov, driske, hujšanja in slabokrvnosti ter celo izostanka menstruacije. Poročali so celo o bolečinah v sklepih in odrevenelosti nog zaradi okvare živcev, vedno prisotno pa je tudi slabo počutje. Simptomi, ki jih čutijo otroci, so v bolj blagi obliki in navadno le kot neprijeten občutek v trebuščku. Bolezen je lahko nevarna, saj ima moč zaviranja rasti otroka in ukrivljanja dolgih kosti (zaradi pomanjkanja kalcija) ter zadrževanja tekočine, torej otekanje (pomanjkanje beljakovin).

Tipični simptomi celiakije

Za razvoj celiakije morajo biti prisotni trije pogoji. Imeti morate podedovan gen, uživati morate gluten in gen se mora sprožiti. Pogosti sprožilci gena so stres, travme (operacije, nosečnost itd.) in virusne okužbe. Celiakija bolezen, ki je je stalna in do poškodb tankega črevesa bo prišlo vsakič, ko bo oseba zaužila gluten, ne glede na to, ali so simptomi prisotni ali ne.

Najpogostejši simptomi celiakije, ki se lahko pojavljajo posamično ali v kombinacijah, so:

 • utrujenost, šibkost in duševna otopelost;
 • anemija, ki se ne odzove na zdravljenje ali se takoj po njem ponovi, dokler ni postavljena pravilna diagnoza in se iz prehrane izloči gluten;
 • napenjanje in otekanje trebušne votline;
 • driska – ta se lahko pojavi v katerem koli starostnem obdobju in je pogosto prisotna že več let;
 • zaprtje – nekateri imajo črevesne težave v obliki zaprtja;
 • krči in napihnjenost;
 • slabost in bruhanje;
 • izguba teže – čeprav nekateri ne izgubljajo teže, temveč jo celo pridobivajo.

Ker so mnogi drugi simptomi zelo podobni celiakiji, je mogoče diagnozo postaviti šele po pregledu črevesne sluznice. To se izvede z biopsijo tankega črevesja, ki pa mora biti obvezno narejena pred začetkom brezglutenske diete, saj sicer lahko poda lažno negativne rezultate. Pomembno je, da se pri zgoraj opisanih simptomih posvetujete z osebnim zdravnikom, še posebej, če je kateri od vaših bližnjih sorodnikov v preteklosti imel težave z anemijo.

Zdravljenje celiakije in kako si lahko pomagamo in olajšamo težave?

Kako se zdravi celiakija in na kaj moramo biti še posebej pozorni? Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih, kot so pšenica, rž in ječmen, včasih celo v ovsu. Celiakije ne zamenjujte z alergijo na pšenico, saj sta to dve različni stvari. Gluten je elastičen in zaradi njega lahko iz žita delamo testo. Če imate prej naštete simptome, je to že velik razlog za sum na celiakijo. Navadno najprej posumijo na to alergijo, kadar človek hujša, kljub temu da se normalno prehranjuje. Če občutite bolečino in napihnjenost v trebuhu, ne bi bilo slabo, da bi svoj sum tudi preverili. Otroci so navadno tudi razdražljivi in trpijo za drisko.

- Oglas -

Če preiskave in testiranja pokažejo, da gre res za celiakijo, vam zdravnik predpiše dieto brez glutena, ki (v primeru, da težave v tem času izginejo) odločno pokaže, da je težava res v glutenu. Po šestih mesecih sledi ponovna preiskava, da nadzorujejo izboljševanje stanja. Celiakije se namreč ne da odpraviti ali se ji izogniti. Izognemo se lahko le težavam, ki jih prinese, vendar se moramo strogo držati predpisane diete.

Celiakija - kakšni so simptomi in kako si pomagamo?

Osebe s celiakijo imajo trajno preobčutljivost na gluten, saj je bolezen za zdaj še neozdravljiva. Četudi simptomi izginejo, ob uživanju glutena prihaja do poškodb tankega črevesja. Ob uvedbi brezglutenske diete se stanje črevesne sluznice začne izboljševati in zato težave sčasoma izzvenijo. To običajno traja nekaj mesecev, pri nekaterih ljudeh pa tudi nekaj let. Starejša kot je oseba z ugotovljeno celiakijo, počasnejša je obnova črevesne sluznice. Težave se ponovijo ob ponovni uvedbi glutena v prehrano.

Nekaj dovoljenih živil za bolnike s celiakijo

 •  riž, koruza, proso, ajda, žita brez glutena,
 •  krompir in kostanj,
 • zelenjavna juha,
 • šunka, meso, ribe in školjke,
 • sir, jajca, mleko, smetana,
 •  zelenjava, stročnice, sadje,
 • maslo, ekstra deviško in navadno oljčno olje,
 • sol in zelišča,
 • gobe in olive,
 • kava, čaj, gazirane brezalkoholne pijače,
 • vino, voda
 • sladkor in med …

Nekaj najpogostejših živil, ki lahko sprožijo simptome

 • pšenica, rž, ječmen, oves, pira,
 • kruhove drobtinice in vsa živila, ki so narejena iz moke (razen če so narejena iz posebne moke, ki ne vsebuje glutena), torej kruh, pica, krekerji in vse drugo, vključno s pecivom, piškoti in tortami,
 • majoneza, gorčica,
 • vse testenine, razen riževih in koruznih,
 • pudingi, pecilni prašek, sladkor v prahu, sladila, kavni nadomestki,
 • umetna sladila, sojine omake, omake v restavracijah, ker v veliki meri vsebujejo jušne kocke in/ali so industrijsko narejene,
 • pivo, viski, vodka, gin in žgane pijače ter grenčice …
Celakija in intoleranca na gluten

Glutenska intoleranca ni nujno tudi celiakija

Če vaše telo ne prenese glutena, pa ni nujno, da imate celiakijo. Če trpite za istimi simptomi, kot so značilni za celiakijo, krvni testi za celiakijo pa so negativni, potem imate morda neceliakalno glutensko preobčutljivost (NCGP). Gre za milejše zdravstveno stanje od celiakije, pri katerem telo ne prenaša glutena, vendar ne povzroča poškodb tankega črevesja niti sindroma prepustnega črevesja, značilnih za celiakijo. Nekateri posamezniki imajo lahko manjše črevesne poškodbe, ki pa izginejo z ustrezno brezglutensko dieto. Raziskave ocenjujejo, da ima kar šestkrat več ljudi občutljivost na gluten kot dejansko celiakijo.

Trenutno uradno priznana metoda za testiranje NCGP še ne obstaja. Nekateri zdravniki priporočajo testiranje sline, krvi ali blata, vendar pa ti testi še niso potrjeni. Bolezen se zato diagnosticira po postopku izključevanja. Strokovnjaki priporočajo, da se najprej testirate za alergijo na pšenico in celiakijo. Če sta oba testa negativna, vam bo zdravnik predpisal brezglutensko dieto. Če se simptomi izboljšajo, potem imate verjetno NCGP. Zelo pomembno je, da celoten proces strogo nadzira strokovnjak, da ne bi prišlo do placebo učinka kot posledica samodiagnosticiranja.

Manko hranilnih snovi pri celiakiji in glutenski intoleranci

Pri celiakiji in NCGP zaradi izogibanja žitom z glutenom lahko pride do primanjkljaja pomembnih vitaminov in mineralov. Če je pridružena še laktozna intoleranca, lahko primanjkujejo tudi kalcij, magnezij in vitamin D.

.

NAJNOVEJŠE