Stevia: Sladka skrivnost narave

Stevia je naravno sladilo brez ogljikovih hidratov, kalorij, ne povzroča kariesa in deluje antibakterijsko. Čeprav je 200-krat slajša od sladkorja, ne prinaša neželenih učinkov, kakršni so značilni za sladkor in umetna sladila. Nasprotno, odlikujejo jo številni koristni učinki. Zato postaja vedno bolj priljubljeno sladilo, ki je primerno tudi za diabetike, ljudi s prekomerno telesno težo, ljudi na dieti proti kandidi in vse, ki se želijo bolj zdravo sladkati.

Stevio pridobivajo iz listov in plodov rastline Stevia rebaudiana, ki je sorodnica kamilice. Stevia rebaudiana je majhen grm, ki izvira iz severovzhodnega dela Paragvaja in sosednje Brazilije. Uspeva v peščeni prsti in lahko zraste do višine 80 cm. Liste stevie so kot sladilo že pred Kolumbovim odkritjem Amerike uporabljali avtohtoni prebivalci, indijansko pleme Guarani, vendar jo je prvič odkril in poimenoval šele južnoameriški naravoslovec Antonio Bertoni leta 1887. Današnje ime stevia je ta rastlina dobila leta 1905.

Strokovnjaki ocenjujejo, da v divjini Severne Amerike raste preko 80 vrst stevie, v Južni Ameriki pa še dodatnih 200 avtohtonih vrst te rastline. Od vseh teh vrst pa le Stevia rubaudiana in še nekatere že izumrle vrste vsebujejo naravno sladilo, po katerem je pred nekaj leti stevia zaslovela tudi v zahodnem svetu.

Stevia naravno sladilo

Kaj je stevia?

Sladka skrivnost stevie se skriva v kompleksni molekuli, imenovani steviosid, ki je glikozid, sestavljen iz glukoze, soforoze in steviola. Ta kompleksna molekula in številne druge sorodne spojine, ki sestavljajo Stevio reubaudiana, dajejo rastlini izredno sladkost. Rastlina stevia je v svoji naravni obliki približno 10- do 15-krat slajša od navadnega namiznega sladkorja. Izvlečki stevie v obliki steviosidov pa so lahko kar 100- do 300-krat slajši od namiznega sladkorja. In najboljše od vsega je, da po mnenju večine strokovnjakov stevia ne vpliva na presnovo krvnega sladkorja. Nekatere študije celo poročajo, da stevia znižuje raven glukoze v plazmi pri zdravih odraslih osebah. Različne študije so pokazale tudi, da listi stevie vsebujejo beljakovine, vlaknine, ogljikove hidrate, železo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, magnezij, cink, rutin (flavonoid), vitamin A, vitamin C in esencialna olja. Listi stevie in njihovi ekstrakti so zato hranljivo naravno prehransko dopolnilo, ki ponujajo številne koristi za zdravje.

Stevia kot sladilo

Mnogi menijo, da je stevia sladilo prihodnosti. Ker človeško telo ne prebavi sladkih glikozidov iz listov (ti se po običajni poti izločijo), telo iz stevie ne pridobi nobenih kalorij. Zaradi te lastnosti je danes stevia poznana po vsem svetu. Na Japonskem naj bi pokrivala kar 40 % trga sladil. Poznamo jo pod različnimi imeni, kot so stevia, steviosid, rebaudiosid, ekstrakt stevie ali koncentrat stevie. Vendar pa ne glede na to, katero obliko čiste stevie zaužijemo, nima negativnega vpliva na raven glukoze v krvi, zato ​​se lahko prosto uporabljajo tako pri diabetikih kot hipoglikemikih. Za ljudi s težavami z visokim krvnim sladkorjem, visokim krvnim tlakom ali previsoko telesno težo stevia tako postaja najbolj zaželeno sladilo. Poudariti pa moramo, da to velja le za čisto stevio, saj na trgu obstajajo različna sladila s stevio, ki pa jim je dodan na primer maltodekstrin (delež stevie se v tem primeru giblje le okoli 3 %), zato ta sladila niso primerna za diabetike.

Stevia ima zelo sladek in edinstven okus, ki prinaša nekoliko grenkobe po zaužitju. Slabša kot je kakovost stevie, bolj grenek je priokus. Vendar pa pri izdelkih dobre kakovosti ta priokus kmalu izgine. V primerjavi z umetnimi sladili se glikozidi na toploti ne razgradijo, kar omogoča odlično uporabo stevie pri kuhanju in peki.

