Stevia je naravno sladilo brez ogljikovih hidratov, kalorij, ne povzroฤa kariesa in deluje antibakterijsko. ฤeprav je 200-krat slajลกa od sladkorja, ne prinaลกa neลพelenih uฤinkov, kakrลกni so znaฤilni za sladkor in umetna sladila. Nasprotno, odlikujejo jo ลกtevilni koristni uฤinki. Zato postaja vedno bolj priljubljeno sladilo, ki je primerno tudi za diabetike, ljudi s prekomerno telesno teลพo, ljudi na dieti proti kandidi in vse, ki se ลพelijo bolj zdravo sladkati.
Kako nastane naravno sladilo stevia?
Stevio pridobivajo iz listov in plodov rastline Stevia rebaudiana, ki je sorodnica kamilice. Stevia rebaudiana je majhen grm, ki izvira iz severovzhodnega dela Paragvaja in sosednje Brazilije. Uspeva v peลกฤeni prsti in lahko zraste do viลกine 80 cm. Liste stevie so kot sladilo ลพe pred Kolumbovim odkritjem Amerike uporabljali avtohtoni prebivalci, indijansko pleme Guarani, vendar jo je prviฤ odkril in poimenoval ลกele juลพnoameriลกki naravoslovec Antonio Bertoni leta 1887. Danaลกnje ime stevia je ta rastlina dobila leta 1905.
Veฤ vrst sladke rastline
Strokovnjaki ocenjujejo, da v divjini Severne Amerike raste preko 80 vrst stevie, v Juลพni Ameriki pa ลกe dodatnih 200 avtohtonih vrst te rastline. Od vseh teh vrst pa le Stevia rubaudiana in ลกe nekatere ลพe izumrle vrste vsebujejo naravno sladilo, po katerem je pred nekaj leti stevia zaslovela tudi v zahodnem svetu.
Zakaj je stevia tako sladka?
Sladka skrivnost stevie se skriva v kompleksni molekuli, imenovani steviosid, ki je glikozid, sestavljen iz glukoze, soforoze in steviola. Ta kompleksna molekula in ลกtevilne druge sorodne spojine, ki sestavljajo Stevio reubaudiana, dajejo rastlini izredno sladkost. Rastlina stevia je v svoji naravni obliki pribliลพno 10- do 15-krat slajลกa od navadnega namiznega sladkorja. Izvleฤki stevie v obliki steviosidov pa so lahko kar 100- do 300-krat slajลกi od namiznega sladkorja. In najboljลกe od vsega je, da po mnenju veฤine strokovnjakov stevia ne vpliva na presnovo krvnega sladkorja.
Nekatere ลกtudije celo poroฤajo, da stevia zniลพuje raven glukoze v plazmi pri zdravih odraslih osebah. Razliฤne ลกtudije so pokazale tudi, da listi stevie vsebujejo beljakovine, vlaknine, ogljikove hidrate, ลพelezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, magnezij, cink, rutin (flavonoid), vitamin A, vitamin C in esencialna olja. Listi stevie in njihovi ekstrakti so zato hranljivo naravno prehransko dopolnilo, ki ponujajo ลกtevilne koristi za zdravje.
Stevia โ veฤ kot naravno sladilo
Mnogi menijo, da je stevia sladilo prihodnosti. Ker ฤloveลกko telo ne prebavi sladkih glikozidov iz listov (ti se po obiฤajni poti izloฤijo), telo iz stevie ne pridobi nobenih kalorij. Zaradi te lastnosti je danes stevia poznana po vsem svetu. Na Japonskem naj bi pokrivala kar 40 % trga sladil. Poznamo jo pod razliฤnimi imeni, kot so stevia, steviosid, rebaudiosid, ekstrakt stevie ali koncentrat stevie. Vendar pa ne glede na to, katero obliko ฤiste stevie zauลพijemo, nima negativnega vpliva na raven glukoze v krvi, zato โโse lahko prosto uporabljajo tako pri diabetikih kot hipoglikemikih.
Za ljudi s teลพavami z visokim krvnim sladkorjem, visokim krvnim tlakom ali previsoko telesno teลพo stevia tako postaja najbolj zaลพeleno sladilo. Poudariti pa moramo, da to velja le za ฤisto stevio, saj na trgu obstajajo razliฤna sladila s stevio, ki pa jim je dodan na primer maltodekstrin (deleลพ stevie se v tem primeru giblje le okoli 3 %), zato ta sladila niso primerna za diabetike.
Stevia ima zelo sladek in edinstven okus, ki prinaลกa nekoliko grenkobe po zauลพitju. Slabลกa kot je kakovost stevie, bolj grenek je priokus. Vendar pa pri izdelkih dobre kakovosti ta priokus kmalu izgine. V primerjavi z umetnimi sladili se glikozidi na toploti ne razgradijo, kar omogoฤa odliฤno uporabo stevie pri kuhanju in peki.
