5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?
Zdravje & prehranaČaj in citrusi nižajo tveganje za raka na jajčnikih

Čaj in citrusi nižajo tveganje za raka na jajčnikih

MORDA VAS ZANIMA

Univerza vzhodne Anglije je izvedla raziskavo, ki kaže, da imajo ženske, ki uživajo hrano, ki vsebuje flavonole in flavanone (oboji so prehranski flavonoidi), bistveno zmanjšano tveganje za razvoj epitelijskega raka na jajčnikih, petega vodilnega vzroka smrti zaradi raka pri ženskah.

- Oglas -

Čaj in citrusi

Raziskovalna skupina je več kot tri desetletja preučevala prehranjevalne navade 171.940 žensk, starih med 25 in 55 let. Ekipa je ugotovila, da so imele tiste, ki so uživale hrano in pijačo z veliko flavonoli (najdemo jih v čaju, rdečem vinu, jabolkih in grozdju) in flavanoni (najdemo jih v citrusih in sokovih), manjšo verjetnost za razvoj bolezni. Za rakom na jajčnikih letno zboli približno 180 tisoč žensk na svetu. Raziskavo je vodila prof. Aedin Cassidy z oddelka za prehrano. »To je prva študija, ki obsežno preučuje, ali je mogoče z običajnim vnosom različnih flavonoidov zmanjšati tveganje za epitelijski rak jajčnika,« je povedala. »Ugotovili smo, da imajo ženske, ki uživajo hrano, bogato z dvema podskupinama flavonoidov, bistveno manjše tveganje.« Glavni viri teh spojin vključujejo čaje in agrume ter sokove, ki jih zlahka vključimo v prehrano, kar pomeni, da bi lahko preproste spremembe glede zaužite hrane vplivale na zmanjšanje tveganja za raka na jajčnikih. »Še posebej pa je bilo le nekaj skodelic črnega čaja dnevno povezanih z 31-odstotnim zmanjšanjem tveganja.«

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×