0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaBrezglutenska dieta: Kaj je potrebno vedeti?

Brezglutenska dieta: Kaj je potrebno vedeti?

MORDA VAS ZANIMA

Celiakija je genetska bolezen, kar pomeni, da se pojavlja znotraj družin. Povprečno jo najdemo pri desetih procentih sorodnikov tistih , ki že imajo postavljeno diagnozo. Pogosto pa se pojavi šele po kakšni operaciji, nosečnosti, virusni infekciji ali stresu. Ljudje, ki imajo celiakijo, ne prenašajo beljakovine gluten, ki se nahaja v pšenici, rži, ječmenu in ovsu.

- Oglas -

Ni vsak trend nujno tudi dober trend

Z naraščajočo zavestjo o celiakiji in posledicami, ki jih ima imunski sistem obolelega posameznika na gluten, so se razrasle tudi brezglutenske diete. Raziskava, opravljena leta 2013, je pokazala, da je kar 30 % tistih, ki so se za dieto odločili, v kratkem času izrazilo željo po jedeh, ki vsebujejo gluten. Čeprav se je za tak način prehranjevanja odločilo že veliko ljudi, pa se moramo zavedati, da za celiakijo oboli samo približno 1 % ljudi, pri vseh ostalih pa gre za modno muho. Zavedati se moramo, da imajo žitarice, ki vsebujejo gluten, tudi svoje prednosti, teh pa ni ravno malo.

Brezglutenska dieta

3 koristi žitaric na naše zdravje

Zdravnik družinske medicine dr. Ernest Brown je v nekem svojem članku naštel 3 koristi, ki jih imajo omenjene žitarice na naše zdravje. Po njegovem mnenju zato vsesplošno ukinjanje glutena za nas ni dobro, s takim ravnanjem pa svojemu telesu lahko naredimo tudi škodo.

- Oglas -

1. Žitarice pomagajo zniževati holesterol

Številne raziskave kažejo, da žitarice pomagajo pri zmanjševanju holesterola v našem telesu. Povišan holesterol je eden glavnih krivcev za bolezni srca, ki so vse bolj pogost vzrok smrti.

2. Žitarice zmanjšujejo tveganje za nastanek nekaterih vrst raka

V raziskavi na Ameriškem inštitutu za raziskovanje raka so ugotovili, da žitarice pomagajo pri nadzorovanju telesne teže, prekomerna telesna teža pa je dejavnik, ki povečuje možnost za nastanek številnih oblik raka. Nepredelana cela zrna vsebujejo veliko vlaknin, ki ugodno vplivajo na našo prebavo, poleg tega je v njih obilo mineralov, ki nas varujejo pred nekaterimi oblikami raka.

3. Žitarice preprečujejo zaprtje

Zaradi velike vsebnosti vlaknin so žitarice idealen pripomoček v boju z zaprtjem. Preprečujejo tudi nastajanje plinov in občutek napihnjenosti, ki je tudi povezan z zaprtjem. Vlaknine pa so dobrodošle tudi pri raznih dietah, ko si želimo shujšati, saj v našem želodcu dolgo časa pustijo občutek sitosti.

.

NAJNOVEJŠE