Melisa (Melissa officinalis L.) je zdravilna rastlina in začimba, ki uspeva v Sredozemlju, najbolje v vinorodnem podnebju. Samo ime je grškega izvora in sicer melissa pomeni čebela. Rastline je to ime dobila zaradi bogatih cvetov, na katerih se čebele rade pasejo.
Melisa

Melisa kot začimba in zdravilna rastlina

Tako suhi kakor sveži listi so izvrstna začimba v kuhinji, uporabljajo pa se za omake, juhe, meso, zelenjavo in sladice. Melisni izvlečki in eterično olje prav tako izboljšajo okus alkoholnim in brezalkoholnim pijačam, slaščicam in drugim živilom.

Melisni pripravki in čaji delujejo sedativno, pomirjevalno, spazmolitično, protikrčno ter protimikrobno proti virusom in bakterijam. Primerni so za odrasle in otroke. Notranje se uporabljajo predvsem proti spalnim motnjam živčnega izvora in prebavnim motnjam, spodbujajo pa tudi tek. Zunanje se uporabljajo proti okužbi z virusom herpes simpleks na ustnicah.

Melisini pripravki, denimo melisin čaj, so mnogim všeč zaradi specifičnega okusa. A melisa je znana tudi po številnih blagodejnih učinkih, ki jih ima na naše telo in počutje.

Melisa dobrodošla za pomiritev …

Melisa je sredozemska začimba in rastlina, ki jo zaradi njenih lastnosti lahko uporabljamo v zdravilne namene. Ena od pomembnih značilnosti te rastline je njen pomirjevalni učinek. Uživanje melise, recimo z melisinim čajem, ima blagodejen učinek na posameznikovo pomiritev in sprostitev. Kot ena od naravnih možnosti, kako se uspešno spoprijeti s stresom, je melisa v natrpanem vsakdanjem življenju tako nepogrešljiva.

… in ob različnih nevšečnostih

Poleg pomirjanja pa naj bi melisa pripomogla tudi pri doseganju splošnega dobrega počutja in razpoloženja. Pomagala naj bi predvsem ljudem, ki imajo težave z nespečnostjo, tesnobo, splošnim počutjem in različnimi simptomi, povezanimi s stresom.

Čaj iz melisinih listov pomaga tudi v boju s prehladom ali obolenji ter pri nižanju povišane telesne temperature. Njegovo protivirusno delovanje je lahko koristno tudi za vse, ki vas muči prehlad, gripa ali nadležni kašelj.

Melisini blagodejni učinki naj bi vplivali tudi na zmanjševanje želodčnih težav in težav z napenjanjem.

V toplih in vročih dneh, ki prihajajo, so vroči napitki običajno manj zaželeni. Melisin čaj si lahko tako ohladite in popijete mlačnega ter kljub vsemu še uživate v njenem učinkovanju.

Če niste ljubitelji čajev, pa lahko meliso uporabite na drugačne načine. Nekateri jo zaradi posebnega vonja denimo uporabljajo kot dišavo manjšega prostora, možna pa je tudi uporaba melisinega eteričnega olja ali žganja.

Kljub številnim pozitivnim učinkom, ki jih ima melisa, pa moramo seveda paziti, da z uživanjem le-te ne pretiravamo.