Stevia kot prehranski dodatek

Stevia je tudi odličen prehranski dodatek. Vse pozitivne lastnosti stevie iz znanstvenih raziskav in izkušenj uporabnikov izhajajo iz redne dnevne uporabe koncentrata stevie na vodni osnovi. Raziskave so pokazale, da stevia dejansko uravnava krvni sladkor. Zato ga v nekaterih južnoameriških državah prodajajo kot pomoč ljudem s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo. Od njene uvedbe v ZDA številni posamezniki poročajo, da so se ob vsakodnevnem jemanju 20–30 kapljic z vsakim obrokom njihove ravni glukoze v krvi v kratkem času normalizirale ali približale normalni ravni. Vendar pa je zdravstveno stanje vsakega posameznika specifično, zato je priporočljivo eksperimentiranje s stevio le pod nadzorom zdravnika.

Študije so pokazale tudi, da stevia znižuje povišan krvni tlak, vendar pa ne vpliva na normalen krvni tlak. Prav tako zavira rast in reprodukcijo nekaterih bakterij, vključno z bakterijami, ki povzročajo zobno gnilobo in bolezni dlesni. To pomaga razložiti, zakaj uporabniki stevie poročajo o manjšem številu prehladov in gripoznih stanj in zakaj so bile zaznane izjemno pozitivne lastnosti v ustni higieni, ko so uporabljali stevio kot ustno vodico (nekaj kapljic stevie v vodi) ali jo dodali zobni pasti.

Stevia pa izjemno pomaga tudi pri izgubi in uravnavanju telesne teže, saj ne vsebuje kalorij in zmanjšuje posameznikovo odvisnost od sladkarij in mastne hrane. Občutek lakote lahko zmanjšamo z zaužitjem 10 ali 15 kapljic 20 minut pred jedjo. Predhodni podatki raziskav namreč kažejo, da lahko stevia ponastavi mehanizem lakote. Če je temu res tako, potem lahko stevia pomaga ljudem začutiti sitost veliko prej, s čimer bo količina zaužite hrane manjša.

Druge prednosti dnevnega dodajanja stevie v prehrano vključujejo še izboljšano prebavo in delovanje prebavil, pomiritev razdraženega želodca in hitrejše okrevanje po milejših boleznih. Uporabniki poročajo tudi, da je pitje vode ali čaja s stevio pomagalo zmanjšati njihovo željo po tobaku in alkoholnih pijačah.

Stevia

Stevia in uravnavanje telesne teže

Uporabniki stevie že dolgo prisegajo na zmleto stevio in stevio v obliki koncentrata kot učinkovito sredstvo za zmanjševanje apetita in želje po sladki in mastni hrani, zato je stevia postala učinkovita pomoč tudi pri uravnavanju telesne teže. To potrjujejo tudi raziskave, ki ugotavljajo, da pri pretirano debelih ljudeh prihaja do napak v povezavi med hipotalamusom in želodcem, zato ti ljudje ne občutijo sitosti. Začetne raziskave so pokazale, da lahko stevia popravi to napako v povezavi in dejansko ponovno zažene mehanizem lakote, da se ta izklopi ob sitosti. Če bo ta ugotovitev potrjena, bo stevia postala eden najpomembnejših doslej odkritih pripomočkov v boju z odvečnimi kilogrami.

Stevia za zdravo kožo

Številni uporabniki poročajo tudi o izboljšanjih stanja njihove kože ob redni uporabi stevie. Koncentrat listov stevie na vodni osnovi namreč ponuja številne izjemne koristi pri redni negi kože. Kot maska učinkovito zmehča in napne kožo, gladi gube in pomaga blažiti kožne madeže, vključno z aknami. Kapljico stevie lahko nanesemo neposredno na kožni madež, mozolj, razpokano ustnico ali herpes. Koncentrat stevie pomaga tudi pri kožnih težavah, kot so seboreja, dermatitis in ekcem. Raziskave kažejo tudi hitrejše celjenje prask in ran brez nastanka brazgotin ob nanosu stevie na prizadeto mesto. Ob nanosu na poškodovano mesto bo sicer prišlo do žgoče bolečine za 30–40 sekund, potem pa bo sledilo olajšanje.

Številni uporabniki dodajajo stevio tudi svojim običajnim gelom za tuširanje in šamponom za lase. Pri umivanju las priporočamo, da si prvič umijete lase z navadnim šamponom, drugič pa šamponu dodate še stevio in pustite delovati nekaj minut, nato temeljito sperete.

Varnost stevie

Čeprav je stevia v Evropi in ZDA dovoljena v prehrani šele nekaj let, pa doslej še ni bilo ugotovljenih nobenih stranskih učinkov. O negativnih učinkih ne poročajo niti z Japonske, kjer jo uporabljajo že 20 let, niti iz Paragvaja, kjer je v uporabi že več kot 1500 let.

DELI
Anja Kralj
Novinarka, ki za vas piše in spremlja zanimive tematike ter aktualne dogodke.