0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEterična olja za zdravje in dobro počutje

Eterična olja za zdravje in dobro počutje

MORDA VAS ZANIMA

Eterična olja so izjemno koncentrirane substance, ki se zbirajo v posebnih žlezah ali mešičkih v različnih delih rastlin – v cvetu, listih, korenini, semenih, smoli, lupini in skorji. Nekateri jim pravijo tudi esenca ali duša rastline. Vsako eterično olje ima svoje lastnosti in na človeka vpliva drugače – nekatera nas poživljajo, druga umirjajo, razkužujejo, blažijo bolečino, uravnavajo hormone …

- Oglas -

Kaj so eterična olja?

Čeprav jim pravimo olja, po strukturi niso mastna. Po gostoti so zelo različna – nekatera so tekoča, druga pa imajo gostoto podobno sirupu. Aromatični deli rastline, med katere spadajo eterična olja, se delijo na v vodi topne in netopne. Eterična olja so v vodi netopna, so lažja od vode in plavajo na njeni površini. Topna so v alkoholu, etru in rastlinskih oljih (maščobah). Če jih pustimo na zraku, praviloma izhlapijo. Čista eterična olja na podlagi ne puščajo nobene sledi in ne polzijo med prsti. V stiku z zrakom, toploto ali svetlobo se lahko poškoduje njihova kemijska sestava. Zato so pakirana v rjavo obarvane stekleničke.

Kako pridobivajo eterična olja?

Eterična olja pridobivajo s postopkom hladnega stiskanja, ekstrakcije ali parne destilacije. Med novejše in bolj razširjene metode spada tudi pridobivanje s pomočjo hidrofuzije, to je ekstrakcije s tekočim ogljikovim vodikom, ki je hitrejša in bolj primerna za vlaknaste materiale, kot so les ali lupine. Tudi olja, pridobljena s to metodo, so lepšega vonja in barve.

Pri destilaciji poleg eteričnega olja pridobivajo tudi hidrolat oz. rožno vodo. To so aromatične sestavine rastline, ki so topne v vodi. Imajo širok spekter uporabe v kozmetičnih pripravkih, pa tudi v prehrani. Najbolj znana je rožna voda oz. hidrolat vrtnice, ki ga pogosto uporabljajo v kremah za obraz, v vzhodnjaški kuhinji pa ga dodajajo sladicam, da dobijo lepšo aromo.

- Oglas -

Na kvaliteto vpliva mesto, kjer raste rastlina

Kemična sestava eteričnih olj in s tem kvaliteta se lahko razlikuje tudi zaradi različnih razmer, v katerih rastejo rastline. Čeprav imata dve rastlini enak videz in pripadata isti družini, imata zaradi zunanjih razmer lahko zelo različen kemotip. Nanj zelo vplivajo zemlja, klima in v nekaterih primerih metoda vzgajanja rastlin. Olja, ki jih pridobivajo iz rastlin s točno določenega področja, so si tako pridobila poseben sloves: npr. eterično olje provansalske sivke, bolgarske vrtnice, turške pelargonije in cejlonskega cimeta.

Kako jih razvrščamo?

Eterična olja se razvršča po t. i. Piessovi skali z notami. Skala zajema 100 not, od katerih zgornjo noto predstavljajo note od 1–14, srednjo od 15–60 in spodnjo od 61–100. V zgornjo noto so uvrščena zelo rahla in hitro hlapna eterična olja, ki delujejo stimulativno (poživljajoče). Njihov popoln vonj v prostoru zaznamo takoj, v taki obliki pa ostane prisoten 30 minut. Sem spadajo eterična olja: agrumov, janeža, čajevca, ingverja, bazilike, evkalipta … Olja, ki na lestvici spadajo v srednjo noto, imajo že močnejše ogljikove vezi in zato težje izhlapevajo. Njihova prava aroma postane zaznavna šele po nekaj urah, vonj pa se porazgubi po nekaj dneh. Ta eterična olja zelo dobro delujejo na človekovo fizično počutje. Sem spadajo: sivka, geranija, majaron, cipresa, brin in rožmarin. V spodnjo noto spadajo eterična olja, katerih vonj v prostoru čutimo najdlje, tudi nekaj mesecev. Zelo blagodejno vplivajo tako na psihično kot na fizično počutje človeka. Posebej dobro pomagajo pri čustveni nestabilnosti. Če vas zanimajo ta eterična olja, iščite olja lesa (sandalovina), smol (mira, benzoin) ter cvetov z močnim vonjem, kot so vrtnica, ylang-ylang in jasmin.

Kako delujejo na človeka?

