DomovZdravje & prehranaČaj in citrusi nižajo tveganje za raka na jajčnikih

Čaj in citrusi nižajo tveganje za raka na jajčnikih

Univerza vzhodne Anglije je izvedla raziskavo, ki kaže, da imajo ženske, ki uživajo hrano, ki vsebuje flavonole in flavanone (oboji so prehranski flavonoidi), bistveno zmanjšano tveganje za razvoj epitelijskega raka na jajčnikih, petega vodilnega vzroka smrti zaradi raka pri ženskah.

- Oglas -

Čaj in citrusi

Raziskovalna skupina je več kot tri desetletja preučevala prehranjevalne navade 171.940 žensk, starih med 25 in 55 let. Ekipa je ugotovila, da so imele tiste, ki so uživale hrano in pijačo z veliko flavonoli (najdemo jih v čaju, rdečem vinu, jabolkih in grozdju) in flavanoni (najdemo jih v citrusih in sokovih), manjšo verjetnost za razvoj bolezni. Za rakom na jajčnikih letno zboli približno 180 tisoč žensk na svetu. Raziskavo je vodila prof. Aedin Cassidy z oddelka za prehrano. »To je prva študija, ki obsežno preučuje, ali je mogoče z običajnim vnosom različnih flavonoidov zmanjšati tveganje za epitelijski rak jajčnika,« je povedala. »Ugotovili smo, da imajo ženske, ki uživajo hrano, bogato z dvema podskupinama flavonoidov, bistveno manjše tveganje.« Glavni viri teh spojin vključujejo čaje in agrume ter sokove, ki jih zlahka vključimo v prehrano, kar pomeni, da bi lahko preproste spremembe glede zaužite hrane vplivale na zmanjšanje tveganja za raka na jajčnikih. »Še posebej pa je bilo le nekaj skodelic črnega čaja dnevno povezanih z 31-odstotnim zmanjšanjem tveganja.«

- Oglas -

NAJNOVEJŠE