0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaBi radi končali vaše razmerje s plastiko?

Bi radi končali vaše razmerje s plastiko?

MORDA VAS ZANIMA

Kot veste, je plastika za naše zdravje zelo škodljiva. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako se ji izogniti v čim večji meri.

- Oglas -

plastika

  1. Prenehajte kupovati ustekleničeno vodo, saj ni vredna vaših denarnih stroškov in ne vpliva na zdravje. Namesto tega raje pijte vodo iz pipe in vgradite vodni filter. Na dolgi rok se vam bo izplačalo.
  2. Za otroke izberite stekleno stekleničko. Vedno.
  3. Omejite predelano hrano v največji možni meri, saj ta lahko vsebuje plastiko zaradi samega procesa priprave in pakiranja hrane.
  4. Če imate možnost izbire pri predelani hrani med plastično ali stekleno posodo, vedno izberite stekleno. Plastičnim posodam se je najbolje izogibati, saj so pločevinke obložene s plastifikatorji. To so škodljivi dodatki, ki povečujejo pretočnost materiala in preprečujejo rjo. Študije so pokazale, da pločevinke izločajo še enkrat več BPA-ja (organska spojina, ki se uporablja za pridobitev plastike, v telesu pa povzroča neravnovesja) kot plastična otroška steklenička ali steklenica vode za pitje.
  5. Vložite raje v kakovosten set steklenih posod za shranjevanje hrane. Za otroke razmislite o uporabi posode z nerjavečim jeklom.
  6. Če v kavarno pogosto zahajate po kavo za sabo, uporabite keramično oziroma nerjavečo skodelico, ki ne bo le zmanjšala vpliva na okolje, vendar boste z njo razbremenili tudi vaše telo in se izognili kemikalijam, ki se uporabljajo za premaz papirja ali plastike skodelice.
  7. Izdelajte svoja čistilna sredstva in jih shranite v steklene steklenice z nastavki za sprej. Kis in limona sta glavni in zelo učinkoviti sestavini pri domačih čistilih.
  8. Ste kdaj razmišljali o vaši zavesi za kad kaj več kot le o njenem izgledu? Verjetno ne. Ne uporabljajte plastičnih zaves, ki vsebujejo PVC (vrsta plastike z nevarnimi surovinami). Prepojene so s škodljivimi kemikalijami, ki prispevajo k onesnaževanju zraka v zaprtih prostorih in so škodljiva za vaše zdravje. Raje uporabite tako imenovane PEVA zavese, ki so biološko razgradljive, ne vsebujejo PVC-ja, so brez mehčala za plastiko, primerne za reciklažo in prav tako enako vodotesne.
  9. Uporabljajte kakovostne vrečke za večkratno uporabo. Še najboljša izbira so bombažne vrečke, ki so močne in pralne. Množična uporaba plastičnih vrečk je povzročila okoljske probleme, ki se jih malokdo zaveda. Večina vrečk nikoli ne dočaka recikliranja, zato se količina proizvedenih vrečk nenehno povečuje. V Sloveniji letno v povprečju porabimo kar 200 do 300 vrečk na osebo!
  10. Ne uporabljajte čaja iz vrečk. Izberite ekološkega, ki ne vsebuje pesticidov, ponj pa pojdite raje v pravo čajnico. Čajne vrečke, pa naj bodo iz plastike ali papirja, so obložene s kemikalijami, ki niso primerne za vaše telo.
.

NAJNOVEJŠE