Funkcija eteričnih olj v rastlini je privabljanje opraševalcev in zaščita pred zajedavci in mikrobi. Raziskave so pokazale, da nekatere rastline s pomočjo eteričnih olj tudi komunicirajo. Na človeka delujejo preko dihalnega sistema in preko kože. Vsako eterično olje ima na človeka različen vpliv: eterična olja lahko delujejo pomirjajoče (sivka, kamilica), spodbujajoče in diuretično (brin, rožmarin), antiseptično (čajevec, kamilica, sivka, evkaliptus), antibiotično (čajevec, sivka), lahko nas harmonizirajo (geranija) ali na nas delujejo veselo (limona, melisa, cipresa, pomaranča …).

Eterična olja

Opozorila pred uporabo

Ker so zelo koncentrirana, jih je treba uporabljati v majhnih količinah. Ne smemo jih zaužiti ali povzročiti stika z nežno kožo (ustnice, koža okrog oči). Držite jih stran od oči in si ne mencajte oči z rokami, na katerih je eterično olje. Če pride do stika z očesom, ga takoj obrišite s koščkom vate, ki ste ga namočili v osnovno olje. Šele nato začnite izpirati z veliko količino hladne vode. Eterična olja lahko med seboj kombinirate po želji, a je pri tem dobro poznati učinke, ki jih ima posamezno olje na telo. Ljudje z boleznimi srca in ožilja denimo ne smejo uporabljati olj, ki delujejo spodbujevalno. Nekatera olja so fototoksična, kar pomeni, da povečujejo občutljivost kože na sončno svetlobo (tudi na tisto iz solarija) in lahko povzročijo neestetsko, neenakomerno pigmentacijo.

- Oglas -

Delovanje skozi dihalne poti

Ko jih vdihnemo (skozi nos ali usta), hlapi eteričnih olj prehajajo v telo do živčnega sistema, kjer preko občutkov spreminjajo naše razpoloženje (poživljanje, pomiritev, obuditev spominov s pomočjo vonja …). Ker so antiseptična, so koristna za inhalacije, še posebej pri prehladih in težavah z dihalnim sistemom. Delujejo na vse dihalne poti.

Posebna veja tradicionalne medicine se imenuje aromaterapija. Pri tem vonji eteričnih olj »prodrejo« do podzavesti in poskrbijo za dobro počutje, krepijo imunski sistem in vitalnost ter odpravljajo vse vrste težav. Eterično olje lahko poduhate naravnost iz embalaže, bolj učinkovit način inhaliranja pa je z uporabo izparilnika, v katerega kanete nekaj kapljic eteričnega olja in se prepustite njegovemu delovanju. Lahko uporabite tudi parni inhalator – zavrete vodo, vanjo kanete nekaj kapljic eteričnega olja po želji, se pokrijete z brisačo in začnete vdihovati.

Delovanje skozi kožo

Eterična olja se v kožo hitro vpijejo, ker raztapljajo sebum. Popolnoma se vpijejo v roku od 20–70 minut. Ob stiku s kožo aktivirajo kapilare in obnovijo povrhnjico kože. Ko se vanjo vpijejo, spodbujajo tvorbo novih celic in odstranjujejo stare, s tem pa delujejo pomlajevalno. Ko preidejo skozi limfni sistem v krvni obrok, vplivajo na pospeševanje metabolizma in izločanje toksinov iz telesa. Prav tako spodbujajo cirkulacijo krvi in ugodno delujejo na živčne centre. Po telesu krožijo in ga zapustijo po približno dveh dneh. Pred nanosom eteričnega olja na kožo je treba olje razredčiti z nosilnim oljem, saj lahko če ne razdraži povrhnjico.

Zelo sproščujoče so aromatične kopeli – v jedilno žlico kanite 10 kapljic eteričnega olja in ga vlijte v toplo kopel. Uporabite lahko tudi nekaj mineralne kopalne soli, ki spodbujajo izločanje toksinov iz telesa, telo pa pri tem vpija koristne minerale. Ker je ta proces za telo precej naporen, se ga ne lotevati prepogosto.

Pred nakupom bodite previdni

Ker je na trgu veliko ponarejenih eteričnih olj, se morate pred nakupom dobro pozanimati o njihovi kvaliteti. Vsa eterična olja so pakirana v temnih stekleničkah, nikoli v prozornih in plastičnih embalažah. Pokazatelj kakovosti je tudi cena. Če srečate »eterično olje«kokosa, jabolka, breskve ali jagode, vedite, da ne gre za pravo eterično olje, saj ta eterična olja ne obstajajo. Če želite izkoristiti vse blagodejne učinke eteričnih olj na telo, uporabljajte le 100 % naravna in ne umetna (sintetična) olja. Slednja nimajo zdravilnih učinkov, primerna so zgolj za odišavljanje prostorov.

.

NAJNOVEJŠE