Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravje & prehranaBrezglutenska dieta: Kaj je potrebno vedeti?

Brezglutenska dieta: Kaj je potrebno vedeti?

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija je genetska bolezen, kar pomeni, da se pojavlja znotraj družin. Povprečno jo najdemo pri desetih procentih sorodnikov tistih , ki že imajo postavljeno diagnozo. Pogosto pa se pojavi šele po kakšni operaciji, nosečnosti, virusni infekciji ali stresu. Ljudje, ki imajo celiakijo, ne prenašajo beljakovine gluten, ki se nahaja v pšenici, rži, ječmenu in ovsu.

Ni vsak trend nujno tudi dober trend

- Oglas -

Z naraščajočo zavestjo o celiakiji in posledicami, ki jih ima imunski sistem obolelega posameznika na gluten, so se razrasle tudi brezglutenske diete. Raziskava, opravljena leta 2013, je pokazala, da je kar 30 % tistih, ki so se za dieto odločili, v kratkem času izrazilo željo po jedeh, ki vsebujejo gluten. Čeprav se je za tak način prehranjevanja odločilo že veliko ljudi, pa se moramo zavedati, da za celiakijo oboli samo približno 1 % ljudi, pri vseh ostalih pa gre za modno muho. Zavedati se moramo, da imajo žitarice, ki vsebujejo gluten, tudi svoje prednosti, teh pa ni ravno malo.

Brezglutenska dieta

3 koristi žitaric na naše zdravje

Zdravnik družinske medicine dr. Ernest Brown je v nekem svojem članku naštel 3 koristi, ki jih imajo omenjene žitarice na naše zdravje. Po njegovem mnenju zato vsesplošno ukinjanje glutena za nas ni dobro, s takim ravnanjem pa svojemu telesu lahko naredimo tudi škodo.

1. Žitarice pomagajo zniževati holesterol

Številne raziskave kažejo, da žitarice pomagajo pri zmanjševanju holesterola v našem telesu. Povišan holesterol je eden glavnih krivcev za bolezni srca, ki so vse bolj pogost vzrok smrti.

2. Žitarice zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka

- Oglas -

V raziskavi na Ameriškem inštitutu za raziskovanje raka so ugotovili, da žitarice pomagajo pri nadzorovanju telesne teže, prekomerna telesna teža pa je dejavnik, ki povečuje možnost za nastanek številnih oblik raka. Nepredelana cela zrna vsebujejo veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na našo prebavo, poleg tega je v njih obilo mineralov, ki nas varujejo pred nekaterimi oblikami raka.

3. Žitarice preprečujejo zaprtje

Zaradi velike vsebnosti vlaknin so žitarice idealen pripomoček v boju z zaprtjem. Preprečujejo tudi nastajanje plinov in občutek napihnjenosti, ki je tudi povezan z zaprtjem. Vlaknine pa so dobrodošle tudi pri raznih dietah, ko si želimo shujšati, saj v našem želodcu dolgo časa pustijo občutek sitosti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×