Nega sobnih rastlin in gabezov čaj

  Pri negi sobnih rastlin velja nekaj pravil in priporočil. Pojavu bolezni in škodljivcev se bomo izognili, če bomo le upoštevali nekaj preprostih napotkov. Odpornost rastlin bomo dodobra zamajali, če bomo rastline zalivali z vodo, ki smo jo ravno natočili iz pipe.
  Zalivanje sobnih rastlinVoda, mora v posodi stati vsaj 24 ur in šele nato zalijemo rože. S tem, ko voda stoji postane mehka in sobne temperature. Koliko je potrebno rastline zalivati je odvisno od vrste rože in temperature, kjer jo imamo. Splošno pravilo pa je tako, da zalijemo samo, ko je substrat v lončku suh.

  Zaradi ogrevanja stanovanj je zrak suh in tako neprimerno okolje za rast rastlin. Konice listov rastlin nam začnejo rjaveti, in to je znak, da rastlina potrebuje več vlage. Vlago nadomestimo s škropljenjem. Veliko rastlin pa ne prenese rednega škropljenja, zato pri teh naredimo naslednjo zvijačo. V podstavek nasujemo pesek in nekaj kamenja. Pesek naj bo vedno rahlo vlažen. Ali pa lonček z rastlino damo v nekoliko večji lonček, vmesni prostor pa zapolnimo z mivko ali peskom, ki naj bo vedno rahlo vlažen. Voda pa ne sme zastajati, kajti v tem primeru tvegamo koreninsko gnilobo. Z rahlo vlažnim peskom ali mivko pa bo imela rastlina vedno dovolj vlažno okolico.

  Občasno pa je potrebno rastline tudi pognojiti, za spodbujanje rasti, lahko našim rastlinam včasih privoščimo in jim skuhamo malo gabezovega čaja. Na 500 ml vrele vode damo 2 žlici posušenih gabezovih listov. Gabezove liste prelijemo z vrelo vodo in počakamo, da se čaj ohladi na sobno temperaturo. Čaj precedimo in rastline izdatno poškropimo enkrat na teden. Čaj, ki nam ostane lahko hranimo v hladilniku en teden.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte

  1 komentar

  Comments are closed.