Stevia kot prehranski dodatek
Stevia je tudi odliฤen prehranski dodatek. Vse pozitivne lastnosti stevie iz znanstvenih raziskav in izkuลกenj uporabnikov izhajajo iz redne dnevne uporabe koncentrata stevie na vodni osnovi. Raziskave so pokazale, da stevia dejansko uravnava krvni sladkor. Zato ga v nekaterih juลพnoameriลกkih drลพavah prodajajo kot pomoฤ ljudem s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo. Od njene uvedbe v ZDA ลกtevilni posamezniki poroฤajo, da so se ob vsakodnevnem jemanju 20โ30 kapljic z vsakim obrokom njihove ravni glukoze v krvi v kratkem ฤasu normalizirale ali pribliลพale normalni ravni. Vendar pa je zdravstveno stanje vsakega posameznika specifiฤno, zato je priporoฤljivo eksperimentiranje s stevio le pod nadzorom zdravnika.
Kaj pravijo strokovnjaki?
ล tudije so pokazale tudi, da stevia zniลพuje poviลกan krvni tlak, vendar pa ne vpliva na normalen krvni tlak. Prav tako zavira rast in reprodukcijo nekaterih bakterij, vkljuฤno z bakterijami, ki povzroฤajo zobno gnilobo in bolezni dlesni. To pomaga razloลพiti, zakaj uporabniki stevie poroฤajo o manjลกem ลกtevilu prehladov in gripoznih stanj in zakaj so bile zaznane izjemno pozitivne lastnosti v ustni higieni, ko so uporabljali stevio kot ustno vodico (nekaj kapljic stevie v vodi) ali jo dodali zobni pasti.
Uporabna tudi za izgubo odveฤnih kologramov
Stevia pa izjemno pomaga tudi pri izgubi in uravnavanju telesne teลพe, saj ne vsebuje kalorij in zmanjลกuje posameznikovo odvisnost od sladkarij in mastne hrane. Obฤutek lakote lahko zmanjลกamo z zauลพitjem 10 ali 15 kapljic 20 minut pred jedjo. Predhodni podatki raziskav namreฤ kaลพejo, da lahko stevia ponastavi mehanizem lakote. ฤe je temu res tako, potem lahko stevia pomaga ljudem zaฤutiti sitost veliko prej, s ฤimer bo koliฤina zauลพite hrane manjลกa.
Druge prednosti dnevnega dodajanja stevie v prehrano vkljuฤujejo ลกe izboljลกano prebavo in delovanje prebavil, pomiritev razdraลพenega ลพelodca in hitrejลกe okrevanje po milejลกih boleznih. Uporabniki poroฤajo tudi, da je pitje vode ali ฤaja s stevio pomagalo zmanjลกati njihovo ลพeljo po tobaku in alkoholnih pijaฤah.
Uporabniki stevie ลพe dolgo prisegajo na zmleto stevio in stevio v obliki koncentrata kot uฤinkovito sredstvo za zmanjลกevanje apetita in ลพelje po sladki in mastni hrani, zato je stevia postala uฤinkovita pomoฤ tudi pri uravnavanju telesne teลพe. To potrjujejo tudi raziskave, ki ugotavljajo, da pri pretirano debelih ljudeh prihaja do napak v povezavi med hipotalamusom in ลพelodcem, zato ti ljudje ne obฤutijo sitosti. Zaฤetne raziskave so pokazale, da lahko stevia popravi to napako v povezavi in dejansko ponovno zaลพene mehanizem lakote, da se ta izklopi ob sitosti. ฤe bo ta ugotovitev potrjena, bo stevia postala eden najpomembnejลกih doslej odkritih pripomoฤkov v boju z odveฤnimi kilogrami.
Uporaba za zdravo in lepo koลพo
ล tevilni uporabniki poroฤajo tudi o izboljลกanjih stanja njihove koลพe ob redni uporabi stevie. Koncentrat listov stevie na vodni osnovi namreฤ ponuja ลกtevilne izjemne koristi pri redni negi koลพe. Kot maska uฤinkovito zmehฤa in napne koลพo, gladi gube in pomaga blaลพiti koลพne madeลพe, vkljuฤno z aknami. Kapljico stevie lahko nanesemo neposredno na koลพni madeลพ, mozolj, razpokano ustnico ali herpes. Koncentrat stevie pomaga tudi pri koลพnih teลพavah, kot so seboreja, dermatitis in ekcem. Raziskave kaลพejo tudi hitrejลกe celjenje prask in ran brez nastanka brazgotin ob nanosu stevie na prizadeto mesto. Ob nanosu na poลกkodovano mesto bo sicer priลกlo do ลพgoฤe boleฤine za 30โ40 sekund, potem pa bo sledilo olajลกanje.
ล tevilni uporabniki dodajajo stevio tudi svojim obiฤajnim gelom za tuลกiranje in ลกamponom za lase. Pri umivanju las priporoฤamo, da si prviฤ umijete lase z navadnim ลกamponom, drugiฤ pa ลกamponu dodate ลกe stevio in pustite delovati nekaj minut, nato temeljito sperete.
Varnost stevie
ฤeprav je stevia v Evropi in ZDA dovoljena v prehrani ลกele nekaj let, pa doslej ลกe ni bilo ugotovljenih nobenih stranskih uฤinkov. O negativnih uฤinkih ne poroฤajo niti z Japonske, kjer jo uporabljajo ลพe 20 let, niti iz Paragvaja, kjer je v uporabi ลพe veฤ kot 1500 let.