[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeNaravna škropiva in pripravki za zdravljenje vrtnin

Naravna škropiva in pripravki za zdravljenje vrtnin

MORDA VAS ZANIMA

Idealno bi bilo, če bi bile naše vrtnine zdrave, brez škodljivcev in bolezni. Tako kot pri našem zdravju je tudi pri zdravju vrtnin zelo pomembna preventiva, torej preprečevanje bolezni in napadov škodljivcev. Če pride do bolezni in napada škodljivcev, pa skušamo rastline pozdraviti na čim bolj naraven način.

Kako nam lahko naravni pripravki in škropiva pomagajo na našem vrtu?

- Oglas -

Pri tem naj omenim, da čeprav so naravni pripravki odlična možnost, ki nam jo naravna ponuja, ne morejo rešiti vsakega problema. Če je rastlina v slabi kondiciji, poškodovana ali slabo prehranjena, je še bolj izpostavljena napadom škodljivcev ter boleznim in tako rastlino bomo težko pozdravili brez ukrepov na več ravneh.

Ob upoštevanju kolobarja oz. vrstenja vrtnin in pravilnega gnojenja (tako kot premalo je tudi preveč gnojenja škodljivo za rastline) je priporočljivo še, da imamo na vrtu zelišča, ki pomagajo pri zaščiti vrtnin (npr. šetraj odvrača listne uši, če ga sadimo poleg vrtnin …), ter da sejemo cvetlice, ki privabljajo koristne žuželke, ali koristnim žuželkam uredimo domovanja v bližini vrta, da nam pomagajo uravnavati številčnost t. i. škodljivcev.

Kljub zaščiti in preventivnih ukrepih se lahko pojavijo bolezni in škodljivci

Kljub vsemu pa se zgodi, da vrtnine zbolijo ali jih napadejo škodljivci. Naravni pripravki so učinkoviti do neke mere – če na primer pride do napada polžev, ne moremo pričakovati, da po enem škropljenju s katerimkoli naravnim pripravkom proti polžem ne bo več težav z njimi. Res je, da jim nekatere rastline smrdijo, ampak če jih je veliko, hrane na razpolago pa malo, se bodo lotili tudi kakšne rastline, ki jim smrdi, zato tu ne gre pričakovati čudežev, temveč je pomembna naša vztrajnost.

Plesni, rja, pršice …

Listne uši, listne pršice

- Oglas -

Če se na rastlinah pojavijo bolezni, kot so plesni, rja, škrlup ali pršice in rdeči pajek (na sadnem drevju), pripravimo pripravek/škropivo iz poljske preslice. Škropivo lahko pripravljamo tudi pozneje v zimskem času, če se nam pojavijo npr. pršice na okrasnih rastlinah, zato si nekaj njivske preslice naberemo, jo posušimo in shranimo za poznejšo uporabo.

Recept: 1 kilogram sveže njivske preslice (če je posušena, pa 150 g) namočimo za 12 ur v 10 litrih vode. Po 12 urah namočeno preslico skuhamo z nekaj vode. Tekočina naj počasi vre 30 minut. Posodo pokrijemo, da se počasi ohlaja. Ko se ohladi, primešamo ostali del vode, v kateri se je pred kuhanjem 12 ur namakala. Liter dobljene tekočine razredčimo s 5 litri vode. Precedimo in škropivo je pripravljeno za uporabo.

Uporaba škropiva iz preslice: škropivo razpršimo po rastlinah ob lepem, sončnem vremenu. Po potrebi škropljenje ponovimo, če je napad bolezni ali škodljivcev močan in po prvi uporabi ni bilo zadovoljivega izboljšanja.

Listna rja

Listne uši, gosenice, mravlje in še kaj

Škropivo iz pelina deluje proti večini vrst listnih uši, rji na ribezovih grmih, pršicah na robidnicah, proti večini gosenic in proti mravljam.

Recept: 300 g svežih pelinovih listov in cvetov (ali 30 g posušenih) prelijemo z 10 litri vode. Pelin tako v vodi namakamo 2−3 dni. Po 2−3 dneh precedimo in nerazredčeno razpršimo po rastlinah.

Proti raznim škodljivim žuželkam in plesni ter za krepitev rastlin pripravimo baldrijanov čaj.

Baldrijanov čaj za rastline pripravimo prav tako kot za našo uporabo, glede na potrebe prilagajamo samo njegovo količino. Iz ene ali dveh čajnih žlic posušenega baldrijana pripravimo poparek, ki naj stoji 5–10 minut. Drugi način priprave je, da rastlino namakamo od 2 do 4 ure v hladni vodi, nato pa vodo segrejemo. Tekočino precedimo, ohlajen pripravek pa poškropimo po rastlini.

Polži

- Oglas -

V letošnji sezoni ima veliko pridelovalcev težave s polži, zato zoper to nadlogo omenjamo dva pripravka.

Pripravek: Čili (prah ali svežo rastlino) ter nekaj hrenove korenine in nekaj listov krvomočnice sesekljamo ter prelijemo z vrelo vodo. Ko se pripravek ohladi, ga poškropimo okrog rastlin in vrta. Pripravek lahko pripravimo tudi samo iz čilija. Količine prilagodite svojim potrebam oziroma velikosti vrta. Okvirno pa dajte na 2 dl vrele vode žličko čilija ter žličko hrena in žličko krvomočnice. Škropljenje ponovite, če ni zadovoljivega učinka ali če je padel dež in pripravek spral.

Pripravek: Rman najdemo na različnih mestih (suhih travnikih, pašnikih, ob cestah …). Cveti od junija do pozne jeseni in najboljši čas nabiranja cvetov je takoj po tem, ko se cvetovi odprejo. Cvetove lahko nabiramo s kratkim ali daljšim pecljem. Sveže rastline sušimo več dni v senčnem in zračnem prostoru. Pri pripravljanju zeliščnega čaja damo eno čajno žličko suhega rmana na 2 dl vrele vode. Čaja ne kuhamo več kot nekaj minut. Ko se čaj ohladi, ga poškropimo po vrtninah in okrog njih ter okrog vrta. Prav tako lahko dele rmanove rastline, njivske preslice in navadnega vratiča potrosimo med vrtninami (npr. primešamo zastirki), saj omenjene rastline smrdijo polžem.

Španski lazar

Plesni, pegavosti, razni škodljivci

Raztopina sode bikarbone je pripravek, ki ima precej široko delovanje (učinkuje kot fungicid, insekticid …). Uporabljamo ga torej za zdravljenje raznih plesni, pegavosti in proti raznim škodljivcem. Na listih rastlin razvije neugodno okolje za razvoj plesni in uši. S škropivom iz sode bikarbone lahko škropimo vse rastline: vrtnine, sadna drevesa, cvetlice.

Recept: eno žlico sode bikarbone dodamo 5 l vode. Za boljšo oprijemljivost sode na liste mešanici dodamo dve žlici kateregakoli jedilnega olja, ki mu dodamo še dve žlici eko tekočega mila (milo enakomerno razporedi olje v vodi, zato se tudi škropivo lepše in enakomernejše razporedi po listu). Vse sestavine dobro premešamo in škropimo ob večerih ob pojavu bolezni. Če dežuje kmalu po nanosu škropiva, škropljenje ponovimo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×