Rožmarin – zdravilni vonj po morju

    Prijetno dišeči zimzeleni grm rožmarin uspeva po vsem Sredozemlju, gojijo ga tudi po vrtovih. Rožmarin je predvsem cenjena začimba. Njegove cvetove in igličaste liste pa lahko uporabljamo tudi v zdravilne namene. Zlasti v ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo za hitrejše celjenje ran in izpuščajev, izboljšanje prebave in izboljšanje prekrvitve.
    Rožmarin
    V Sloveniji rožmarin najdemo po prisojnih, kamnitih pobočjih v Primorju, kjer ga pogosto uporabljajo tudi za žive meje. Drugod ga gojijo v loncih kot okrasno rastlino. Je občutljiv za mraz, zato ga moramo prezimiti v prostorih, kjer ne zmrzuje. V maju in juniju se v zalistjih te rastline razcvetejo bledo modri ali vijoličasti cvetovi, ki oddajajo eterični vonj.

    Vsestransko uporaben

    RožmarinUporabni deli rožmarina v zdravilne namene so njegovi cvetovi in listi. Cvetove nabiramo, ko so v polnem razcvetu, nato jih posušimo. Vednozelene liste lahko nabiramo kadarkoli čez leto. Če jih ne uporabljamo svežih, jih posmukamo z vejic in jih hitro posušimo. Hranimo jih v dobro zaprtih posodah. Posušeni listi imajo značilen aromatičen vonj in aromatičen, rahlo grenak okus.
    Rožmarin uporabljajo za čaje, tinkture, kot izvleček in kot eterično olje. Poleg tega rožmarin služi tudi kot vir naravnih antioksidantov v prehranskih dopolnilih. Vsebuje številne učinkovine:

    • flavonoidi poživljajo in delujejo kot antioksidanti
    • fenoli, zlasti rožmarinska kislina, uničujejo kužne klice (delujejo kot antiseptik) in zmanjšujejo vnetja
    • čreslovine krčijo tkivo in preprečujejo okužbe
    • rozmaricin je naravno poživilo in blaži bolečine (analgetik).

    Hlapno rožmarinovo olje pridobivajo z vodno destilacijo iz cele rastline. Močno in prijetno dišeče svetlorumeno olje je rahlo grenkega okusa. Vsebuje borneol, kamfen, kafrol in cineol. Uporabljajo ga tudi v kozmetični in parfumski industriji ter za izdelavo mil in čistilnih sredstev.
    Rožmarin je cenjena začimba, predvsem v italijanski in francoski kuhinji. V živilski industriji ga uporabljajo tudi kot konzervans, predvsem za meso in maščobe, pri čemer sta najučinkovitejši njegovi sestavini rozmanol in karnozol. Nadalje je rožmarin sestavina likerjev, na primer benediktinca.

    PREBERITE TUDI:  Zelišča, ki jih poiščite v času spomladanskih alergij

    V ljudskem zdravilstvu rožmarin uporabljajo za lajšanje marsikatere tegobe. Med drugim:

    • za hitrejše celjenje ran
    • krepitev krvnih žil in izboljšanje venskega obtoka
    • za izboljšanje spomina in miselne zbranosti
    • za preprečevanje prezgodnjega izpadanja las in proti prhljaju
    • pri slabi prebavi, želodčnih krčih, napihnjenosti in zaprtju
    • pri vnetjih sapnic, ušes, nosu in grla, saj naj bi olajševal izkašljevanje, zaviral širjenje bakterij in jih uničeval
    • za bolečine v mišicah, pri išiasu, za revmatične bolečine in vnetja.

    Rožmarin od zunaj in znotraj

    Za zunanjo uporabo (pri bolečinah) uporabljamo olje, kopel ali mazilo. Mazilo je primerno tudi za celjenje ran. V ta namen rožmarinovo eterično olje razredčimo v nevtralnem olju, kot je sončnično olje (tri kapljice eteričnega olja na 10 kapljic nosilnega olja), in ga vtiramo na boleča mesta. Za kopel pripravimo poparek, tako da 50 gramov zelišča stresemo v liter vrele vode, pokrijemo in namakamo 30 minut, nato prilijemo vodi za kopanje.

    Za notranjo uporabo (pri težah s prebavo in dihali) pripravimo poparek tako, da dva grama posušene rastline prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in namakamo 10 minut. Popijemo tri skodelice na dan po jedi. Lahko pripravimo tudi rožmarinovo vino, ki je uporabno kot tonik pri motnjah obtočil, pri živčni izčrpanosti, pri splošni slabosti in po težkih nalezljivih obolenjih. 20 gramov droge oziroma zelišča namočimo za en teden v liter dobrega vina.
    Notranje ali zunanje lahko uporabljamo tinkturo na osnovi rožmarina, ki jo kupimo v lekarni ali si jo pripravimo sami. 20 gramov zelišča namočimo v 100 mililitrih 70-odstotnega alkohola. Tinkturo jemljemo tako, da damo 15 do 20 kapljic na kozarec vode in popijemo. Zunanje jo uporabljamo za pospeševanje prekrvitve.

    PREBERITE TUDI:  Dobre in slabe maščobe

    Kdaj ne

    Rožmarinovega eteričnega olja ne smejo uživati epileptiki, tisti z visokim krvnim tlakom in ženske na začetku nosečnosti. Pri bolj občutljivih posameznikih lahko tudi draži kožo oziroma povzroči reakcijo v povezavi s sončnimi žarki. Rožmarin tudi ni primeren za otroke. Med nosečnostjo ali dojenjem ga lahko uživamo le toliko, kot ga je v normalni prehrani. Pri uporabi rožmarina vedno upoštevamo navedene količine in zelišča ne zlorabljamo za splošno poživljanje.

    Rožmarin

    Morska rosa

    Že stari Grki in Rimljani so rožmarin (Rosmarinus officinalis) cenili kot zdravilno zelišče in kot začimbo. Njegovo ime (ros maris) pomeni morska rosa. Grški sholastiki naj bi v času izpitov nosili ogrlice iz rožmarina za boljši spomin in zbranost. Teofast in Dioskorid sta ga priporočala proti želodčnim in jetrnim tegobam, Hipokrat kot začimbo v jedeh in proti težavam z jetri in vranico, Galen pa kot pomoč proti zlatenici.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte